Skocz do zawartości
Forum

Sierpnióweczko-Wrześnióweczki 2007

martusia

Rekomendowane odpowiedzi

martusia
Olimpijka
Martusia- a czemu boisz sie dawac antybiotyk??? wiem ze w nadmiarze szkodzi ale jak trzeba to trzeba moim zdaniem.....oliska jest po jednym i lepiej zapalenie oskrzeli bylo rozgonic niz pozwolic na pluca zejsc....

tak wiem ze lepiej zapalenie rozgonic, dlatego chodze do lekarza na osluchiwanie plucek i jak jest ok to nie daje antybiotyku mimo kaszlu i czerwonego gardla.
jakos tak sie naczytalam ze w pierwszym roku zycia dziecka lepiej nie podawac antybiotyku bo moze powodowac pozniej astme u dzieci.. no a ze moj maly to alergik to nie chce go jeszcze bardziej narazac.

no no rozumiem twoje obawy ale kontroluj mlodego a jak widze masz taki zamiar wiec :brawo: za rozsądne podejscie do sprawy :)

martusia
olimpijka a staralas sie o GP Visit Card? z taka karta lekarz jest za darmo. szukam wlasnie na sieci formy i moze wysle. fajnie by bylo bo strasznie duzo na lekarza tu trace. kazda wizyta 60E a w tym miesiacu juz 3 razy bylam

Kochana ja mam od roku medical card :) i leki i GP i szpital mam za darmo :lol:

a formularz masz na HSE.ie - Health Service Executive Website - English

martusia
olimpijka a staralas sie o GP Visit Card? z taka karta lekarz jest za darmo. szukam wlasnie na sieci formy i moze wysle. fajnie by bylo bo strasznie duzo na lekarza tu trace. kazda wizyta 60E a w tym miesiacu juz 3 razy bylam

o matko jaka cena... :Szok:

starletka
martusia

Starletka niestety tyle tu wizyty kosztuja a u specjalistow siegaja rzedu kilkuset euro np okulista 400e

doba w szpitalu to koszt 80e + zabiegi i lekarez :) niestety prywatna sluzba zdrowia :)

Olimpijka
starletka
martusia

Starletka niestety tyle tu wizyty kosztuja a u specjalistow siegaja rzedu kilkuset euro np okulista 400e

doba w szpitalu to koszt 80e + zabiegi i lekarez :) niestety prywatna sluzba zdrowia :)
ale napewno dobra i warunki ok szczerze too ja bym wolała nie płacic tych cholernych składek zdrowotnych tylko wykupić jakies prywatne ubezpieczenie takie jakie mnie interesuje

http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

justyna@
Olimpijka
starletka

ale napewno dobra i warunki ok szczerze too ja bym wolała nie płacic tych cholernych składek zdrowotnych tylko wykupić jakies prywatne ubezpieczenie takie jakie mnie interesuje

Zanim mi przyznali medical card to mialam ubezpieczenie prywatne i miesiecznie placilam 140e ale luz blues i mandarynki .....

starletka
Olimpijka
Boszeeeeeeeeeeee dajcie mi kopa bo za 10min musze wyjsc a ja nawet wlosow nie uczesaalam heheh

kopać Cię nie będę bo Cię lubię ;)

napisałam Ci kilka słów na gg

a co do cen..... brak słów - szczęka mi opadła

dzieki ale gadulec mi padl znowu :) blehhhhhh

my z Wiki gotowe do wyjścia, czekamy tylko na męża bo pojechał do przedszkola dowiedziec sie co z Wiki przedszkolem- podobno Pani dyrektor pozytywnie rozmawia tylko z tatusiami:Rozgniewany: - no i niunius zaraz bedzie jadł obiadek...
justyna ja tez bym wolała wybrac sobie prywatne szpital i tam płacic skladki a nie dla nfz...wkurze mnie to ze nie mozna sobie wybrac czy chcesz panstwowo czy prywatnie:Zły:

http://b2.lilypie.com/zuhrp1/.png

http://b5.lilypie.com/D07ep1/.png

Gość Agnieszka31

Weroniko, Kajetanku, Zuzo, Noasiu- buzy buziak na kolejne miesiace

Patusiu, Olimpio- zycze zdrowia u maluszkow

Mada- super ze termin juz znany!!!!

Starletka- juz 6 zabek????oj, to zycze aby szybko sie w calosci przebil!!!

jesli chodzi o sluzbe zdrowia to tez wolalabym wybrac, de facto placimy podwojnie, NFZ i prywatnie, nawet za pediatre place poniewaz w przychodni nigdy miejsc nie ma, trudno czekac z chorym dzieckiem pare dni jak sie termin jakis zwolni

czekam na kuriera, ma przyjechac do 13.00, zaszalalam i znowu wydalam kase na zabawki dla malej, nie wiem czemu ale kompletnie nie mam weny do kupowania sobie ubran, a przydaloby sie, toz przytylam a raczej nie zrzucilam po ciazy
moze w GB uda mi sie przystopowac troszke i mama posiedzi z Ala a ja na spokojnie z A skocze na zakupy ubraniowe, przynajmniej taki zamiar mam

Witam :)

Dużo zdrówka i buziaki dla Noasia, Weroniki, Zuzi, Kajtusia na kolejne miesiączki :Całus:

Życzę zdrówka również pozostałym potrzebujacym.

Jeśli chodzi o służbe zdrowia to też wolałabym wybrać, a nie płacić na NFZ. Szlak mnie trafia jaka jest obsługa w przychodniach. Lekarze podchodzą do człowieka jakby wogóle łaskę robił, że zbada. Dopiero teraz odczuwam to na dobre, bo wcześniej jak mieszkałam jeszcze u rodziców to nie mogłam złego słowa powiedź na służbę zdrowia. Moja mama jest pielęgniarką, więc jak była jakaś potrzeba to załatwiała i było bez problemów, a teraz muszę się sama martwić:Rozgniewany:

Agnieszka ja mam to samo, jak idę do sklepu kupić coś sobie to i tak wracam z rzeczami dla Ali, a o sobie zapominam:)

Ann bezbolesnego szczepienia Uliski

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/24565.png

mineralka i jak tam? zrobilas test????

martusia

panie w zlobku probuja go uczyc ale on nie chce pic nic..
martwie sie o niego czy to aby nie za malo.. bo on teraz je tylko rano ok 7.30 potem o 13.00 i 18.00 no i w nocy ze dwa razy.. czy to wystarczy??

jesli do tego je inne konkretne rzeczy to spoko :)
a co do picia to kombinuj jak sie da... kup kilka roznych herbatek, soczkow, glukoze...
Moja Julka tez pije tylko niektore napoje. Smakuje jej gotowa herbatka z Hippa w szklanej butelce (z koprem wloskim i jablkiem), jablko+melisa w granulkach, nektar bananowy, herbatka ziolowa w granulkach i nektar jablkowo-gruszkowy - jednym slowem takie delikatne smaki, bardziej zdecydowane (bardzo slodkie i kwaskowe, intensywne) odpadają :(
Nie wiem... może o to chodzi? Niestety nic innego mi nie przychodzi do głowy...

Kaska, ale masz Ale rozrabiake (wizyta u dziadkow) :Śmiech:

Agnieszka31

VeAnN- ja uzywam krzeselko mimo ze Ala ladnie siedzi, i nie widze zwiazku miedzy tymi dwoma sprawami, ja mam dwie rece wolne zeby bawic sie z Ala i nie martwie sie ze przez przypadek fiknie mi w ktoras strone w wannie, wiec polecam. Ale to moje zdanie.

No wlasnie! Ja kąpię małą sama od początku do końca, a jest bardzo żywotna ta moja cholera! A poza tym zawsze mozna pozniej sprzedac krzeselko na Allegro! Wiec decyzja : Kupuję! :Śmiech:
(Zawsze sobie tłumaczę, że kupię bo później sprzedam na Allegro... no i mam już wieeeeeeeelką stertę takich rzeczy do sprzedania:Nieśmiały::Padnięty::duren:)

Kronkiś gratulacje rocznicowe! :party:
Justyna zdrówka dla Gajki!
MoniQ teraz przeczytałam co się stało :Płacz: Sił kochana, przesyłam Ci wirtualnie cały mój optymizm, zobaczysz wszystko się ułoży, tylko potrzeba na to czasu, i uwierz, z dnia na dzień teraz już może być tylko lepiej!

NOAŚ, ZUZANKA, WERONICZKA, KAJETANEK MOJE SZKRABY KOCHANE ! ZDRÓWKA, SZCZĘŚCIA I DUUUUUUUZO ZABAWY :party::Śmiech:

Ann powodzenia na szczepieniu!
Starletka zdrówka dla maleństwa!

A co do antybiotyków, to w niektórych przychodniach są takie urządzenia do badania rodzaju choroby (wirus czy bakteria) i określania czy antybiotyk jest potrzebny, test kosztuje kilka zł. Niestety tylko w większych miastach...

Największym szczęściem jest dziecko! Może stu inżynierów postawić tysi