Skocz do zawartości
Forum

Szwecja

sekundka

Rekomendowane odpowiedzi

ja tu zagladam!tylko przy weekendzie moj m prawie mnie nie dopuszcza.moja mala nie umie wchdzic na lozko,sle za to spodobalo jej sie kiwanie glowka na "nie"...
Dziewczyny czy ktoras moglaby mi pomoc,potrzebny mi link na strone FK gdzie moglabym zamowic druk o foraldrapenning czy jakos sie tak to pisze

Julcia gratki za nowe umiejetnisci,zdolne dziecie masz:)

a ja mam drugi problem bo moj m ma niedlugo urodziny i chcialam mu zamowic przez internet jego wymarzona bluze z tym wyjatkiem ze miala to byc niespodzianka i kolezanka miala zamowic a ja mialam doac jej gotowke ale ona ciagle w przeprowadzce i zmienia adres wiec ciezko zeby ta paczka przyszla,ja nie moge zamowic bo mamy konto internetowe i tam sa wszystkie operacje rozpisane!!! i teraaz jestem w kropce:(

http://s9.suwaczek.com/200901124568.png

Witam

kinga22d w tej okolicy jest wporzadku,mieszka tam wielu polakow z tego co sie orientuje...tylko,ze dosc troszke daleko to jest od sztokholmu,i wiele ludzi z tego powodu nie chce tam mieszkac,ale jezeli wam tam nie przeszkadza 10 minut dluzej jechac to wydaje mi sie,ze w sam raz dla was:)ciesze sie ze cos znalezliscie:)a ja za nie dlugo sie szykuje i jedziemy do konsulatu z malym...bo musze zawiesc potrzebne papiery do rejestracji Dominica w polsce...to trwa podobno od 3-5 tygodni,a na pesel czeka sie kilka dni..pozniej okolo 4 miesiecy na paszport hehe fajnie pojedziemy na swieta do polski hehehe

Nie wiecie czasem dziewczyny ile tu trwa zmiana nazwiska?i gdzie trzeba sie udac zeby je zmienic?no chyba,ze dam narazie tak jak ma a pozniej zmienie,tylko nie wiem czy znow nie bedzie problemu ze zmiana paszportu...nie orientujecie sie czasem???

http://suwaczki.maluchy.pl/li-35609.png

Gość patrycja`81

Czesc Dziewczyny:usmiech:

ewcia08

Nie wiecie czasem dziewczyny ile tu trwa zmiana nazwiska?i gdzie trzeba sie udac zeby je zmienic?no chyba,ze dam narazie tak jak ma a pozniej zmienie,tylko nie wiem czy znow nie bedzie problemu ze zmiana paszportu...nie orientujecie sie czasem???

skatteverket
Namn och namnändring | Skatteverket [NS4 version]

(na koncu strony pisze)

a ile trwa-nie mam pojecia

Gość patrycja`81

Witam po krotkiej przerwie:usmiech:

co sie u nas dzialo,jak nas na watku"szwedzkim" nie bylo:wink:

Emilia na rocznym bilansie wazyla 9590g i mierzyla 77cm
(Julia moja w ciagu 4 miesiecy urosla 5 cm,no ale moze Oskar Twoj urosnie tyle co chcesz do roczku:oczko:)

Emilia ma czetry zeby,dwie gorne,i dwie dolne jedynki
od ponad tygodnia jest Emilia juz bezcycowa-jakos poszlo:wink:
coraz mniej sloiczkow,coraz wiecej mojej roboty jedzenia:D
od niedawna chodzi
maly babolek jest juz ochrzczony:D

tez bede musiala jej wyrobic paszport,tylko najpierw musze zrobic jej zdjecie:lol:
sprawe z peselem jest juz zalatwiona-przy okazji wizytowania sie w Pl:)

pozdrowienia dla Mamusiek,i buziaki dla Dzieciaczkow:usmiech:

Gość patrycja`81

julia
Tak zasmakowały mu gotowe kaszki ze słiczkow ze potrafi zjesc 2 na raz. Szkoda ze coraz drozsze sa. Wlasnie bylam w ICA i widzialam ze juz 12 kr kosztuje:Real mad: noale jak tu dziecku nie kupowac.

chyba w willys sa tansze,ale jakos tak nie jestem pewna:)

Julia gratuluje przybrania wagi!!!Teraz to ci bedzie chlop jak dab rosl!!
Patrycja witaj po dlugiej przerwie!!!wielkie GRATKI dla panny Emilki za zabki,swietne wymiary ,rozstanie z cycem i za samodzielne kroczki!!!
Ewcia ja na zmiane nazwiska czekalam chyba 4 dni,zawiozlam wniosek i zaraz mialam odpowiedz,tam gdzie bylo zeby podpisac w 3 miejascach to my nie podpisywalismy,tylko raz!!!

A gdzie Motylek odlecial??

http://s9.suwaczek.com/200901124568.png

Gość patrycja`81

julia

jak mozesz to zdradz tajemnice jak ja odstawilas i jakie mleczko mała teraz pije, bo moj niestety chyba ma uczulenie na mleczka NAN i Semper

planowalam odstawic po ok dwoch tygodniach przyjazdu z Pl(tak zebym sie ja z tym oswoila:wink:)
ale wyszlo spontanicznie ,wczesniej
-pewnej nocy:D,Emilia obudzila sie kolo polnocy,5-10 min po cycu,wiec nie byla glodna,a ja postanowilam ze nie dostanie cyca,tylko musi tak zasnac-zal byl,placz ogromniasty,ale jakos usnela
wiec postanowilismy,ze to juz ten czas,na drugi dzien w poludnie(bo ona miala cyca do zasypiania,i w nocy) tez zasypianie bez cyca,mniejszy zal i placz niz poprzednio
wieczorem,juz nie plakala,ale mamuska sie pobeczala-zal i smutrk:wink:

teraz tata usypia,zeby nie byl z neij mamowy cycek tylko,tez za pierwszym razem,placz-ale sie udalo

przed nami jeszcze samodzielna nauka zasypiania we wlasnym lozeczku,bez przytulonej mamy/taty
no i juz calonocne spanei w lozeczku(bo teraz spi w lozeczku,jak mama i tata jeszcze nie spia)

a jakie mleko-no wlasnie probowalam jej dac(wedlug wikingowskich poradnikow) mleko krowie,ale nie wykazala zainteresowania-plula je(nie jest uczulona bo je jogurt naturalny, i serek bialy robiony przeze mnie)
Dziewczyny,doswiadczone w mleku modyfikowanym doradzily,zeby sprobowac z takim mlekiem,albo vallingiem
no ale wstyd sie przyznac,nie probowalam(ma nabial w innej postaci)
jeszcze raz sprobuje z mlekiem krowim,a jak sie nie uda to sprobuje innych:)

Gość patrycja`81

julia
PATRYCJA A NA MLEKO KROWIE TO NIE ZA SZYBKO???
bo wyczytałam ze mleko modyfikowane powinno podawac sie przynajmniej do 2-3 roku zycia gdyz zawiera l... ktora pozwala łątwiej przyswajac wapń.

no wlasnie pisalam ze wedlug wikingowskich porad,znalezionych tu:
Köp böcker inom medicin och hälsa, socialt arbete och omsorg
(ksiazeczke mam z otwartego przedszkola)

pisze tam,ze dziecku 8-12 miesiecy mozna podawac mleko jako "smakportioner" (j aakurat tego nie robilam,bo mialam swoje)

a jak skonczy rok to mozna zaczac podawac zamiast wody do jedzonka
tak samo jogurt naturalny,filmjölk

tak tam wlasnie pisze-w kazdym kraju inaczej

no w kazdym badz razie moje dziecie,jakos narazie nie zainteresowane:wink:

Gość patrycja`81

zreszta w wikingowskim przedszkolu dzieci dostaja tez mleko,no chyba ze sa uczulone
(nie wiem czy takim rocznym tez,ale takim poltorarocznym to napewno-bo mi 2 kolezanki mowily,bo daly wlasnei w takim wieku dzieci do przedszkola)