Skocz do zawartości
Forum

Luty 2013- mamuśki łączmy się

paczanga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość solange63

hej :) Wesolego poswietach :Oczko: rodzinka mi sie zwalila i nie mialam czasu totalnie na nic.

Tak tylko odniose sie do rozmowy sprzed kilku stron o podpaskach/wkladach poporodowych; ja tego ustrojstwa z Polski (bez kleju) nie umialam nosic i wcale mi sie magicznie miedzy nogami nie trzymalo. W Danii sa takie wielgachne podpaski, prawie jak pampersy, ktore maja normalny klej. Strasznie sie zdziwilam, gdy wrocilam do domu, otworzylam paczke wkladow (chyba belli) a tam zwykly, prostokatny, kawalek bez kleju i zadnego "mocowania" :Szok: Dobrze, ze nie krwawilam mocno i spokojnie moglam uzywac zwyklych podpasek.

posortowałam ubranka dla małej i wyszło mi 2 pralki. wy tam mówiłyście że macie po 4? piorę tylko najmniejsze ubranka.
może to nie syndrom wicia gniazdka a syndrom brudku bo mieszkanie zapuściłam, ale ost 2m miałam jakieś koszmarne.
ciekawe jak z moją szyjką.ost. nie miałam badania, ale brzuch mam chyba wysoko, ja taki szpic mam co celuje ku chmurom;) nastepna wizyta 17stycznia.

natalinkaaa jak bym ja patrzyła na termin z USG to by wyszło że rodze za 2tygodnie. takiego terminu nie biorę pod uwagę jeszczem nie gotowa.

ja tez mam wizytę na 17 stycznia następna. Mma nadzieję, że dotrwam. Gdy spaceruję, to czuję się już niezbyt komfortowo, jakby się mała pchała... uciska mnie gdzieś tam właśnie w drogach rodnych. ZObaczymy ile wytrzymam, byle jeszcze 30 godzin, by z Nowego Roku dziecko było a nie z ostatniego dnia roku:):)
poza skracającą się szyką i niby obniżonym brzuchem i tymi niekomfortowymi odczuciami to nic mi nie jest, brzuch czasem twardnieje, ale bez sensacji.
zastanawiam się jak to jest z tym czopem śluzowym.... bo wczoraj cos takiego miałam dziwnego.... hmmm.... ale być może to mega nawał śluzu był a nie ten czop. może cos na ten temat wiecie?

CO do prania to dzisiaj ostatnie (szóste ) pranie zrobiłam.... wiec jutro ostatnie prasowanie i wszystko na przyjście Helenki będzie gotowe.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxw8iikldrje9wc.png

Naataalkaa tak tak oby do nowego roku. choć jak by mała ur się jeszcze w tym to bym różnice między córami miła 3lata a nie 4, zawsze chciałam żeby miedzy dzieciaczkami była mała różnica wieku.
nie wiem co ci powiedzieć na ten czopu. powiem ci że jak ja ujrzałam swój to wiedziałam od razu że to właśnie czop a nie mega śluz. mojego było tle jak gdzieś pół, jedna trzecia pięści i był z paseczkami, niteczkami krwi-lekko zauważalnymi. sugeruj się przede wszytskim ilością. ja tydzien przed porodem miałam taki dzień takiego super rozpierania w biodrach, bardzo dziwne uczucie. teraz to chyba już nie będę miała takiego objaw bo już czuję że jestem bardzo szeroka.

Gość solange63

Naataalkaa

zastanawiam się jak to jest z tym czopem śluzowym.... bo wczoraj cos takiego miałam dziwnego.... hmmm.... ale być może to mega nawał śluzu był a nie ten czop. może cos na ten temat wiecie?

rozne zrodla podaja inne terminy, ale usredniajac, to czop sluzowy moze odchodzic juz 6 tygodni przed porodem (jesli jest bezbarwny, mleczny, itp.) Inaczej sprawa ma sie z czopem podbarwionym krwia; ten zwiastuje porod w niedlugim czasie. Mi z Noemi odszedl wlasnie czop z krwia i porod zaczal sie okolo 18 godzin pozniej.

solange63
Naataalkaa

rozne zrodla podaja inne terminy, ale usredniajac, to czop sluzowy moze odchodzic juz 6 tygodni przed porodem (jesli jest bezbarwny, mleczny, itp.) Inaczej sprawa ma sie z czopem podbarwionym krwia; ten zwiastuje porod w niedlugim czasie. Mi z Noemi odszedl wlasnie czop z krwia i porod zaczal sie okolo 18 godzin pozniej.

mi to samo czop plus krwi troszki i poród (odejście wód) po 3h

mój fotelik jest używany więc swój napewno upiorę. wózka raczej nie (choć jeszcze go nie znosiłam i nie wiem w jakim jest stanie). jeśli wózek mocno farbami wali to bym go uprała, jeśli nie to nie. przecież dziecko raczej sie kładzie na jakiś kocykach itd ( w naszej porze gdy rodzimy. później jak będzie cieplej i bedzie styk skora niemowlaka&wózek to i tak będzie trzeba uprać bo będzie przybrudzony.

natalinkaaa moje nanowsze odkrycie nosowskiej-hey Hey "Wilk vs. Kot" (impresja Marcina Żabiełowicza) - YouTube bo to napewno już słyszałaś HEY - Kto Tam? Kto Jest W Środku? - YouTube
a jaka jest ktoja ulubiona jej piosenka? ja lubie kataszę i cisza czas i ja

paczanga
mój fotelik jest używany więc swój napewno upiorę. wózka raczej nie (choć jeszcze go nie znosiłam i nie wiem w jakim jest stanie). jeśli wózek mocno farbami wali to bym go uprała, jeśli nie to nie. przecież dziecko raczej sie kładzie na jakiś kocykach itd ( w naszej porze gdy rodzimy. później jak będzie cieplej i bedzie styk skora niemowlaka&wózek to i tak będzie trzeba uprać bo będzie przybrudzony.

natalinkaaa moje nanowsze odkrycie nosowskiej-hey Hey "Wilk vs. Kot" (impresja Marcina Żabiełowicza) - YouTube bo to napewno już słyszałaś HEY - Kto Tam? Kto Jest W Środku? - YouTube
a jaka jest ktoja ulubiona jej piosenka? ja lubie kataszę i cisza czas i ja

A widzisz, nie syszalam tego... Lence sie bardzo podoba, az brzuch skacze ;) Ja uwielbiam wszystkie kawalki bez wyjatku, slucham jej odkad bylam mala dziewczynka jeszcze ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69pcplinbj.png

Gość solange63

natalinkaaa

A powiedzcie mi jeszcze, bo wyczytalam, ze niektorzy piora wozki? :) hmyy nie mialam w planach prac fotelika czy wozka... a co Wy o tym myslicie?

yyyyyy pierwsze slysze. ja nie pralam (mialam wszystko nowe), moja corka zyje i ma sie swietnie :Śmiech:

Gość solange63

natalinkaaa
No ja tez mam nowe :) ale wszystko nowe trzeba wyprac :p hehe
Ale Paczanga ma racje, nie bedzie sie stykalo bezposrednio z malutka nie ma co popadac w paranoje:)

no chodzilo mi o wozek i fotelik, gdybym kupowala uzywane, to pewnie tapicerka poszlaby do prania. ubranka pralam i wyprasowalam caly jeden raz (przed porodem), a pozniej juz tylko bylo pranie i suszenie w suszarce bebnowej z funkcja "ulatwiania prasowania" (cudowne urzadzenie, kocham rownie mocno, co zmywarke do naczyn :D).

a teraz jeszcze nic nie mam gotowe :Padnięty: wypralam jedna pralke z ciuszkami, ktore dostalam od kolezanki i to wszystko. w pierwszej ciazy, o tym czasie, to juz caly pokoj mialam gotowy, wszystko w komodach poukladane, kosmetyki gotowe i tak tam sobie przesiadywalam i zastanawialam, jak to bedzie, gdy juz urodze... hehe

teraz pojde na zywiol :Śmiech:

solange63
natalinkaaa
No ja tez mam nowe :) ale wszystko nowe trzeba wyprac :p hehe
Ale Paczanga ma racje, nie bedzie sie stykalo bezposrednio z malutka nie ma co popadac w paranoje:)

no chodzilo mi o wozek i fotelik, gdybym kupowala uzywane, to pewnie tapicerka poszlaby do prania. ubranka pralam i wyprasowalam caly jeden raz (przed porodem), a pozniej juz tylko bylo pranie i suszenie w suszarce bebnowej z funkcja "ulatwiania prasowania" (cudowne urzadzenie, kocham rownie mocno, co zmywarke do naczyn :D).

a teraz jeszcze nic nie mam gotowe :Padnięty: wypralam jedna pralke z ciuszkami, ktore dostalam od kolezanki i to wszystko. w pierwszej ciazy, o tym czasie, to juz caly pokoj mialam gotowy, wszystko w komodach poukladane, kosmetyki gotowe i tak tam sobie przesiadywalam i zastanawialam, jak to bedzie, gdy juz urodze... hehe

teraz pojde na zywiol :Śmiech:

No to widze, ze mamy wspolnych przyjaciol ;) Suszarka i zmywarka to moi sojusznicy :) Chociaz z suszarka i pralka ostatnio bardziej zaprzyjaznil sie maz, bo nie moge chodzic po schodach:p I wiecie co :D Odrazu postanowil wyremontowac pralnie :) Wlasnie konczy ukladac podloge :p a jak mowilam, ze trzeba to zrobic, to mowil, ze to nie takie wazne... ehm faceci

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69pcplinbj.png