Skocz do zawartości
Forum

dziecko a podatek za 2009r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zapytanie :D Urodziłam dziecko we wrzesniu 2009 r, jest na moim ubezpieczeniu, dostaje rente socjalna na wzglad niepelnosprawnosci - jestem niezdolna do pracy.
I moje pytanie brzmi czy w tym roku moge sie rozliczyc za urodzenie dziecka? I kto moze sie za nie rozliczyc ja czy moj przyszly mąż??

Dziekuje z gory za odpowiedz ::): :dzidzia_mis:

Odliczyć dziecko może rodzic wychowujacy maleństwo (ulga za wychowanie dziecka) ulgę możesz odliczyć za 4 miesiące IX-XII 09. Dostajesz rente (nie wiem czy pobierany był podatek) jeżeli pobrano podatek, to możesz mieć zwrócone 370,68 zł. (co najmniej w tej kwocie podatek musiałby być zabrany żeby go zwrócono). Za 2009 rok ulga na cały rok wynosi 1112,04. U Ciebie: 1112,04/12 tj. 92,67 zł. miesięczna ulga; 92,67 x 4 miesiące tj 370,68 zł.
Jeżeli tyle nie miałas pobranego podatku to wydaje mi sie że ulgę moze odliczyć ojciec dziecka ale musi być jakaś zmianka że razem mieszkacie i że on też wychowuje dziecko. Nie jesteście małzeństwem to nie mozecie razem sie rozliczać ale on chyba może odliczyć sam w swoim zeznaniu dzidziusia :) Mam nadzieję ze jakoś pomogłam, jeszcze może gdzies doczytasz albo ktos bardziej obeznany Ci pomoże. Do konca kwietnia mamy czas do rozliczenia sie. Podam Ci też numer na infolinię do podatków 0801 055 055 (chyba że sie nr zmienił) ale w Urzedzie Skarbowym w Twoim mieście też Cię poinformują. :36_2_21: ale sie rozpisałam.