Skocz do zawartości
Forum

Kwietniowe Mamulce 2009

bloomoo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AgulaMamula

o sylwia... myślami cie przygnałam hehe
buraki jadłam wcześniej i było ok...faktycznie ostatnio nie jadłam tak przez tydzien:what:
Karolcia wczorajsze popołudnie tak się przytulała. Trzymała cyca w buzi i patrzyła mi prosto w oczka... super przezycie.:11_9_16::11_9_16:

Gość AgulaMamula

aretas75
AgulaMamula
aretas a to jej taki jednorazowy wyskok??? bo jakby częściej tak miała to chyba by ci pokarm zaczął zanikać:what:

Aga.... zdarzyło sie to pierwszy raz, jak do tej pory. i własnie też pomyślałam, ze z jednej strony to fajnie ale z drugiej pomyślałam o zanikaniu pokarmu. Ale wiesz... ja ją koło 24ej chciałam nakarmić...ale mały borsuczek jeszcze mi nigdy przez sen nie jadł i teraz też się nie udało.

Karolci też nie nakarmisz na śpiąco hihi czasami udaje mi się ją rozbudzić przewijaniem, ale tu niby rozbudzona, a jak cyca mlaśnie dwa razy znowu śpi w najlepsze:what:

hej mamuski :) u nas wietrznej pogody ciag dalszy :o_noo: moja mala robi kupki co 2-3 dni ale jak juz zrobi ta ja trzeba cala kapac ehehehe bo zrobi raz a porzadnie :) wczoraj cos tylko bidulka sie meczyla i juz nie moglam wytrzymac i jej musialam w tym pomoz ale i tak zatwardzenia nie miala bo kypka rzadka byla.I tak jak was tutaj czytam to jadam te jablka suszone sliwki i morele suszone i tak to nic nie daje.Wasze dzidzie to tak ladnie i grzecznie chodza spac jak po dobranocce a mo0ja 23 lub 24 i spi do 4 czasem 4:30 hehe nocny marek z niej chyba bedzie imprezowa dziewczynka.Ale wiecie co kobitki stracilam pokarm nie wiem czemu co sie stalo pokarmu mam tylko tyle co ja w nocy raz i rano 2 razy na karmie i tyle koniec :36_2_58: zalamana jestem bo jak ja karmie ta butla to az mi jej szkoda bo tak patrzy na mnie tak jak by mowila ja chce cycusia :36_2_58: a cucusie puste :( kurcze tylko mnie ciekawi co sie z tym mlekiem stalo przeciez jem tak jak jadlam duzo pije wiec nie mam pojecia laktatorem meczylam te cyce takze i nic zero :36_2_58: aretas duzo duzo zdrowka

hej dziewczynki!

Mowa u kopkach o zatwardzenaich a kurcze u mojej pojawiły się bardzo wodniste. Wczoraj jak była na kolanach u mojej ciotki to tak zrobiła kupsko, że wyleciało plecami przez body na bluzkę cioci. Takze bardzo wodnista była. Potem jeszcze zrobiła taką kupkę a dzisiaj jak narazie jedną. Boje się, ze to ta skaza białkowa. Kinga tak miała zaczeło się wysypką potem takie kupki itp. Och już sie martwie ale w czwartek na szczepienie takze zobaczymy.

Sylwia mam pytanko jak ty dokarmiasz małego?Bo ja chyba spróbuję jej dać z 30 ml i zobaczymy czy to coś pomoże bo czasem jest bardzo marudna i denerwuję się przy cycku.

Mam pytanie czy Wasze dzieciaczki też tak potrzebują bliskości? Moja jak się obudzi to trzeba przy niej byc, niekoniecznie na ręce ją muszę brać ale ktoś ma być. Ja jej nie chcę tak przyzwyczajać i odchodzę zostawiam ją samą i jest taki ryk, krzyk a łzy przy tym lecą takie, ze szok. Boję się żeby mi sie nie zaniosła. Jak myślice jaki moze być powód?

gabalas
Jestem , zyje, dzieci tez, małz sobie super poradzil:Oczko:

Gaba Ty wróciłaś do pracy?

Znalazłam taki artykuł o kupkach
Kupki niemowlaka - BabyBoom

Problem z zaparciami
Gdy maleństwo robi kupkę twardą i zbitą, z dużym wysiłkiem, a przy tym płacze – można już mówić o zaparciu.
1. Dziecko na piersi rzadko ma zaparcia. Ich przyczyną zwykle jest zjedzenie ciężkostrawnej potrawy przez mamę. Czasem sygnalizują alergię (np. na białko mleka krowiego) i nieprawidłowości w budowie jelit. Pomożesz dziecku, jedząc produkty przyspieszające perystaltykę jelit, np. buraczki.

2. Mieszanki częściej powodują kłopoty, bo takie mleko trudniej strawić. Niemowlę może reagować zaparciem na alergię, np. na białko mleka krowiego. Konieczna jest zmiana mieszanki na preparat dla alergików – pod kontrolą pediatry. Jeśli powodem nie jest alergia, lekarz może zalecić podawanie laktulozy w syropie albo zmianę mleka.

3. Problemy z kupką pojawiają się też, gdy dziecko za mało pije lub gorączkuje. Winne może być też przedawkowanie wit. D.

4. Po rozszerzeniu menu pamiętaj o porcji warzyw i owoców – zawierają ułatwiający trawienie błonnik. Nie dawaj słodyczy! Na kłopoty podawaj jabłko, suszone śliwki i morele.

5. Nie wkładaj do pupy termometru, by pomóc w załatwieniu się, bo możesz uszkodzić tkanki. Poza tym maleństwo może uzależnić się od takiej stymulacji i będzie mu coraz trudniej robić kupkę. Pamiętaj! Na własną rękę nie podawaj środków przeczyszczających i nie rób lewatywy.

6. Idź do lekarza, gdy zaparcia nie ustępują, towarzyszy im krew w kupce, gorszy apetyt, drażliwość, zmiany skórne, wymioty, słabe przybieranie na wadze, nasilone ulewania, wzdęcia. Może to być sygnał choroby, więc pediatra musi zbadać dziecko.

Bajustynko - jak widze, ze pomimo dlugiego siedzenia przy cycku nadal jest glodny (ciagnie sutka, denerwuje sie przy piersi, jest marudny, nie chce byc sam w kolysce, poplakuje itd) to daje mu 30 ml do 60 nana1 ha. wtedy sie zapycha, ze tak powiem. efekt jest taki, ze zasypia lepiej, sa dluzsze przerwy pomiedyz karmieniami. nie wiem co na to moja laktacja, jak na razie jest wszystko dobrze, mleka jest tyle samo. czasem jedynie piersiami nasyca sie.
mialam wyrzuty sumienia na poczatku - wiadomo, naczytalam sie, ze trzeba byc cierpliwym, dostawiac dziecko ile chce, karmienie na zadanie itd ale jak zobaczylam, ze gdy jest najedzony zasypia np sam, guga sobie, jest wyraznie zadowolony pozbylam sie wyrzutow sumienia.

martwia mnie kupy Maksa. duzo ich i intensywne zapachem sa :( wlasnie sobie wykombinowalam, ze jesli soki jablkowe i jablka dzialaja rozluzniajaco na Malego to w druga strone tez tak musi zadzialac. i wlasnie zjadlam gorzka czekolade, ugotowalam sobie marchew (bleh), na obiad zjem ryz, moze sie uspokoi kupa.
jak nie, to jutro idziemy na szczepienie... lekarka doradzi mi co robic.

jeszcze na spacerze nie bylismy przez te kupy i gotowanie marchwii.

http://www.suwaczek.pl/cache/e8709fd38b.png

http://www.suwaczek.pl/cache/12571a6fee.png

Dzięki Sylwia. W aptece kupuję się takie mleczko ?
Ja spróbuję dzisiaj zobaczymy co i jak. Jak narzie jak zjadła o 11 to śpi sobie smacznie.
My wyszłyśmy na dwór i po 10 minutach leciałyśmy do domu bo taka burza sie rozpętała, że szok. Teraz zrobiło sie znowu ciepło i słonecznie. Jest 27 stopni. Jak ubieracie maluszków. Czy body na ramiaczkach i np bawełniany pajacyk starczy? kocykiem przykryć?

Gość AgulaMamula

Bajustyna moja Karolinka wczoraj była ubrana w body z krótkim rękawem, na wierzch sukienusia cieniutka i z gołymi nużkami sobie leżała w samych skarpetkach bo strasznie gorąco było, a dzisiaj ma tylko body, śpioszki i bluzeczkę z długim rękawkiem.
Dzisiaj karolcia chce cycać co 15-30 minut:what: zakupy polegały na siedzeniu na ławce i karmieniu, potem na chwilę do sklepu i znowu na ławkę:what:

bajustyna
hej dziewczynki!

Mowa u kopkach o zatwardzenaich a kurcze u mojej pojawiły się bardzo wodniste. Wczoraj jak była na kolanach u mojej ciotki to tak zrobiła kupsko, że wyleciało plecami przez body na bluzkę cioci. Takze bardzo wodnista była. Potem jeszcze zrobiła taką kupkę a dzisiaj jak narazie jedną. Boje się, ze to ta skaza białkowa. Kinga tak miała zaczeło się wysypką potem takie kupki itp. Och już sie martwie ale w czwartek na szczepienie takze zobaczymy.

Sylwia mam pytanko jak ty dokarmiasz małego?Bo ja chyba spróbuję jej dać z 30 ml i zobaczymy czy to coś pomoże bo czasem jest bardzo marudna i denerwuję się przy cycku.

Mam pytanie czy Wasze dzieciaczki też tak potrzebują bliskości? Moja jak się obudzi to trzeba przy niej byc, niekoniecznie na ręce ją muszę brać ale ktoś ma być. Ja jej nie chcę tak przyzwyczajać i odchodzę zostawiam ją samą i jest taki ryk, krzyk a łzy przy tym lecą takie, ze szok. Boję się żeby mi sie nie zaniosła. Jak myślice jaki moze być powód?

Mnie się wydaje ze potrzebuje bliskości. Moja Majka też nieraz jest najedzona ma sucho, a marudzi wtedy biore ją siadam sobie w fotelu i się uspokaja, a nawet zasypia :Śmiech:

http://maja2009.aguagu.pl/suwaczek/suwak4/a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/29414a2d3e.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ckai3e3kyvu8eal1.png

AgulaMamula
Bajustyna moja Karolinka wczoraj była ubrana w body z krótkim rękawem, na wierzch sukienusia cieniutka i z gołymi nużkami sobie leżała w samych skarpetkach bo strasznie gorąco było, a dzisiaj ma tylko body, śpioszki i bluzeczkę z długim rękawkiem.
Dzisiaj karolcia chce cycać co 15-30 minut:what: zakupy polegały na siedzeniu na ławce i karmieniu, potem na chwilę do sklepu i znowu na ławkę:what:

Ja to juz nie wiem jak Maje ubierać:Histeria: Boję się że jej będzie za zimno, albo że ją przegrzeje::(:

http://maja2009.aguagu.pl/suwaczek/suwak4/a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/29414a2d3e.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ckai3e3kyvu8eal1.png

Bajustynka-mój diabolak jak nie płacze o cycka to po to by sie przytulić i nie chce tatusia tylko musi koniecznie musi byc to mamusia. Ja przeczytałam w takiej ksiązce o noworodkach ,że to normalne i nie przyzwyczaja się do tego dziecko.Jest to cos innego niż usypianie np.dziecka w swoim łóżku itp. Każdy człowiek potrzebuje bliskości masz zły dzien idziesz sie przytulić do M lub do córeczki a taki niemowlaczek potrzebuje o wiele więcej czuości. Jest również napisane ,że bardzo dobrze wpływa to na rozwój dziecka wiec tylko cieszyć sie:)

Wiesz pytałaś o to dokarmianie ja tez dokarmiał tak małego a więc jak bardzo płącze, rzuca się i marudzi daje 30ml mleczka i wiesz zasypia spokojnie.Nie wiem jak inne mamusie ale mój ssak mimo wszysto po takim jedzonku wisi na cycku co 2 godziny więc laktacja nadal jest. Ja małemu daje BEBIKO możesz je kupić w aptece:)

Agulamamula-oj ja dziś wyszłam na spacer ze swoją gwiazdą i jak mi na spacerku dał koncert tak cały spacer odbył sie w płaczu i czym prędzej pędziłam do domu.
Oczywiście w przychodni nas nie przyjeli ponieważ nie było już numerków więc jutro idziemy. Szczerze mówiąc wyszłam zła jak ch...bo nie ma numerków a jak by coś sie poważnego działo?hmmm
Co do tej herbatki wiki ma racje mi mówiła położna by podawac małemy nie wiecej niz 30ml skoro jest karmiony piersią ale warto dać bo pomoże. Ja jak miał wzdęcia tak zrobiłam a dziecko taką herbatka sie nie najada nawet nie bardzo napije.

Co do kupek kurcze mój robi strasznie wodniste, odrazu wsiąkają w pampersa a śmierdza ,że szok. Mi pediatra mówiła ,że wszystko może miec wpływ na kupke małego wazne by nie była z krwią lub śluzem. W każdym innym przypadku to nie rozwolnienie chyba ,że dziecko robi więcej niż 12 kupek dziennie a wczesniej np. 2

wiki-ja stosuje zasadę ubieram dziecko tak samo grubo jak siebie tylko dodaje body no i przykrywam kocykiem. Narazie się to sprawdziło bo mały ma zawsze kark ciepły ale nie spocony czy też zimny.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem33e5e13hk56xe.png

http://www.suwaczki.com/tickers/oncft96gtbw6vglg.png

Gość AgulaMamula

Robaczku to chyba taka pogoda wpływa na nasze dzieciaki:what: Wczoraj Karolcia super grzeczna była a dzisiaj już nie daję z nią rady:what:Kupiłam w aptece plantex zaraz jej dam może sie troche uspokoi. Szkoda, że nie udało ci się dostać do lekarza:what: no u nas jest super bo przychodnia iście rodzinna i nawet położne potrafią zadzwonić i się spytać o stan dziecka:taniec1: Mam nr telefonu prywatny do pediatry i polożnej i mogę w każdej chwili zadzwonić jak coś się dzieje