Skocz do zawartości
Forum

Ciąża, macierzyński a umowa na czas określony

Gość EjMI

Rekomendowane odpowiedzi

Czy któraś z was się orientuje jak to teraz jest?
Jestem zatrudniona na zastępstwo czas określony do realnego powrotu z wychowawczego jednej z pracownic. Ta dziewczyna prawdopodobnie wróci z początkiem kwietnia, ale konkretnej daty nikt nie zna. Ja obecnie jestem w 9 miesiącu ciąży, poród już niedługo. Czy mój macierzyński skończy się z dniem powrotu zastępowanej pracownicy? Co wtedy? Gdzie się rejestrować? Czy będąc bezrobotna z kilkumiesiecznym dzieckiem przysługują mi jakieś pieniądze?

Najlepiej zadzwoń do inspekcji pracy. Powiedza jak to jest. Umowa na zastepstwo nie jest tym samym co umowa na czas okreslony. Zastepujesz osobe do czasu jej powrotu do pracy i unowa normalnie wygasa z chwila jak pracownica wroci do pracy choc umowa ta moze zostac zmieniona na inna i prace utrzymasz. Jesli bedziesz na urlopie jak pracownica wroci to normalnie urlop wg mnie masz w pelnym wymiarze a i tak wypłaca go zus. Jesli firma nie zmieni Tobie umowy na inna niz zastepstwo to po zakończeniu urlopow stosunek pracy wygasa (choc nie wykluczone ze juz w chwili jak pracownica ktora zastepujesz wroci do pracy) i Szef nie ma obowiązku przyjac ciebie z powrotem do pracy chocby na 1 dzien. Tak uwazam. Mozesz tez dopytac w zus ale lepiej w PIP. Napisz potem jak wyszli u ciebie.

Gość Karolinakxxx

Nie przysługuje wogole maciezynski na takiej umowie. Osoby bezrobotne maja maciezynski z mops. Umowa wygasa z dniem w którym z powodu porodu nie możesz być na zastępstwie i nie idziesz do pracy. Chyba że z dzieckiem będziesz przychodzić to dalej będziesz mieć zastępstwo. Ale zaraz po porodzie przejmuje Cię zus i to on wypłaca Ci zasiłek a nie pracodawca. U pracodawcy nie masz prawa do macierzyńskiego. Bierzesz albo poprostu bezpłatne wolne albo się zwalniasz. Jeśli umowa tak czy siak by się kończyła w kwietniu a Ty rodzisz już. To nie ma w zasadzie znaczenia to większego. Ale najlepiej złożyć papiery o tymczasowym zatrudnieniu do ZUS już teraz przed porodem.

Bzdury Karolina...
Umowa na zastępstwo jest de facto szczególnym rodzajem umowy na czas określony, z tym że zastepujesz osobę przebywającą na usprawiedliwione nieobecności.
Po porodzie umowa nie wygasa- niby czemu mialaby...?
Jedynymi możliwościami, kiedy umowa wygasa, są powrót osoby, którą zastępujemy; gdy nieobecność osoby, którą zastępujemy, zmieni się w nieobecność nieusprawiedliwioną; gdy skończy się umowa osoby, którą zastępujemy. W innym przypadku nie ma o tym mowy.
Jeśli zatem urodzisz i zastępstwo nadal trwa, to pracodawca wypłaca macierzyński- i tak do momentu, dopóki nie wróci osoba, którą zastepujesz. Potem macierzyński masz na zasadach "kosiniakowego".

https://www.suwaczki.com/tickers/qb3c3e5ewahdy8r5.png

A propos składania papierów do ZUS-jeśli nadal pozostajesz w stosunku pracy, to pracodawca ma obowiązek przesłania Twoich dokumentów do ZUS.
W praktyce jednak widzę, że panie w takim przypadku biorą też dokumenty od pracodawcy, by "w razie czego" móc je przedłożyć w oddziale ZUS (widziałam różne praktyki w poszczególnych oddziałach.. )

https://www.suwaczki.com/tickers/qb3c3e5ewahdy8r5.png

Dzieki Ola za komentarz. Jestem tego samego zdania. Juz nie chcialam dalej ingerowac w powyzsza odp. ale Ty ujelas wszystko w punkt.
Za mnie kontaktuje sie pracodawca z zus to chyba zrozumiale ze ciezarna nie lata z l4 czy urlopami po zus tylko do pracodawcy sklada wnioski o urlopy itd.

Jeśli urodzisz dziecko w trakcie trwania zastępstwa (osoba ktora zastepujesz nie wrocila jeszcze do pracy ) należy Ci się normalnie macierzyński :-) odnośnie podobnej sytuacji kontaktowalam się z dobrym prawnikiem chociaż ja miałam troszkę inną sytuację ponieważ w trakcie trwania mojej ciąży osoba którą zastepowalam wracała do pracy więc teoretycznie mi by się nic nie należało ( udało mi się gdyż dostałam zwykła umowę ) jedynie mogła bym do czasu porodu ciągnąć l4 ale w takiej sytuacji jakiej ty jesteś macierzyński jak najbardziej będzie Ci się należał :-)

Gość franiaa99222

Jeśli mamy umowę o pracę, to pracodawca nie może nas zwolnić. Sytuacja wygląda jednak zupełnie inaczej, jeśli umowa kończy się w czasie trwania ciąży, wtedy, z tego, co wiem, nie ma żadnych przeciwwskazań, ale specjalistą nie jestem, więc najlepiej zapytaj w kancelarii. Polecę Ci http://kancelaria-gizinski.com/kobieta-w-ciazy-a-rozwiazanie-umowy-o-prace/