Skocz do zawartości
Forum

Jakie jest prawdopodobieństwo ciąży?

Gość Xyz

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem jedynakiem moi  rodzice  matka 47 lat ojciec  53 zauważyłem ostatnio że   codziennie uprawiają seks tak od około miesiąca, słyszałem jęki i skrzypiące łóżko (mieszkam za ścianą)  Z jednej strony to piękne że się kochają w takim wieku  ale straszne że   może zajść w ciąże i będzie duża  różnica  między nami   21 lat, ale  fajnie byłoby mieć rodzeństwo. Wiem że nie są młodzi i ciąża w tym wieku to duży problem  ale wszystko się może zdarzyć. Słyszałem jak rozmawiali że się nie zabezpieczają. Tu pytanie do was czy duże jest prawdopodobieństwo zajścia w ciąże w tym wieku a nawet jeśli to czy uda jej się bezpiecznie urodzić chciałbym rodzeństwo ale nie robię sobie żadnych  nadziei. 

Gość PannaAnna

Wszystko jest możliwe ale zależy to od organizmu Twojej mamy. Niektóre kobiety w tym wieku doświadczają już menopauzy ale znam takie przypadki że w tym wieku mieli jeszcze dzieci.

Ciąża na pewno wysokiego ryzyka ale jako ze nie jest to pierwsza ciążą Twojej mamy to moze mieć dobry przebieg. Warto też napisać że w takim wieku wzrasta ryzyko urodzenia chorego dziecka co oczywiście nie jest reguła i wcale tak być nie musi. Po 35 roku życia badania prenatalne są refundowane przez NFZ.

Myślę że jeśli przez tyle lat nie zdecydowali się na drugie dziecko to widocznie nie chcieli lub nie mogli mieć więcej dzieci. Proponuje porozmawiać szczerze z rodzicami i zapytać czy możesz jeszcze mieć nadzieję na rodzeństwo. Jesteś też w takim wieku że to Ty niedługo możesz być rodzicem i mieć swoje dzieci. 

Pozdrawiam,

Anna