Skocz do zawartości
Forum

Szwecja

sekundka

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowa na forum i chcialabym porozmawiac z kims kto mial lub ma podobna sytuacje do mojej. Moze znajdzie sie ktos z okolic Västervika to bylo by jeszcze lepiej. Oczekuje dziecka i jestem juz po terminie 6 dni. Nie spodziewalam sie takiego obrotu sytuacji i czy ktos mial podobnie ze czekal nawet do 2 tyg po terminie. Jak wiadomo w Szwecji do szpitala idzie sie po 42 tyg. A najgorsze jest to ze w czasie tych 2 tyg nie ma kontroli typu usg tylko sluchanie bicia serca dziecka i to raz na 2 tyg u poloznej. Nie ma tu prywanych lekarzy aby w kazdej chwili pojsc i sie uspokoic. Bo co taka polozna potrafi zmierzyc cisnienie i wage. :(

migotka253
Jestem nowa na forum i chcialabym porozmawiac z kims kto mial lub ma podobna sytuacje do mojej. Moze znajdzie sie ktos z okolic Västervika to bylo by jeszcze lepiej. Oczekuje dziecka i jestem juz po terminie 6 dni. Nie spodziewalam sie takiego obrotu sytuacji i czy ktos mial podobnie ze czekal nawet do 2 tyg po terminie. Jak wiadomo w Szwecji do szpitala idzie sie po 42 tyg. A najgorsze jest to ze w czasie tych 2 tyg nie ma kontroli typu usg tylko sluchanie bicia serca dziecka i to raz na 2 tyg u poloznej. Nie ma tu prywanych lekarzy aby w kazdej chwili pojsc i sie uspokoic. Bo co taka polozna potrafi zmierzyc cisnienie i wage. :(

Witaj.
Jeśli ta sytuacja Ciebie niepokoi:
Ja proponuje zadzwonić do szpitala i powiedzieć ze od dwóch dni nie wyczuwasz ruchów dziecka i słabo sie czujesz(trzeba trochę podkoloryzować inaczej nic z tego)..Karzą przyjechac i zrobia badania.Bedziesz spokojniejsza.Inaczej nie przyjmą i nie zbadają.A spokój ducha jest najwarzniejszy.

migotka253

w takiej sytuacji polozna wypisuje skierowanie do szpitala-tak przynajmniej wygladalo u mojej kolezanki
i wcale to nie bylo po 42 tygodniu
(obylo sie bez skierowania-akcja porodowa sam sie rozwinela)

Dzieki dziewczyny! No wlasnie tak myslalam by pokoloryzowac, bo jak ostatnio zadzwonilam to trafilam na 2 rozne polozne, jedna w poniedzialek, zrozumiala mnie, ze sie martwie i powiedziala ze jesli mnie to uspokoi to moge przyjechac, wiec postanowilam poczekac jeszcze dzien, bo mam wciaz nadzieje ze akcja sie zacznie. Na kolejny dzien zadzwonilam ze chce przyjechac na kontrole, bo mam obawy a trafilam na jakas jedze, ktora po wywiadzie ze mna stwierdzila, ze mam rzadko sammamdragningar i nie ma potrzeby kontroli. Prawie sie z nia poklocialm, ze nie chce mi pomoc. Ostatecznie sie zgodzila, ale nie pojechalam, bo po tej rozmowie nie chcialam jej widziec.A do szpitala mam 80 km. Wiedziala o moich skurczach poniewaz bylam na ktg 6 dni przed terminem i mialam co 5,8 minut stawianie macicy na co dostalam tabletki. Pojechalam wiec do mojej poloznej, ktora wyciagla aparature ktg i zrobila mi badanie. Zreguly one nie robia ktg, ale widocznie maja na wszelki wypadek. Uspokoilam sie, ale to bylo we wtorek 4 dni po terminie. Wizyta nastepna w poniedzialek u poloznej, a nastepna juz w szpitalu 24 pazdziernika gdzie bede lezec. WG mnie to za malo, a wiem ze lozysko sie starzeje i dziecko wtedy jest mniej odzywiane. Polozna mi tego nie sprwadzi. Prosilam o skierowanie na usg ale powiedziala ze nie ma potrzeby. Przeciez KTG nie wykarze czy lozysko dobrze funkcjonuje. A nawet jak pojade na porodowke by mnie zbadali to zrobia tylko KTG. Co mi radzicie czy mam powody do obaw? a moze czekac bo ruchy dziecka czuje czsem mniej ale wieczorem to daje mi popalic.

witam
ja rodzilam po terminie i tak jakKingolandia napisala idz do poloznej i powiedz ze nie czujesz ruchow dziecka i zadzwonila przy mnie do szpitala i jeszcze tego samego dnia mialam ktg i usg i i wizyte z ginekologiem i dobrze ze pojechalam bo sie okazalo ze wody mi nie ciekna ale ich ubywa i mam przymalo i tak jedzilam jesze przez dwa dni na ktg i usg i trzeciego dnia sie jej spytalismy czy jest pewna ze moge dalej chodzic skoro zblizam sie do granicy w ilosciach wod i czy jest w stanie zapewnic nas na 100% ze z dzidzia jest wszystko wpozadku i czy bieze za to odpowiedzialnosc no toona wyszla wrocila po 10 min i wziela mnie na wywolanie mowiac ze nie jest wszystkiego na 100% pewna

Sto lat dla Oskarka

http://www.suwaczki.com/tickers/bhywdf9hbrwt1ijr.png

migotko253 ja urodzilam w 3 dniu po terminie. Tzn odeslaliby mnie jeszcze ale mialam goraczke i zapalenie sie rbilo. Ja tez sie przerazilam jak juz p terminie barnmrska kazala mi przyjsc za klejne 2 tyg. No chociaz miala nadzieje ze juz urodze. Napewn co dwa dni klamalabym w szpitalu, zeby tylko upewnic sie ze jest wszystko w porzadku. No i zwracaj uwage na wszystko b u mnie wlasnie tez bylo tak, ze polozna powiedziala ze wody saczyly sie jakis czas a ja bylam w szoku, bo nie zauwazalam tego... oby porod rozpoczal sie jak najszybciej i dziecko bylo zdrowe :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-22519.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bhywe6ydagtwhn27.png

:smile_move::pig::smile_move:
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=81764df5aed2504bb.png