Skocz do zawartości
Forum

Późna ciąża - większe ryzyko?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele kobiet w dzisiejszych czasach decyduje się na późne macierzyństwo.* Praca, kariera, chęć „dorobienia się” przesuwają w czasie tę ważną dla każdej kobiety decyzję. Coraz więcej pań stara się zostać mamą dopiero po trzydziestym roku życia.* Plusy:* dojrzałość, więcej cierpliwości, więcej doświadczenia… Minusy:* wady genetyczne… czy na pewno? W Internecie, podręcznikach możemy znaleźć następujące tabelki:

Małgosia
Minusy:* wady genetyczne… czy na pewno?

Są "kłamstwa, wielkie kłamstwa i jest statystyka". Rodziłam dzieci w wieku 19,23,28 i 45lat. Wszystkie zdrowe, ale to co przechodziłam teraz to jakiś horror. Spotkałam się z tylko jednym mądrym lekarzem, który powiedział że mam teraz takie same szanse urodzić chore dziecko jak wcześniej, bo choć niby statystycznie wzrasta ryzyko z wiekiem, to choroba dziecka jest zawsze główną wygraną na niewłaściwej loterii. W wieku 19 lat miałam szansę zostać tą jedną z pośród 1500 tys a teraz tą jedną z pośród 23, ale za każdym razem "musiałabym" zostać tą jedyną... jest to loteria.
Ja czterdziestopięciolatka mam zdrowe dziecko, a koleżanka mojej córki urodziła dziecko z zespołem Downa. Trafiła jej się główna wygrana na niewłaściwej loterii ...

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlsg18csidhv0n.png