Skocz do zawartości
Forum

Mamuski 81! zgłaszać się!

majeczka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość patrycja`81

ale Wam sie fukslo,bo mnie wylogowalo
a takiego dlugasnego posta napisalam,ze chyba na cala strone:sofunny:

wiec pisze streszczenie:
Tinko,ten dresik to kupywalam nie w h&m,a kosztowal ? to jest dobra zagadka,bo pamieci do cen to az takiej nie mam-ale to bylo napewno mniej niz 50 zl,a wiecej niz 30

a ciuchy dzieciece w h&m sa faktycznie fajne,ladne,i nie wiem jak w Polsce,ale tu sa po przestepnych cenach-bywaja owszem ceny przesadzone,ale ogolnie cenowo jet ok(jeden z tanszych sklepow gdzie mozna zaopatrzyc dziecko w ubranie)

i tak w skrocie wymienie co dzis kupilam:Emili bolerko do chrztu,skarpeki rozowe az 3 pary:wink:,pizamke i rampersa(chyba to rampers:wink:)
dla siebie i siostry po apaszcze
dla siostrzenca-dwie bluzki z dlugim rekawem,koszulke z krotkim i koszule tez z krotkim
w trzech roznych sklepach,wszystko po cenach promocyjnych +mialam dwa fantastyczne rabaty-a cena calosci poprostu malina,oby wszystkie zakupy tak wygladaly:wink:
dawno nie bylam tak szczesliwa z zakupow:)

Teraz napisze co mi sie dzis przydazylo,moze nic takiego, ale to siedzi we mnie.

Kiedys Wam pisalam o mojej siostrze ciotecznej co ma trojke dzieci. 2 dzieci urodzila juz dawno temu i ja jej pomagalam, zajmowalam sie nimi i ble lbe ble......a ona do tej pory nie byla u mnie - to wlasnie Wam pisalam.
dzis pojechalam tam na chwile, bo musialam zawiezc kilka rzeczy i wiecie co, otowrzyla mi furtke ze spojrzeniem - po co tu przyjechalas. Weszlam dalam co mialam dac i jeszcze dalam jej 2 obiadki(bo ma roczne dziecko)bo byly z cielecina, a Hanka nie moze. A ona do mnie, Twoje dizecko nie bedzie jadlo, ja na to ze nie bo nie mzoe - spojrzala sie na swoja siostre i zaczely sie smiac. wiecie jak mi sie glupio zrobilo,ale pomyslalam walniete. One a chwile pokaz swoje dizecko - mialam ochote odpowiedziec - a co to nowa lalka do ogladania., ale odp. ze sie spiesze i wyszlam.
Bylam, jestem wsciekla, bo to ja powinnam byc obrazona i tam nie jezdzic, a tu czlowiek jedzie zawozi im rzeczy i Cie jeszcze tak potraktuja.

http://lb5m.lilypie.com/8OQ1p1.pnghttp://lb2m.lilypie.com/Pmy5p2.png

Gość patrycja`81

agula7777
a mi smutno bo siedze sama:-(

Agula sama nie jestes-w brzuszku masz malego czlowieczka:wink:
nie smutaj:usmiech:

a tak na powaznie,ja nie jestem jeszcze przygotowana do tego,zeby powierzyc Emilie pod opieke komus na wiecej niz 10 minut
no oprocz meza,ale on zadko z Emilia wychodzi narazie na samotne spacery-czas,a druga sprawa,cyc:wink:
choc cyc juz nie jest taki pilny jak kiedys,da sie go ominac w ciagu dnia(nie ze nie ciagnie)

a wlasneie,na temat cycow i Emili-ja nie moge sie jej pokazywac z golymi cycami,bo mnie molestuje
a rano to juz wogole-bestia cycowa:wink:

noi dzis wieczor radosny bo nie musze sie wysila nad zadaniami jezykowymi-zrobilam sobie przerwe:)

U nie dzis tez byla smieszna sytuacja cycem. Lezalysmy sobie na lozku i mialysmy isc spac. Nagle Hania przyturlala sie do mnie pociagnela za ramiaczko od stanika, no to ja zaczynam wyciagac cyca - ona pisk radosci, a jak wyjelam cyca to juz wogole szalenstwo. Przerot na boczek i juz je.....boski widok.

Kiedys to nie sprawialo mi takiej radosci jak teraz. Ona juz jest taka rozumna i wie do czego to sluzy.

Gość patrycja`81

ja sie Tinka nie dziwie,ze Cie tak to oburzylo-straszna taka sytuacja
nie lubie tak zachowujacych sie ludzi,grrr

o teraz tym bardziej jestem zakochana w tych szwedzkich promocjach:wink:

ale dzis mam gadatliwy dzien,od popoludnia-najpierw Mamae wymeczylam dwa razy do niej dzwonia,pozniej mezowi trajkotalam non stop za uszami-ateraz pisze jakbym miala motorek w palcach:wink:

nie no bo mi sie teraz przypomnialo,ze kolezanki porownywaly ceny tu a w Polsce
sloiczkow i pieluch,i sie okazuje ze w Polsce drozej-nie sa to jakies kolosalne roznice
ale sa

Gość patrycja`81

oj z tym dzieciakami to jes szalenstwo-tak sie intensynie rozwijaja,ze az czasem sobie mozna pomyslec-az nie prawda
a wyobrazic sobie,ze jeszcze nie tak dawno nasze dzieci tylko spaly jadly i kupkowaly

niesamowite:)

a ja mma nieziemska ochote na czekolad domowej robot,kiedys moja Mama taka robila,ale przepis sie nie zachowal-jakby ktoras miala sprawdzony przepis...ja bardzo chetnie przyme:wink:

zmykam do spania:)

a i my tez chyba jutro grillujmy,byc moze tez beda dwaj koledzy z pracy mojego Kamila...chyba ze kac po piatkowy zatrzyma ich w domu:wink:

Kolorowych snow:)

Gość patrycja`81

tinka_20
U nas niestety wszystko drogie, a dla dzieci to juz wogole.

tu przede wszystkim w sklepach typowo dzieciecych
tak dla przykladu,chcielismy kupic mate edukacyjna
cena z kosmosua mata taka sobie-wiec pomyslelismy bez przesady,ze zmiast calej maty kupimy tylko taki "palak" z zabawkami,a pod pupke jakis kocyk
wiec kupilismy
a pozniej pojechalismy do supemarketu na zakupy jedzeniowe(niestety nie wszystkie supermarkety tu sa takie,w Polsce jest ich wiecej -takich co pelno wszystkiego)
i co widzimy super mate w dodatku ladniejsza-wiecej zabawek i kolorow
Kamil na drugi dzien pojechal oddac palak i kupil mate
oczywiscie mata,kosztowala tyle samo co ten glupi palak

a najzabawneijsze jest to,ze po jakims czasie identyczna mata,byla w tymze dzieciecym sklepie,z cena z kosmosu

czasem trzeba sie ulazic,posprawdzac,zeby sklepy nie wyciagnely za duzo z portfela:wink:

a teraz do lulu:oczko:
milo sie pisze ale sila wyzsza czyli sen,wzywa:)

Witajcie dziewczyny:):)
my już od wczoraj w domciu:):)synek jest kochaniutki i śliczniutki!!!!!::):::):::):
jest cudownie:)latam już jak oszalała!!szwy mi zdejmują w poniedziałek. synek jak aniołek, zje i śpi ok 5 godzin!!!!!szok!!!śpioch że nie wiem co!!!już w szpitalu tak dużo spał!!
niestety mam za mało mleka w piersiach i próbuję laktatorem i herbatkami powiększyć jego ilość, mały się nie najada tym moim mlekiem, wkurza sie ostro,więc go dokarmiam sztucznym::(:::(:::(:poza tym moje piersi nie są przystosowane do karmienia, płaskie jak cholera!!!!:Zły:a wyciąganie ich strzykawką straszliwie boli!!!!:Histeria::Histeria::Histeria::Histeria:

kobietki mam do Was pytanie: ile czasu można przechowywać w lodówce pokarm z cyca???i czy można dolewać za każdym razem do tego wcześniejszego????bardzo proszę Was o pomoc!!!

poród opiszę w wolnej chwili.

http://s6.suwaczek.com/20070811310120.png
http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6pss6x5u0emvf.png

http://www.suwaczki.com/tickers/wnidp07wmom6gh5c.png

Gość patrycja`81

Witaj Marzycielko:usmiech:

super ze juz w domku:)
oczywiscie czekam na zdjecie Twojej pociechy,oczywiscie w wolnej chwili
noi jak tam wygladal porod

co do Twojego pytania:
mleko mozna przechowywac:
temperatura pokojowa - do 12 godzin
torba-lodówka - do 24 godzin
lodówka 40C - 2-5 dni
zamrażalnik wewnątrz lodówki -100C - 2 tygodnie
zamrażarko-lodówka -140C - 3 miesiące
zamrażarka -180C - 6-12 miesięcy

dolewac nie wolno,tak samo raz podgrzanego mleczka nie podawac
najlepiej przechowywac w malych ilosciach

nie przejmuj sie ze masz narazie nie duzo mleczka,calkowicie normalne-piersi
musza sie dostosowac do potzreb malucha-przystawiaj ssaka jak najczesciej:)nawet jak chce tylko pociumac,anie jesc;
ale cycuszki beda pracowac:oczko:
(za chwilke moze sie okazac,ze Twoje piersi beda mialy nadmiar-laktator,albo tez czeste przykladanie ssaka-pomaga-ja wybralam opcje nr 2)

jesli chcesz karmic tylko piersia,to musisz byc ostrozna ze sztucznym,gdyz bleko z butelki szybciej wyplywa niz z cyca,a maly ssak jest cwany,i wybierze latwiejszy sposob:)

polecam w wolnej chwili tez poczytac:
Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią - Strona główna

jak bedziesz miala cycowe pytania to smialo pisz,ja jako weteranka:hahaha:
a jak ,nie zyczac Ci oczywiscie tego, cos powazneijszego-to zadaj pytanko doradcy laktacyjnemu z forum-jest swietna,ale chyba teraz jest na urlopie

Powodzenia:usmiech:

Gość patrycja`81

Marzycielko Synek jest
taki slodziutki:)
taki malutki:)
fantastyczny:)

rozczulaja mnie takie swierzynki:)

a my wkoncu wyruszamy na tego grilla-musielismy poczekac na panne Emilie jak sie wyspi i zje:)
i sie okazuje ze idziemy sami,z czego jestem szczesliwa:)

Dziewczynki wiadomosc od MAKI

Tinko, piszę do Ciebie z prośbą, żebyś przekazała dziewczynom na Parentingu, że zostaję jeszcze w Nowym Targu, bo mam problemy z Antkiem. Byłam z nim znowu u lekarza, bo wciąż kaszle i pani doktor powiedziała, że mały najprawdopodobniej nie miał zapalenia oskrzeli, tylko krztusiec. Jutro idę go kłuć na przeciwciała krztuśca, a w czwartek, po skończeniu antybiotyku, do kontroli. Mam nadzieję, że mały wydobrzeje, bo ta choroba spędza mi sen z powiek. Napisałabym posta na forum, ale nie mogę się zalogować, taki gówniany ten net tutaj:/ Pozdrów dziewczyny!!! Do napisania:)))
Maka

Gość patrycja`81

Tinka podziekowania za wiesci od Maki

Maka fajnie,ze dalas znak co u Was,szkoda,ze Antosia chorobsko dopadlo-zdrowka,bardzo duzo zdrowka zycze:usmiech:

Emili przebil sie zabek-taka malutka biala wystajaca zebata kreseczka,ale juz go czuc:)

witajcie:)
dziewczyny pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mam problem z karmieniem piersią!!!!!po pierwsze moje cyce są płaskie, tzn. mam płaskie cholernie sutki!!!::(:::(:::(:wyciągam je strzykawka, ale niestety tylko na chwilę to działa!!! jak przystawiam małego to On nie ma za co ciągnąć!!!::(:::(:::(:::(:jak złapać!więc kupiłam kapturki!!no i mały ssie, ssie i po paru minutach dostaje nerwa!!!i nie chce dalej ssać!!!! więc go dokarmiam sztucznym.
dziś przystawiłam go do piersi i zjadł ładnie,poszedł spać, po czym się obudził za godzinkę i przystawiłam go znów, a w piersiach pusto::(:::(:::(::Histeria::Histeria::Histeria: zero mleka!!!!!!!nie wiem co mam robić!!!!!!!teraz też mam puste piersi, lekkie!!!dlaczego?????? dlaczego nie mam mleka?????co mogę zrobić żeby je mieć???
piję herbatki, dużo wody, mleka, bawarkę......i gówno!!!!

pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!plisss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://s6.suwaczek.com/20070811310120.png
http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6pss6x5u0emvf.png

http://www.suwaczki.com/tickers/wnidp07wmom6gh5c.png

Gość patrycja`81

Marzycielko,najwazniejsze przestan sie tak stresowac-tym sobie szkodzisz i synkowi
na sutki nic nie podpowiem,bo nie wiem

a to mleczko to probuj podawac jak najczesceij malcowi-mozesz nawet caly dzien poswiecic(a mozesz dluzej-zalezy od Ciebie) i lezec z ssakiem w lozku,i niech wisi chlopak:wink:
moze cos pomoze
jak masz pod reka poradnie laktacyjna to ich odwiedz-napewno udziela fachowej rady

Ty sie kochana nie przjmuj,bedzie dobrze-tak musisz myslec
poprostu troszke cierpliwosci,brak nerwow(asolutny masz zakaz!!!)
musisz widocznei rozbudzic spiaca :wink: laktacje
jedne kobiety maja od razu fabryke wypelniona po brzegi mleka
inne poczatkowo maja problem
ja sie znalazlam w takiej pomiedzy:wink:

duzo zalezy,przede wszytskim od tego,jakie mamy nastawienie,
nawet nie mysl,ze nie masz pokarmu-bo to pierwszy krok,zeby latwo go utracic

jeszcze raz napisze-przystawiaj ssaka jak najczesciej
jesli uznasz ze potrzeba to podaj mu w miedzy czasie mleka nie piersiowego
(cos mi sie chyb kojarzy,ze strzykawka albo czyms inym tylko nie pamietam co to,zeby nie uzywac narazie butli)

powalcz troszke o laktacje,jest warto-ale bez nerwow i z pozytywnym nastawieniem-swiat sie nie zawali,jak sie nie uda,Ty nie bedziesz przez to zla Matka-ani troche
pij i jedz wszystko na co masz ochote(narazie badz tylko ostrozna z potrawami ktore moga wywolac alergie i ciezkostrawe;alergenty bedziesz pozniej sprawdzac czy zle dzialaj na MAteuszka)
diety laktacyjne zostaw na bok-jak tak jak w ciazy,zdrowo ale to co lubisz
smazonego i slodyczy sie unika tylko dlatego,dbajac o wage-nie ze nie wolno bo laktacja
tylko z czkolada uwazaj bo to alergent:wink:
tu tak barzdiej fachowo:oczko:
Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią - Jak odżywiać się w czasie karmienia?

zrob sobie chwilke przerwy
zrob sobie kapiel albo wez prysznic(albo na co masz tam ochote)
odpocznij
oczywiscie jak ssak pozwoli,na chwile samotnosci:wink:
a jak nie to jakas fajna muzyczka w tle,ksiazeczka wlapce
to co lubisz,a mozesz robic karmiac
zrob z karmienia przyjemnosc

Mateusz tez dopiero sie uczy ssac,wiec narazie Wasza wspolpraca nie koniecznie musi byc zgrana,ale wszystko przyjdzie

tak sobie mysle,o tych kaptukach na sutkach-jak sie maly denerwuje,to niech Tobie sie nastroj od niego nie udziela,spokojnie,poglaszcz malca,szepnij kilka slow,uspokoj i sprobuj ponownie
cwiczenia czynia mistrzem:oczko:

ja pisalam to co ja bym zrobila bedac na Twoim miejscu-zadna to fachowa pomoc
ale fachowiec kazdy Ci powie stres surowo zabroniony

powodzenia Marzycielko:usmiech:

(

Gość patrycja`81

jesli jeszcze nie czytalas,to poczytaj:

"Gdy boisz się, że masz za mało pokarmu"
Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią - Gdy boisz się, że masz za mało pokarmu

"Tajemnica udanego karmienia piersią
CZY WIESZ ŻE...

Karmienie piersią nie jest, zwłaszcza dla mamy pierwszego dziecka, czynnością odruchową, ale jest umiejętnością. Sztuki tej uczą się matka i dziecko w pierwszych dniach, a czasem tygodniach po porodzie. Przestrzeganie poniższych zasad umożliwi każdej mamie długie i skuteczne karmienie"

Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią - Tajemnica udanego karmienia piersią

Gość patrycja`81

nie wiem czy to pasuje do Twoich cycuszkow:
Korekta brodawek płaskich i wklęsłych:

"Brodawki wklęsłe lub płaskie często stwarzają problemy. Trudno jest prawidłowo przystawić dziecko do piersi i dlatego często są powodem bolesności brodawek.. Brodawka płaska, to taka, która nie stawia się i nie wyciąga pod wpływem stymulacji lub zimna. Brodawka wklęsła to taka, która chowa się po uciśnięciu otoczki i próbie wyciągnięcia.

Korekta po porodzie:
• jak najwcześniejsze przystawienie dziecka do piersi
• stymulacja brodawki przed karmieniem
• wyciąganie brodawki bezpośrednio przed przystawieniem dziecka przy pomocy laktatora, można też użyć strzykawki z obciętą końcówką i włożonym odwrotnie tłokiem
karmienie w pozycji spod pachy, która daje możliwość lepszego kontrolowania ssącego dziecka
• prawidłowe przystawianie dziecka do piersi
• przystawianie, gdy dziecko jest spokojne, wcześniej można podać kilka łyżeczek pokarmu.
• bezwzględne unikanie kapturków i smoczków
• ćwiczenia Hoffmana
• noszenie nakładek korekcyjnych między karmieniami"

a tak wygladaja
ćwiczenia Hoffmana - dwoma palcami chwyć brodawkę i rozciągaj ją delikatnie w przeciwnych kierunkach, w poziomie i w pionie, ćwicz 2– razy dziennie, robiąc po 10 ruchów w każdą stronę

(to tez z tej samej strony co wyzej,tylko mi sie zamknelo,i nie zdazylam wkleic linka)

Gość patrycja`81

Marzycielka sie rozkreca z pokarmem
a przede mna juz nie dlugo zakonczenie karmienia
narazie nawet nie czytam nic na ten temat,bo az mi sie plakac chce na sama mysl....jakas chwilke po powrocie z wakacji w Polsce bede musiala podjac sie tego niezbytsympatycznego zadania
oj ciezko sie bedzie rozstac

Dobrej nocy:usmiech:

witam ja

Marzycielko psychika odzialuwuje najbardziej, wiem to po sobie. rozmowa z doradca dala mi wiecej niz wszystko inne. Sprobuj stosowac rady Patrycji i walcz, bo ja walczylam i teraz jestem z siebie dumna.

Mam zly nastroj, znow jest problem z Hanka, konkretnie z jej kregoslupem.ale teraz nie mam ochoty o tym pisac, musze przemyslec......