Skocz do zawartości
Forum

Kto placi na l4

Gość Deedee

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie jak to w koncu jest? Internet daje stare, niepelne odpowiedzi, a chcialabym wiedziec jak to wyglada aktualnie a nie 10 lat temu.
Kto plac***ensje jak jest sie na l4 w ciazy? Ja jeatem juz 1,5 miesiaca i mam dylemat. Firma zatrudnia ponad 20 pracownikow, wiec normalnie to pracowdawca wyplaci mi dalej pensje w terminie, bez angazowania w ro zusu? Bede miala wyplate w terminie, w calosci - bez rozdzielania ze za 33 dni placi firma, od 34 zus ?
Firma sama sie z zusem rozliczy? Nie bedzie tu zadnego dzielenia platnosci: firma-zus?

L4 masz płatne 100% i jest to średnia zarobków z ostatnich 12 miesiecy jeżeli premia była naliczana na umowie to jak najbardziej wlicza się do tej średniej macierzyński liczymy na 2 sposoby albo 80% średniej z ostatnich 12 miesiecy przez rok albo 100% przez macierzyński czyli 20 tygodni potem przez 6 rodzicielskiego również 100% a następnie do końca rodzicielskiego 60%
W razie wątpliwości możesz się udać na poradę do prawnika (w ciąży masz prawo do bezpłatnej porady prawnej, prawnicy zajmujący się takimi poradami zazwyczaj są dostępni w urzedach dzielnicy czy gminy
Pozdrawiam