Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

pat-k
Daffodil
gunia43

Moje dziecko duzo spi. W nocy 8 godzin z przerwami a bywa i wiecej. W dzien okolo 5 razem. Dziesiaj n spacerze spal od 15-tej do 19-tej a potem od 22 do 24. Najadl sie i mam nadzieje, ze tak do 5.00 pospi. Zobaczymy.

To u Kuby w sumie nie jest tak najgorzej z tym spaniem, tylko on swoją całą normę wyrabia w nocy. Przesypia od 20.30 do 4.30 (5.00) bez przerwy, zje pierwsze śniadanie i jeszcze koło 2 godzin dosypia.
W dzień nie śpi prawie w ogóle. Wystarcza mu parę 10-15 minutowych drzemek. Z reguły przysypia jak się go do odbicia trzyma :) Czasem na spacerze trochę pośpi, ostatnio coraz rzadziej, bo zaczyna się rozglądać.
W sumie może koło 11-12 godzin w ciągu doby przesypia.

Tosia tez w nocy wyrabia norme. od okolo 22 do 6. zasypiac zdarza sie jej raz troche wczesniej raz troche pozniej, ale pobudka jak w zegarku. moze zastepowac budzik
a wdzien ze snem krucho. spi przy cycu glownie a na spacerach prawie wcale i coraz czesciej marudzi, zeby brac ja na rece. Kiedy malec moze zaczac jezdzic w spacerowce? Chusty Tosia nie lubi :/
Ja mysle, ze dzieci marudza w gondoli, bo sie najczesciej poprostu nudza, wiec jak nie moga zasnac to chca to i tamto poogladac a tu klops. Ze spacerowka trzeba chyba poczekac, az dziecko zacznie sidziec niestety, ale pewnosci nie mam. Pozostaje fotelik samochodowy zamontowac. My nie mamy, wiec chyba nas wydatek niezly czeka, bo tu takie rzeczy dosc drogie, plus trzeba taki dups kupic, zeby ten fotelik zamontowac, a zycza sobie popaprancy za to 70 euro. Chyba ich pogielo, ale co zrobic.

jola22
katja79
jola22

Katja bo to zależy od tego jaki styl pokazu wybierzesz..........Sentimental pokazuje zdjęcia po kolei, a reszta chyba tak właśnie miesza.
Katja z jakiej strony zciągnełaś ten program???? Bo ten co ja mam to 21-jedno dniowa wersja a potem trzeba za niego zapłacić.

Jolcia ja zciągałam z torrentów- Torrenty.org - Polski Katalog TorrentĂłw tylko ze i ja zciagnelam i zainstalowalm taka wersje dopiero mój M cos tam jeszcze zciągnąl zeby byla normalna podobno tam w komentarzach ludzie pisali co zrobic ja blądynka oczywiscie nie przeczytałam tego :D

Katja a możeszM zapytać jak to zrobił - Please:monkey:
Jolcia22 - daj linka do tej wersji demo, please. Jak ten program sie zwie?
A poza tym mozesz takie demo zawsze odinstalowac i n nowo zamontowac jakby inaczej nie dalo rady :-)

pat-k
Daffodil

Ale słodziak.
A ja od rana próbuję nagrać gadającego Kubę i jak tylko zbliżam się z aparatem, to przestaje :glass: Leży na macie, co chwilę patrzy w moją stronę i zaczepia :)

hehe :) z Tosi tez niezla gadula sie zrobila :)) i okrzyki i guu i giii i cmokania :)) kapiotalne to jest :) zupelnie inny kontakt z dzieckiem, kiedy juz zaczyna sie komunikowac. ja sie cala rozklejam
Fajnie masz, ze z Toski taka zdolniacha!!! Moj Maksik tylko pojedyncze o i a i e gada. Ale i tak sie ciesze jak glupia!

mama2
pat-k
a my mamy zmartwienie: Tosia od 3 dni wyje w kapieli :/
dotychczas uwielbiala kapiele i nagle cos sie zminilo. wkladamy ja do wanienki i najpierw jest zadowolenie, potem patrzy na mnie z rozzaleniem, buzia w podkowke i ryk. juz wszystkiego probowalismy: zabralismy lezaczek, bo moze juz ciasny, kupilismy wieksza wanienke bo w starej juz nie moze majtac nozkami, sprawdzilam pupke, czy moze cos ja tam szczypie... nie mam pojecia co sie dzieje. Przychodzi wam cos do glowy?

jezeli najpierw jest zadowolenia a potem placz to moze za zimna woda sie robi i jej zimno?? bo nic innego do glowy mi nie wchodzi
NO wlasnie. Moj Maks tez lubi cieplejsza niz 37 stopni. My mu robimy tak 39 i mu wtedy bardzo pasi.

Jola30
Witam
Nawet nie wiem od czego zaczac u mnie nie konczacy sie placz i ryk nie spal cala noc teraz pad jestesmy wszyscy wykonczeni to co przezylam w nocy chyba nigdy nie milam juz zgupialam co sie dzieje.
Kolezanka to w szoku ciezkim jest!!!Powiedzialam ze wychowala 3 chopakow a takie cycrku nie widziala:36_7_6:
Dziewczyny moze on chory jest boze co mu sie dzieje?

Kurde Jola30 ciezko tak cos na odleglosc wymyslic. Moze idz do jakiegos dzieciecego specjalisty. Jest w ogole cos takiego???? Bardzo wspolczuje i prztulam Was wszystkich znekanych. Moim zadniem dziecko raczej (!!!)ot tak sobie nie ryczy wiec chyba cos mu jest albo czegos nie lubi. Problem tylko, zeby wiedziec co!!!!

Jola30
gunia43
pat-k

gratuluje! Maksiu juz samodzielnie zasypia!
slyszalam/czytalam, ze dziecko przestawia sie na wczesniejsza pore zasypiania stopniowo: 1-2 dnia kladziesz go 15 min wczesniej niz zwykle, 3-4 dnia kolejne 15 min wczesniej itd, az dojedziesz do godziny
Kurcze. A moj maluch lubi pospac w czasie dnia wiec o wczesniejszym zasypianu nie ma mowy przewaznie. No ale cos za cos. Mnie na razie to urzadza. Wczoraj zasnal znow ok.23.00 ale w ciagu dnia sporo przespal chyba z 6 godzin razem. A potem obudzil sie dopiero o 6.00 a nastepnie wstal o 9.00. Ja sie wysypiam i nie narzekam. Pozy tym jestem nocnym markiem wiec jeszcze potem siedze dlugo, czasami do 24.00 a czasem i znacznie dluzej.

Gunia no i mnie wkurzylas
zamien sie ze mna?:eureka:
Uwierz ze jakbym mogla to bym ci prznajmniej ze 2 godzinki tego co Maks spi oddala. Bedzie lepiej. Maksio tez mial jazdy i dopiero 3 tygodnie temu mu sie nagle zmienilo. A moze z Nikiego taki wrazliwiec ze wszystko tak mocno przezywa! Juz sama nie wiem...

gunia43
mama2
pat-k
a my mamy zmartwienie: Tosia od 3 dni wyje w kapieli :/
dotychczas uwielbiala kapiele i nagle cos sie zminilo. wkladamy ja do wanienki i najpierw jest zadowolenie, potem patrzy na mnie z rozzaleniem, buzia w podkowke i ryk. juz wszystkiego probowalismy: zabralismy lezaczek, bo moze juz ciasny, kupilismy wieksza wanienke bo w starej juz nie moze majtac nozkami, sprawdzilam pupke, czy moze cos ja tam szczypie... nie mam pojecia co sie dzieje. Przychodzi wam cos do glowy?

jezeli najpierw jest zadowolenia a potem placz to moze za zimna woda sie robi i jej zimno?? bo nic innego do glowy mi nie wchodzi
NO wlasnie. Moj Maks tez lubi cieplejsza niz 37 stopni. My mu robimy tak 39 i mu wtedy bardzo pasi.

Ja też robie wode 39 stopni

http://maja2009.aguagu.pl/suwaczek/suwak4/a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/29414a2d3e.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ckai3e3kyvu8eal1.png

gunia43
Witaj Wiki. Dawno Cie nie bylo. Co tam slychac, Jak malutka???

Witaj :36_3_15:
Ja Was poczytuje tylko jakoś brak czasu na pisanie. Maja dobrze tydzień temu ważyłam ją i mierzyłam i ma 59 cm i 5200g:smile_move:
My teraz się przeprowadzamy, więc brak czasu i do tego budujemy sobie kuchnie i łazienke bo pokój już stoi.
Oto zdjecia :

http://maja2009.aguagu.pl/suwaczek/suwak4/a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/29414a2d3e.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ckai3e3kyvu8eal1.png

Daffodil
Ewciaa
Daffodil

Ustawiam taką temperaturę, żeby nie było zimno, tylko chłodniej niż na zewnątrz. I żeby nie wiało. Kubie nic nie było nigdy. Na pewno lepsze to niż jazda w nagrzanej puszce. A z otwieraniem okien też przecież trzeba uważać.

no tak ale klima podobno szkodzi na płuca dziecka

a już myślałam że prowadzę monologi

Ale w jaki sposób szkodzi? Chodzi o to, że coś tam w tej klimatyzacji siedzi? Trzeba filtry w miarę regularnie wymieniać. A z drugiej strony przy takich zanieczyszczeniach jak w dzisiejszych czasach, co nie szkodzi :)

na jakich zasadach to sama nie wiem...nawet niektórym dorosłym szkodzi...boli głowa albo zatoki...

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

mama2corun
hej ja jeszcze na sekundke wrzucam fotke zaaranzowana przez tate :/ tylko on moze cos takiego wymyslic.i zmykam.dzis bierzemy Olcie w foteliku choc tego nielubie ale niezmiescimy sie do tramwaju z gondola....a autobus tam niejedzie....bo w autobusie niema problemu.a i ja se ogladam tatuaze bo bardzo bym chciala miec....

no ładnie czego Ci ojcowie nie wymyślą....Olcia ślicznotka

jola22
katja79
hej babeczki witam sie i ja czwartkowo :)
ja własnie zamówilam sobie chuste mam nadzieje ze moje dziecko polubi spacerki przynajmniej w takiej formie. No cóz okaze sie...
Nam od jutra zaczyna sie maraton po lekarzach jutro mamy tego neurologa i wiecie co jakos sie martwie mala jak placze wygina sie nieziemsko....w sobote na pobranie krwi no i we wtorek usg przezciemiaczkowe i w koncu szczepienia bo moja mala jeszcze nie dostala nasza lekarka stwierdzila ze wczesniaczek wiec przesuniemy na pózniej no ale chyba w ostatniej chwili ja szczepimy w kazdej ulotce jak czytam juz dawno powinna dostac ta pierwsza...:lup:ehhh

Katja to wielkie kciuki za badania i bezbolesną szczepionkę.
Mam nadzieję ze Majeczka pokocha chustę i teraz będzie chciała tylko na spacery chodzić a ty kobietko w końcu się dotlenisz.:36_2_25::36_2_25:

również trzymam kciuki będzie dobrze:36_2_25:

pat-k
Ewciaa
pat-k

Ewcia gdzie Ty kupujesz takie fajne opaski dla Zuzi? sliczna malenka.
A Ty wygladasz ekstra i super spodnica

kupowałam na stoisku z różnymi spinkami, koralami, pierścionkami, torepkami takie stoisko z różnymi dodatkami i tam były najmniejszy rozmiar...jakl chce to Ci kupie i wyśle ale jak u mnie w takiej mieścicnie są to i u Ciebie, mam różne kolory i wzory :)

dzieki Ewciu nie bede robic Ci klopotu, poszukam tutaj. fajna sprawa, bo zaslania uszka a glowki nie grzeje i ladnie wyglada :)

to żaden kłopot jesli nie znajdziesz to chętnie kupie i Ci wyśle jak coś to pisz:36_2_25:

Jola30
Witam
Nawet nie wiem od czego zaczac u mnie nie konczacy sie placz i ryk nie spal cala noc teraz pad jestesmy wszyscy wykonczeni to co przezylam w nocy chyba nigdy nie milam juz zgupialam co sie dzieje.
Kolezanka to w szoku ciezkim jest!!!Powiedzialam ze wychowala 3 chopakow a takie cycrku nie widziala:36_7_6:
Dziewczyny moze on chory jest boze co mu sie dzieje?

Jolcia moze idz do lekarza ?!
a jadł? pił? moze miał kolke ?

Jola30
katja79
Jola30
Witam wieczorna pora jak wykle nikogo nie ma czy ktoras uzywa MLEKA NAN 1(le)nest:monkey:

Jola ja uzywalam do póki mała dokarmiałam butlą teraz skubana juz nie chce pic z butli ale nic sie malej po tym nie dzialo wiec chyba jest ok.

Katja z ciekawosci ile kosztuje w PL. to mleczko?
:23_30_126:

chyba 24 zł

Wiki20pl
gunia43
Witaj Wiki. Dawno Cie nie bylo. Co tam slychac, Jak malutka???

Witaj :36_3_15:
Ja Was poczytuje tylko jakoś brak czasu na pisanie. Maja dobrze tydzień temu ważyłam ją i mierzyłam i ma 59 cm i 5200g:smile_move:
My teraz się przeprowadzamy, więc brak czasu i do tego budujemy sobie kuchnie i łazienke bo pokój już stoi.
Oto zdjecia :

wiki to super budowa postępuje a Majeczka rośnie... a gdzie mieszkanie?? jak to budujecie kuchnie ??

a tak z innej paki dostałaś już @ ??? bo kiedyś pisałaś że nie

gunia43
pat-k
mama2
Dzien Dobry
Maksio wczoraj lezal godzine w lozeczku i usnal o 22.30 SAM o 1.00 pobudka na cyca , odlozylam go i znow pieknie spal do 4.15 potem cyc i godzine stekania na kupe:glass: ale jak juz usnal to do 8.30 i to ja go obudzilam bo cyce mi rozsadzalo ..juz robi sobie coraz dluzsze przerwy w jedzeniu do nawet 4.5 godziny wczesnie w nocy jadl co 2 gfodziny stad tez tak przybieral na wadze teraz powinien troche zwolnic . i gdyby nie to kupsko to bylabym fajnie wyspana ..
zacie jakies sposoby jak przestawic dziecko na zasypianie o godzine wczesniej???

gratuluje! Maksiu juz samodzielnie zasypia!
slyszalam/czytalam, ze dziecko przestawia sie na wczesniejsza pore zasypiania stopniowo: 1-2 dnia kladziesz go 15 min wczesniej niz zwykle, 3-4 dnia kolejne 15 min wczesniej itd, az dojedziesz do godziny
Kurcze. A moj maluch lubi pospac w czasie dnia wiec o wczesniejszym zasypianu nie ma mowy przewaznie. No ale cos za cos. Mnie na razie to urzadza. Wczoraj zasnal znow ok.23.00 ale w ciagu dnia sporo przespal chyba z 6 godzin razem. A potem obudzil sie dopiero o 6.00 a nastepnie wstal o 9.00. Ja sie wysypiam i nie narzekam. Pozy tym jestem nocnym markiem wiec jeszcze potem siedze dlugo, czasami do 24.00 a czasem i znacznie dluzej.

mi tez by nie przeszkadzalo chodzenie spac o 24.00 tylko ze jak pjde do pracy to niewyrobie z 5 godzinami snu