Skocz do zawartości
Forum

Ekspozycja na gluten


Rekomendowane odpowiedzi

Ekspozycja na gluten polega na stopniowym wprowadzaniu niewielkich dawek glutenu do jadłospisu niemowlaka w celu oswojenia organizmu dziecka z tą substancją i wytworzenia reakcji odpornościowej. Najnowsze badania specjalistów w żywieniu niemowląt wykazują, że warto wprowadzać do diety dziecka gluten już po ukończeniu przez malucha czwartego lub piątego miesiąca życia – w zależności od tego, czy jest karmiony piersią czy mlekiem modyfikowanym. Więcej w artykule Ekspozycja na gluten

Odnośnik do komentarza

Proszę mi wytłumaaczyć jak powinnam podawać gluten, bo przeczytałam już mnóstwo porad i dalej nie wiem, wszędzie pisze 2-3 g na 100 ml. Ja swojej 4,5 miesięcznej córce podaje warzywka w słoiczku, ale to tylko 3 łyżeczki dziennie, tak na smak, a tak poza tym to jest na piersi i nie jestem w stanie ściągnąć 100ml. Chciałabym może jakąś kaszką zawierającą gluten zacząć ekspozycję, tylko nie wiem w jaki sposób i w jakich ilościach?

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...