Skocz do zawartości
Forum

Odstawienie mleka na tydzień

Gość Tatusiekk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tatusiekk

Witam.
Mój mały (niemowlak 11 miesięcy) jest na mleku Bebilon Pepti.
Niestety złapała go jakaś wysypka i pojechałem do pediatry. Okazało się, że ma zakażenie bakteriologiczne układu pokarmowego (i, że to normalne między 6-22miesiącem życia). Dostałem receptę na syropek na 7 dni. Lekarz powiedział, żeby mocno ograniczyć przez te 7 dni podawanie mleka. Mówił, że mogę podawać chleb, wodę, herbatkę koperkową (wszystko lekkostrawne).
Moje pytanie.
Czy ktoś wie co jeszcze można podawać?
Najbardziej chodzi o noc. O ok 2-3 w nocy mały się budzi i potrafi wciągnąć 240ml mleka. Jak mu dam wody to po pół godziny drze się w niebo-głosy. Czym zastąpić to mleko przez ten tydzień ?

a może takim specjalnym mlekiem jak dla dzieci ze skazą białkową? a jeśli nie można i tego, to nic, tylko się przemęczyć przez tydzień...ale też czy lekarz powiedział, że całkowicie nie można dwać mleka, czy żeby tylko ograniczyć? Bo jeśli ograniczyć, to ja bym się starała nie dawać w dzień, a dawać w nocy...ale ekspertem nie jestem, więc nie zdawaj się na mnie...mam nadzieję, że szybko minie

Witam,

Pani alergolog podjęła jak dla mnie trochę dziwną decyzję, ponieważ jeżeli podawała Pani Bebilon pepti i nabiał i dziecko nie miało żadnych objawów alergii tj. wysypka, ból brzuszka, biegunki, wymioty.
Kakao bardzo często uczula, więc jeśli po ekspozycji na ten alergen wystąpiły objawy to właśnie jego należy wyeliminować z diety. Być może Pani alergolog podejrzewa alergie krzyżową i dlatego chce wyeliminować mleko i jego przetwory z diety.
Jeżeli podejmie Pani decyzję o pozostawieniu mleka w diecie dziecka, nie rezygnowałabym z Bebilon-a peptii, bowiem białko w nim zawarte jest pocięte i rzadziej wywołuje objawy alergii.

Ponadto proszę pamiętać ze nie zawsze testy są miarodajne. Każdy produkt spożywczy mam określone i charakterystyczne białko (antygen, alergen). Może okazać się iż w testach dziecko nie jest uczulone na jabłko, a w praktyce tak i to na jedną lub kilka odmian.