Skocz do zawartości
Forum

witaminka K

Rekomendowane odpowiedzi

kasik kasik
witamina K wyłądznie gdy karmi się piersią - podaje się ją od 15 dnia życia dziecka, przez 3 miesiące - w kapsułakch w sumie 3 opakowania / w każdym 30 szt. kapusłek - jedna kapsułka na dzień

NIeprawda Kasiku. Witaminę K podaje się OD 8 DNIA ŻYCIA DO UKOŃCZENIA 3 MIESIĄCA!!!!! Najważniejsze jest własnie podawanie witaminy K od początku, żeby zapobiec krwawieniom z pępka, który jest jeszcze wtedy ranką nie do konca zagojoną. Zastrzyk z witaminy K który dziecko dostaje w szpitalu wystarcza na 7 dni. Zapytaj pediatry. Poza tym odradzam witaminę K w kaspsułkach - są drogie ze względu na opakowanie.

http://www.zapytajpolozna.pl/cache/d46f7d8a12a9b16b87cc167671e21960-dfb519554cc4afa8a567a62710dc696e.png

efkax
Moja córka dostała wit. K w zastrzyku jeszcze w szpitalu. Potem pediatra już nie zalecił mi podawania wit.

Ja na razie mam wiedzę czysto teoretyczną, ale jestem świeżo po szkole rodzenia i położna mówiła, że ta dawka podawana w zastrzyku wystarcza na tydzień. Później powinno się dziecku podawać kropelki.