Skocz do zawartości
Forum

Sierpnióweczko-Wrześnióweczki 2007

martusia

Rekomendowane odpowiedzi

starletka
Anulka
starletka
puzzle są ok :)

Domi 39.3 ::(::Szok:

:Szok:

Chłodne okłady na kark, od wewnątrz na udach i stopy

próbuję właśnie w formie zabawy bo za nic sobie nie daje.....
B już w drodze więc pojedziemy wcześniej do lekarza

normalnie żołądek mam w gardle bardzo się o niego boję (niby już wiele przeszłam i temp nie są dziwne dla mnie ale.... jakoś tak )
niech zajedzie do apteki po paracetamol, Majusia waży 11 kg i dawałam jej 200mg, bo 150 nie działa. Jak nie ma 200 w aptece to niech kupi 300 eferalgan i odkruszysz trochę...dzienna dawka to 60mg na kg masy ciała, jak podzielisz na 3 dawki to wyjdzie przy 11kg wagi około 200mg 3 razy dziennie. Włóż mu ten czopek Kochana i dopiero jedźcie. A jakies inne objawy oprócz gorączki ma? Katar, kaszel?

Anulka
martusia
starletka silek. ja przezywam to samo z bartusiem. boje sie. niby nie wymiotuje ale bardzo slaby i nie chce jesc i pic. wieczorem chyba pojde na ip

Martusia brakuje mu elektrolitów. Kup orsalit i dawaj po łyżeczce co 3 minuty. Postawi go na nóżki :Całus:

podaje z niekapka elektrolity ale nie chce pic. wzial moze pare lyczkow

martusia
Anulka
martusia
starletka silek. ja przezywam to samo z bartusiem. boje sie. niby nie wymiotuje ale bardzo slaby i nie chce jesc i pic. wieczorem chyba pojde na ip

Martusia brakuje mu elektrolitów. Kup orsalit i dawaj po łyżeczce co 3 minuty. Postawi go na nóżki :Całus:

podaje z niekapka elektrolity ale nie chce pic. wzial moze pare lyczkow
na siłe strzykawka w takim razie Martusiu, bo to dla jego dobra, inaczej do szpitala musisz jechać, bo ci sie dziecko wykończy (potas odpowiada za mięśnie m.in. za serduszko)
sprawdź czy po załapaniu ładu skóry skóra powoli wraca do poprzedniego stanu czy jest sprężysta no i pierwsza rzecz to jąderka...sprawdź czy nie sa suche (takie wiszące) - pierwsze co robią w szpitalu chłopcom to ściągają pieluszke i sprawdzają jąderka

Gość starletka

Anulka oczywiście że wpierw zbiłam temperaturę ::):
już po wizycie osłuchowo czysto gardło czyste.... lekkie furanie w nosie...

i tyle....
kaszelek owszem ale taki sporadyczny więc mamy na dwa dni eurespal w razie potrzeby tantum verde no i nurofen na zbicie temp do 2 dni powinno być ok jak nie to do kontroli..

jestem :Padnięty:

morfologia ok (poza żelazem na granicy normy)
alergolog powiedział, że to nie są kwestie alergiczne (podejrzewa pasozyty)
dał nam drugie skierowanie na testy (25.02 pierwsza tura)
chirurg nie stwierdził uszkodzeń jelita (na tyle na ile widać)
zostaje nam w takim razie gastrolog i noszenie kupy do badań przez cały tydzień :Padnięty:

czytam i czytam az mi serce do gardla podchodzi ze strachu no ale na koniec dnia sie Wasze wytuacje uspokoily...
zdrowka kochane dla wszystkich!!!

martusia, jak dobrze ze sie w pracy dogadalas...
ann, Szymi zdolny chlopak, moj jakos sie do puzzli nie garnie a Natanek w tym samym wieku owszem, kazdy wydeptuje wlasne sciezki wiec radosci, nic sie nie martw ze Piotrus nie robi tych samych rzeczy co inni, kazde dziecko inne i zobaczysz ze jeszcze bedziesz wzdychac za czasami jak malo rzeczy go interesowalo!! :D

u nas ok tylko czerwona pupa mlodego, ida trojki ktorych brakuje, troche marudny od wczoraj ale poza tym ok

dobrej i spokojne j nocy wszystkim!!

Dobry wieczór mamuski
Przede wszystkim zdrówka dla potrzebujących dzieckaów (Starletki, Anulki, Martusi, Ali) i wszystkich pozostałych

Podczytuje Was,ale czasu brak niestety-straszne to jest.....ale dzięki Bogu nas choróbsko wreszcie opuszcza(juz 2 tygodnie non stop w domu-blleeee)-tzn Maja dzis po raz pierwszy od 2 tygodni sie wietrzyla...a Milenka nie charczy-doszły nam jednak kolki i mala masakra w zwiazku z tym wieczorami....a czasu na ponadrabnianie brak

Dodatkowo mialam tesciów na weekend-ale jutro juz wracaja do siebie, K do pracy-i nagle zostane sama:(

Niestety drobne objawy zazdrosci ze strony Mai sa-głownie jak karmie!!-mówi mamusiu, dzidzi tam-i pokazuje na łózeczko bym odłozyła Milenke....albo wystawia łapki zebym i ja wzieła:)

Anulka-u nas podobnie, jakis słowotok Maje opętał i powtarza wszystko jak leci, zaczyna kombinowac ze zdaniami....sasiedzi tylko podziwiają:) a naszymi ulubionymi słowymi w jej wykonaniu sa "prokurator:)hiihh,okulary i kolacja"
Agnieszka-piekne mebelki!!bardzo mi sie podobają...
Oli-brawo dla samodzielnej Olisi
Ann-cudna królewnę widzialam
Martusia-my tez przez 2 tygodnie walczylismy z Maja i podawaniem leków-zdecydowanie wszystko na siłe przez strzykawki(a było tego troche-do 7-8 razy dziennie)
Katia-śliczny Walentynkowy Wik:):in_love:
Moniq-to chyba Noas idzie łeb w łeb z Maja i jej zębami-z tego co widzialam na Twoim suwaczku Maja tyle samo i nasze trojki tez wlasnie w drodze:)

Kurcze ale te nasze maluchy sie wycierpią-u nas Maja miala 39,8 39,9...była tak słaba ze tylko leżała cały dzien:(

zmykam bo Milenka na sygnale juz od 18 i tylko zmieniamy rece by jej pomóc-ten mój skarb to sie dopiero męczy....co gorsze chyba farmakologicznie dopiero od miesiiaca moza przeciwdzialac kolkom...??czy sie myle???prosze podpowiedzcie-jest cos co po 3 tg mozna stosowac u noworodka,.....z tego co pamietam espumisan po miesiącu

Dobrej nocki-całuje wszystkie i mam nadzieje ze nastanie czas ze znow na spokojnie zasiąde:):)jak za starych dobrych czasów;)

Justyna,Maja i Milenka

http://ticker.7910.org/an1cA7_0alX0010ODAwNjhqfDQwODcwMzQybGF8TWFqZWN6a2EgaXM.gif
http://ticker.7910.org/an1cEQb-Wnm0010MDQyODI0ZHwwOTg3NzhwYXxNaWxlbmthIGlzIA.gif

Inuś dużo cierpliwości życzę i sił, a co do kolki to znalazłam na jednym z forów:

" Mój 2 tygodniowy malec ma kolkę i tak strasznie płacze, że aż się zanosi. Co wtedy robić?
Odpowiedź eksperta
Pod koniec pierwszego miesiąca u dziecka mogą pojawić się kolki, wywołujące silne bóle brzuszka. Objawy to: trudny do ukojenia płacz, podkurczanie nóżek, prężenia. W trakcie kolki może również dochodzić do ulewania pokarmu. Po pierwsze musi Pani przeanalizować własną dietę, czy nie ma tam pokarmów ciężkostrawnych, surowych warzyw i owoców, soków owocowych, wywarów mięsnych, smażonych potraw. Błędy dietetyczne mamy mogą być przyczyną bólów brzuszka u dziecka karmionego piersią. Po drugie dobrze zastosować masaże brzuszka, robić dziecku ciepłe kąpiele, które będą działały rozluźniająco. Po trzecie można podawać preparaty regulujące motorykę jelit takie jak np. Espumisan, Esputicon, Infacol itp. Należy pamiętać, że aby były skuteczne, trzeba je stosować w sposób stały przez co najmniej 2 tygodnie. Jeśli nadal nie ma poprawy zawsze doraźnie może zastosować Pani leczenie przeciwbólowe czyli 1 czopek Paracetamolu (50mg). Nie jest to jednak leczenie na stałe, a jedynie, gdy ból brzuszka u dziecka jest bardzo silny. W razie wątpliwości i częstych silnych bólów brzuszka, zawsze warto skonsultować się z pediatrą, aby zbadał dziecko i doradził co robić"

ja podawałam Mikiemu espumisan jak miał 2 tygodnie w szpitalu, same pielęgniarki mi go przynosiły, jak się biedulek męczył z kolkami