Skocz do zawartości
Forum

Poprawa wzroku - dieta?


Rekomendowane odpowiedzi

Czy źle zbilansowana dieta dziecka (4 latek) może prowadzić do pogarszania mu się wzroku?
Po ostatniej wizycie u okulisty okazało się, że syn ma wadę wzroku, no i teraz tak szukam przyczyn.
Genetycznego uwarunkowania tu chyba nie ma, tv niemal nie ogląda, na dworze szaleje, fakt - je marnie, bo nie ma apetytu - czy to mogło wpłynąć na wadę?

W życiu: ni to ninja ni to owca:)

Odnośnik do komentarza

Witam,

Niedobór składników odżywczych zwłaszcza u małego dziecka może spowodować pogorszenie wzroku, wady rozwojowe i problemy zdrowotne.

Szczególnie wrażliwy na niedobory kwasów DHA, EPA jest płód w 3 trymestrze oraz do 2 roku życia. Kwasy DHA, EPA wpływają na rozwój siatkówki. Ich źródłem są ryby morskie (tran), oleje roślinne (lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek) oraz ziarna (sezam, słonecznik, len).

Niezbędny do procesów widzenia jest witamina A (beta karoten) występująca w maśle, tłustym mleku, serze białym, a także marchewce, dyni, suszonych morelach, natce pietruszki. Do lepszego wchłaniania witaminy A niezbędny jest tłuszcz. Witamina A jest wrażliwa na działanie promieni UV, i żle przechowywane soki w jasnych butelkach zawierają jej znacznie mniej niż świeże soku lub surówki.

Ponadto na wzrok korzystnie wpływa luteina. Najwyższą zawartość luteiny ma czarne jagody (można kupić przez cały rok mrożone), jarmuż (około 39 mg/100 g), szpinak (około 11,9 mg/100 g). Luteina występuje także w natce pietruszki, w cukinii, papryce, nektarynkach, jeżynach, agreście, awokado, kiwi, malinach, porzeczkach czarnych.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...