Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2016

Gość Dżastaa

Rekomendowane odpowiedzi

Oj 4 nie, przedxial bety sugerowal 6 tydzien, okaze sie na USG jaki wiek, wiecej w to miejsce nie pojde. Mniej biora profesorowie. Ale coz - aby wszystko bylo dobrze :). Moze faktycznie kwestia sprzetu - chociaz za ta wizyte prywatna zaplacilam jak za zboze. Nigdy wiecej sie tam nie wybiore, profesorowie z wiekszych miast biora mniej! ;-) moze od drugiej strony tematu... jak Wasze objawy? :)

~Aniawx94
Oj 4 nie, przedxial bety sugerowal 6 tydzien, okaze sie na USG jaki wiek, wiecej w to miejsce nie pojde. Mniej biora profesorowie. Ale coz - aby wszystko bylo dobrze :). Moze faktycznie kwestia sprzetu - chociaz za ta wizyte prywatna zaplacilam jak za zboze. Nigdy wiecej sie tam nie wybiore, profesorowie z wiekszych miast biora mniej! ;-) moze od drugiej strony tematu... jak Wasze objawy? :)

Ania, masz inne normy niż poniższe?
Normy beta hCG dla poszczególnych tygodni ciąży, licząc od daty ostatniej miesiączki (LP-last period):

3 LP --- 5 – 50 mIU/ml

4 LP --- 5 – 426 mIU/ml

5 LP --- 18 – 7,340 mIU/ml

6 LP --- 1,080 – 56,500 mIU/ml

7 – 8 LP --- 7, 650 – 229,000 mIU/ml

9 – 12 LP --- 25,700 – 288,000 mIU/ml

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3i09kqgef4enx.png

Beata, płeć w tych badaniach nie wychodzi. Na usg jeszcze za wcześnie, a krew pobierają Tobie, nie dziecku, więc chromosomów nie określą. Od początku. Badanie składa się z 2 części - usg genetyczne (określenie przezierności karkowej, kości nosowej i innych parametrów) i analiza krwi (test Pappa). Zaraz postaram się wkleić zdjęcie moich wyników, żebyście widziały jak to wygląda, ale w skrócie rzecz ujmując, wynik daje tylko STATYSTYCZNE PRAWDOPODOBIEŃSTWO urodzenia dziecka z wadami chromosomalnymi. Czyli generalnie ile kobiet statystycznie podobnych do Ciebie urodzi dziecko z wadą (np 1: 25000). To tylko prawdopodobieństwo. Jeśli wyjdzie wysokie to dalej może być robiona amniopunkcja (trochę ryzykowne dla dziecka badanie) polegająca na pobraniu płynu owodniowego. Jego analiza daje 100% odpowiedź czy dziecko będzie zdrowe i wtedy też może być stwierdzona płeć. Ale ten etap na szczęście mnie nie dotyczył, bo prawdopodobieństwo chorób wyszło znikome.

Kati78
Beata, płeć w tych badaniach nie wychodzi. Na usg jeszcze za wcześnie, a krew pobierają Tobie, nie dziecku, więc chromosomów nie określą. Od początku. Badanie składa się z 2 części - usg genetyczne (określenie przezierności karkowej, kości nosowej i innych parametrów) i analiza krwi (test Pappa). Zaraz postaram się wkleić zdjęcie moich wyników, żebyście widziały jak to wygląda, ale w skrócie rzecz ujmując, wynik daje tylko STATYSTYCZNE PRAWDOPODOBIEŃSTWO urodzenia dziecka z wadami chromosomalnymi. Czyli generalnie ile kobiet statystycznie podobnych do Ciebie urodzi dziecko z wadą (np 1: 25000). To tylko prawdopodobieństwo. Jeśli wyjdzie wysokie to dalej może być robiona amniopunkcja (trochę ryzykowne dla dziecka badanie) polegająca na pobraniu płynu owodniowego. Jego analiza daje 100% odpowiedź czy dziecko będzie zdrowe i wtedy też może być stwierdzona płeć. Ale ten etap na szczęście mnie nie dotyczył, bo prawdopodobieństwo chorób wyszło znikome.
.

A no to piknie !!!! Buuuuuu

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgs88tv4jq.png

stardust.serw
Kati78
.

dzieki Kati :)
stardurst Ty sie ino nie przejmuj :P moja mama urodzila mnie w wieku 40 lat, zdrową i wspanialą :D wiec ja nie zakladam innej opcji :)

~Bea.ta
stardust.serw
Kati78
.

dzieki Kati :)
stardurst Ty sie ino nie przejmuj :P moja mama urodzila mnie w wieku 40 lat, zdrową i wspanialą :D wiec ja nie zakladam innej opcji :)

Hihihi za późno żeby się przejmować
Ja tam mam naście :P

stardust.serw
Cześć dziewczyny na śniadanie dziś cały słoik konfitur jagodowych. Popilam herbatka z meliska i zalegam we wyrku i pachne. Hehehe

a ja sie zmordowalam podczas mycia zebow, chyba przestane je myc :D
milego dnia i trzymajcie za mnie dzis kciuki, mam wazna sprawe do zalatwienia i sie stresuje, napisze wieczorem :)

~Bea.ta
stardust.serw
Cześć dziewczyny na śniadanie dziś cały słoik konfitur jagodowych. Popilam herbatka z meliska i zalegam we wyrku i pachne. Hehehe

a ja sie zmordowalam podczas mycia zebow, chyba przestane je myc :D
milego dnia i trzymajcie za mnie dzis kciuki, mam wazna sprawe do zalatwienia i sie stresuje, napisze wieczorem :)

Bolą cię dziąsła mnie też buuuuu
Trzymam kciukasy !!!!

Witajcie z rana:) Ja już odwiozłam dzieciaki i lenię się w asyście najmłodszego, który zaraz pójdzie spać :):):)
Wiecie co.. mam wrażenie,że zaczyna mi wystawać brzuch. Ale taki jakby napuchnięty jest, nie mogę go wciągnąć, taki wydęty. Jakbym ubrała ciuchy ciążowe podkreślające brzuszek, to wyglądałabym jak w zaawansowanej ciąży. Kojarzę, że w poprzednich ciążach też tak miałam w okolicach trzeciego miesiąca. Grunt, że waga stoi.

Witam nowe dziewczyny i gratuluje :)

stardust.serw
Kati78
Pat25, spokojnie, jeszcze jest wcześnie. Zarodek 2mm to maleństwo. Akcja serca wg teorii książkowej powinna być widoczna od kiedy zarodek ma 5mm.

Kati robiłaś te badania genetyczne już ? W zasadzie chodzi mi o te usg i chyba z krwi a oczywiście pytanie nie dotyczy tej ciąży !!!!

Powiecie mi dziewczyny czym sie różni badanie genetyczne od badania prenatalnego? I czy jeśli nie musiałybyście ze względu na wiek ich robić robiłybyście je?

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09zbmhgv16dcva.png

Gusia, ja nie mam wskazań do tego badania genetycznego i raczej nie pójdę Mąż sie obraził,że jadnak powinnam, lekarka stwierdziła że mimo wszystko również powinnam...ale ja uważam że dodatkowy stres jakimś prawdopodobieństwem wad genetycznych to nie na moje nerwy. Takich badań genetycznych robi się 3. Każde w innym tygodniu ciąży. Ja się skuszę na to badanie morfologiczne-tam się ocenia czy nie ma wad serduszka itp. Wad genetycznych i tak nie da sie "naprawić" w ciąży więc uznałam, ze nie chcę:)

saga
Gusia, ja nie mam wskazań do tego badania genetycznego i raczej nie pójdę Mąż sie obraził,że jadnak powinnam, lekarka stwierdziła że mimo wszystko również powinnam...ale ja uważam że dodatkowy stres jakimś prawdopodobieństwem wad genetycznych to nie na moje nerwy. Takich badań genetycznych robi się 3. Każde w innym tygodniu ciąży. Ja się skuszę na to badanie morfologiczne-tam się ocenia czy nie ma wad serduszka itp. Wad genetycznych i tak nie da sie "naprawić" w ciąży więc uznałam, ze nie chcę:)

Mi mój ginekolog razem z listą badań wypisał najbliższe placówki które owe badania robią więc pewnie też każdej mamie poleca. Myślę podobnie jak Ty ale się jeszcze zastanowię i przegadam z moim ginekologiem na następnej wizycie.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09zbmhgv16dcva.png