Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Daffodil
mama2
Daffodil

Moja dieta nie jest na razie jakoś bardzo zróżnicowana. Staram się uważać, bo Kuba miał kolki już w drugim tygodniu mimo, że nie jadłam wtedy jeszcze prawie nic. Na szczęście kropelki pomagają, więc stopniowo zaczynam wprowadzać nowe rzeczy, ale na razie bez szaleństw :)
Mama przez pierwsze dwa tygodnie po porodzie stracisz jeszcze parę kg, więc nic się nie martw.
U mnie jeszcze 4 kg zostały, ale teraz już spadek wagi praktycznie się zatrzymał. Podejrzewam, że ten nadbagaż trzeba będzie ćwiczeniami załatwić :)

a o jakich kropelkach mowisz??

Gripe Water. Lekarka nam poleciła, jak byliśmy ostatnio na badaniu kontrolnym. Wprawdzie one są od pierwszego miesiąca, ale kazała nam podawać mniejszą dawkę. I rzeczywiście dziecko jest po nich zupełnie inne, bo przez 3 dni był ciągły płacz, zero snu w ciągu dnia i straszne prężenie. Umęczył nam się Kuba strasznie, a my razem z nim.

a ta Gripe Water to na bolący brzuszek i kolki? na receptę?

http://s10.suwaczek.com/200906124580.png

mama2 nie rumiankiem tylko przegotowana woda ja myje oczka przy Oliwi pediatra mi powiedziala ze niema po co rumiankiem jak z oczkiem nic sie niedzieje wystarczy przegotowana woda.2 tyg niecale miala kruszynka jak jej pempuszek odlecial :)
Daffodil krecha i u mnie jeszcze jest :) niemartw sie wkoncu zniknie :)

no i witam sie wtorkowo nawet wyspana kurcze wczoraj M wrocil pozno i ja wstawilam pierogi polozylam sie i zasnelam pierogi sie rozgotowaly nim M sie zorientowal co jest grane.kurcze wstyd mi sie zrobilo jak rano zobaczylam rozgotowane pierogi moj M oczywiscie sie smial ze ja gluptasek jestem i ze kilka ocalalo i je zjadl....a bo ja kocham kuchnie gotowanie etc i przypalenie prZesolenie etc wyprowadza mnie z rownowagi...

Jola22 melduj sie chyba ze na porodowce jestes to i tak napisz choc eska.
Ewcia dzis cc ma miec tak??trzymam kciuki Ewuniu!!!

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png

Daffodil
mama2
przemywacie dzieciaczkom oczy rumiankiem?

Ja do tej pory przemywałam tylko przegotowaną wodą.

tak, nam też w SR mówili wczoraj, że tylko wodą przegotowaną, bo rumianek ponoć uczula... a dawniej, to właśnie tylko rumiankiem się przemywało.... :no1:

a koleżanki synek, to ma troszkę ropki w oczach i ona mu solą fizjologiczną przemywa..

mama2
Jak u was z dieta ? bo ja jem wszystko ,wczoraj sałatke z oliwek i serem feta , tort, rolade i generalnie to jem jak wieprzek i cos czuje ze szybko nie schudne , wogóle to od porodu zeszło mi tylko 5 kg....hm..dziwne a zostało 7 kg

zeszło 10 a zostalo 6 i stoi w miejscu mimo ze jem niewiele

isabela
hej kochane.

Ja na chwile po porade. Mam straszne bole podbrzusza, czasami mnie tak boli, ze chodzic nie moge. Mam wrazenie ciagniecia do dolu...
Dzis jest 8 dni po porodzie, wczesniej myslalam, ze wszystko jest w normie, ze tak powinno byc, ale coraz czesciej zastanawiam sie czy to normalne, bo nie pamietam jak to bylo ze starszymi :(
Wciaz krwawie, ale takze mam brazowawo-zoltawe uplawy. Powiedzcie mi ile dni po porodzie mialyscie bole i jak dlugo sie krwawi. Stiewierdzilam, ze jesli bedzie jeszcze kilka dni tak samo to pojde chyba do gina, ale poki co jeszcze mam szwy i nie wyobrazam sobie badania :(

Dzieki kochane

Cholera jak nie urok to sraczka

A tak w ogole, to naprawde nie mam czasu nawet by Was czytac, choc dzis "przelecialam" jakies 10 stron i mniej wiecej "kumam co w trawie piszczy"
Przede wszystkim Jola wspolczuje braku pokarmu :(
Trzymam kciuki za nasza Ewunie no i takze za Ciebie Dorciu i Jolu zebyscie szybciutko i bezbolesnie urodzily.
Co do smoczka, jak Mia jest niespokojna, dosc czesto jej sie to zdarza to tez wkladam jej smoka bo widac, ze chce possac by sie uspokoic. Choc jej nie pasuje, ale ciagnie bo cyc jest tylko do jedzenia :)
Zmykam spac kochane. Jutro bede pozniej bo z rana musze z Daga do szpitala jechac na badania.
Dzieki kochane z gory za wiadomosci odnosnie boli brzucha, naprawde zaczelam sie tym niepokoic, choc moze znow cos sobie wkrecam?!
Witam wtorkowo.
Ciekawe co u naszych brzuchatek. Zaraz poczytam.
Wreszcie Maly od 8.00 padl. Ech. Walczyl ze snem jakby mu bylo szkoda dnia :-) O 10.00 go nakarmilam po raz drugi na szczescie, bo inaczej by zaraz sie obudzil na karmienie, a tak moze da mi ciut czasu na odpoczynek.
Isabela - nie tez cos tak ciagnie w dole brzucha ale jakby jelita czy cos. W sumie to nie wiem. Taki mocny przeszywajacy i intysywn ale krotki bol. Mam tak od porodu. Ja sobie to tlumaczylam tak, ze wszytkie wnetrznosci szukaja sobie na nowo miejsca w brzuchu nie uciskanym przez Maksia. Ale nie wiem czy mowimy o tym samym.
Co to uplawow to mam takie zoltawo-brazowe caly czas. Pytalam poloznej i mowila ze to jest ok i to rany po lozsku sie tak goi i moze to trwac nawet do 6-8 tygodniu po porodzie czyli caly polog. Lakerka na koncowym badaniou w szpitalu tez mi tak mowila.
Martwic sie trzeba kiedy nagle pojawia sie czerwona swierza krew.
Co do smoka mam to samo z Maksiem. Niby nie przepada ale ssie, jak mu wepchne. Szkoda tylko ze ciagle hachy raczkami o smoka i jak ten wypada to sie strasznie denerwuje moj bidak i mam musi leciec i znow smoka wpychac. Tak zle a tak niedobrze.

mama2
Gunia a moj maz zjezdzil dzis cale miasto za tymi kapturkami z medeli i choler nigdzie ich nie ma!!!!!!!!! mam z aventy ale sa do niczego

no to ładnie, wczoraj bardzo polecano na SR właśnie te z aventu, że są rewelacyjne, trzymają się cyca, a pozostałe są beznadziejne wg prowadzącej zajęcia.... coś mi się wydaje, że to na sobie trzeba próbować

gunia43
Dobrej nocy dziewczyny!
Ja wlasnie nakarmilam Makisa i usnal po bojach. Jakos ani w jedna ani w druga nie mogl od 20.00 i dal nam ciut popalic. Przynajmniej raz dziennie tak ma. Ale moze noc bedzie lepsza. Niestety gwarancji nie ma. MOglby troche dluzej pospac niz te dwie fodziny czyli do 2.00. Ale to jest chyba tylko moje pobozne zyczenie a maksio i tak kieruje sie tylko dla niego zrozumialym grafikiem.
aaaaa i zalaczam zdjecia z dzisiaj naszego malego krzykacza :-)
[ATTACH][ATTACH][ATTACH]6981[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]

cudny Maksik i taki opalony :D
i bluza rewelacyjna - ja jeszcez nie miałam odwagi załozyć Szymkowi cokolwiek przez glowę, pewnie dlatego ze okazao się ze mój synus jest bardzo niecierpliwy.

lutka
ja dzis spałam 3 h i jeszcze mama wyprała jedyne spodnie w które wchodze więc jestem maxymalnie wkur***na bo ze spaceru nici.

hehe Lutka ja tak wczoraj zrobilam :) tzn przed wczoraj pod wieczor wstawilam wszystkie swoje dresy mialam plan jak sie wypiora je powiesic wieczorem ale oczywiscie dzieci kapanie etc i padlam niepamietajac o praniu wieszalam dopiero rano klnac jak szewc musialam w spodnicy chodzic ;/a dyskomfortowo troszke...

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png

dzikma
mama2
Gunia a moj maz zjezdzil dzis cale miasto za tymi kapturkami z medeli i choler nigdzie ich nie ma!!!!!!!!! mam z aventy ale sa do niczego

no to ładnie, wczoraj bardzo polecano na SR właśnie te z aventu, że są rewelacyjne, trzymają się cyca, a pozostałe są beznadziejne wg prowadzącej zajęcia.... coś mi się wydaje, że to na sobie trzeba próbować
wczoraj własnie kupilam z aventu i u nas się sprawdziły: synus doił cyca przez 40 min (co jakiś czas wrzeszcząc jak mu wyleciał), oblal sie bardziej niz przy butli, a po pół h chciał jeszcze:/ cyc nie dla nas.

a może rozmiar zły kupiłaś?

aneta1808
mama2 jesli moge sie wtracic moja tez miala na poczatku czesto czkawke teraz tez czasem jak ja zlapie to az czasami mi uleje,a tak ja meczy ze mi jej szkoda normalnie caly brzuszek skacze....no to masz ANIOLECZKA w domku hehe...dobrze ze jest grzeczniutki odpoczniesz sobie

Mama2 - Maksio juz w brzuchu mamy sie nafikal to teraza odpoczywa :-)
Mojemu maluchowi ostatnio raczej zdarza sie byc grzecznym ;-)

mama2corun
lutka
ja dzis spałam 3 h i jeszcze mama wyprała jedyne spodnie w które wchodze więc jestem maxymalnie wkur***na bo ze spaceru nici.

hehe Lutka ja tak wczoraj zrobilam :) tzn przed wczoraj pod wieczor wstawilam wszystkie swoje dresy mialam plan jak sie wypiora je powiesic wieczorem ale oczywiscie dzieci kapanie etc i padlam niepamietajac o praniu wieszalam dopiero rano klnac jak szewc musialam w spodnicy chodzic ;/a dyskomfortowo troszke...

moja jedyna spódnica zostala wczoraj osikana przez Mlodego, bo postanowiłam dac pupce trochę pooddychać i owinełam go w tetrę.

mama2
Jak u was z dieta ? bo ja jem wszystko ,wczoraj sałatke z oliwek i serem feta , tort, rolade i generalnie to jem jak wieprzek i cos czuje ze szybko nie schudne , wogóle to od porodu zeszło mi tylko 5 kg....hm..dziwne a zostało 7 kg

Jakim cudem zostalo 7 jesli przytylas tylko 9. Powinno zostac tylko 4. Chyba ze cos pomyilam...

U mnie od porodu ubylo 11 i waga stanela od zeszlej niedzieli. Pozostalo tez jeszcze 7 kilo.
Apetyt powoli mi wraca ale jeszcze malo rzeczy mi smakuje. Generalnie to mam ciagle na cos ochote a jak jem to wydaje mi sie wiekszosc rzeczy niedobra. Ostatnio przestal mi smakowac nawet moj ulubiony serek Almette i bulki z ziarnem. Zjadlam ale wmusilam w siebie doslownie. Jedynie ochota n slodkie pozostala i jem czekolade, lody, ciastka, jogurty. Jydynie nie jem tylko kapusty, czosnku i fasoli i grochu.

lutka
mama2
przemywacie dzieciaczkom oczy rumiankiem?

przegotowana wodą, a wczoraj roztworem soli fizjologicznej.

witam :) Bardzo przeprasam ze sie wtrącam... ale jesli moge cos powiedziec, to wiem ze nei jest dobrze przemywac rumiankiem bo rumianek wysusza...a na szkole rodzenia poradzili mi ze oczka przemywac albo przegotowaną wodą albo kropelkami do oczu "świetlik".
jeszcze raz przepraszam

gunia43
mama2

Jakim cudem zostalo 7 jesli przytylas tylko 9. Powinno zostac tylko 4. Chyba ze cos pomyilam...

U mnie od porodu ubylo 11 i waga stanela od zeszlej niedzieli. Pozostalo tez jeszcze 7 kilo.
Apetyt powoli mi wraca ale jeszcze malo rzeczy mi smakuje. Generalnie to mam ciagle na cos ochote a jak jem to wydaje mi sie wiekszosc rzeczy niedobra. Ostatnio przestal mi smakowac nawet moj ulubiony serek Almette i bulki z ziarnem. Zjadlam ale wmusilam w siebie doslownie. Jedynie ochota n slodkie pozostala i jem czekolade, lody, ciastka, jogurty. Jydynie nie jem tylko kapusty, czosnku i fasoli i grochu.

kochana jak jechałam na porodówke to juz miałam 12 kg cos przegapiłas:))