Skocz do zawartości
Forum

Noworodkowe Mamulki Październik 2007

Anulka

Rekomendowane odpowiedzi

Anulka
Izabelin
No i powróciliśmy z usypianiem do punktu zero. Znowu spanie na rękach, ledwo co zdołałam Małego do łóżeczka przetransportować. Trzymał się czego się tylko dało, prawa ręka biustonosza, lewa szlufki od spodni :Śmiech:

:Śmiech::Śmiech: cwaniak mały :Śmiech::Śmiech:

Żal mi Go strasznie, męczy się niesamowicie. Potrafi w jednej chwili śmiać się do rozpuku, a już w następnej płakać :Smutny: nie potrafi niczym się zabawić dłużej niż 5 minut. Nawet noszenie na rękach Go nie rajcuje :Smutny:

Anulka
w skrajnych przypadkach dawałam paracetamol, działał przeciwbólowo

Aniu to samo mówiła mi dzisiaj Małgośka (kuzynka Artura a lekarka Mikołajka). Jedak poczekam z tym do wieczora, może będzie miał lepszy sen :Smutny: Teraz śpi.

Kathrin
Anulka
Izabelin
Kasieńko dużo zdrówka dla Vikusi. Na moje oko to robaczyca (owsiki, glizdy ludzkie w przedszkolu o coś takiego nie trudno). Powodzenia na badaniach. Trzymam kciuki za szybciutki powrót do zdrowia.

jak jest glista to jeszcze kaszel dochodzi...

Viki ma kaszel:Smutny:

O kurczę, Kasiu zaraz wezmę swoją biblię pediatryczną i napiszę Ci pełne objawy.

no to wszystko na to wskazuje Kasiu, że to może być to cholerstwo

Glista ludzka, wywołująca glistnicę, to robak o długości 25-40 cm. Jaja wydalane z kałem zawierają taką formę zarodka, która nie jest zdolna do zarażenia. Dopiero po 6-tygodniowym rozwoju poza ustrojem, w wodzie lub wilgotnej glebie powstaje larwa. Człowiek zakaża się przez spożycie pokarmów zanieczyszczonych jajeczkami z larwami. W jelicie cienkim larwy wydostają się z otoczki jaja, przebijają się przez ścianę jelita do naczyń krwionośnych, a następnie z krwią wędrują do oskrzeli i pęcherzyków płucnych. Odkrztuszane do jamy ustnej są połykane z plwociną i w ten sposób ponownie dostają się do jelit, gdzie dojrzewają w ciągu 2-3 miesięcy od zakażenia. Glista bytuje w jelicie 13-15 miesięcy. Po tym czasie dochodzi do samowyleczenia, o ile nie nastąpi ponowne zakażenie lub powikłania, np. niedrożność jelita czy zapalenie wyrostka robaczkowego. W jelicie może przebywać nawet kilkaset glist jednocześnie.

W czasie wędrówki larw przez płuca pojawia się zapalenie oskrzeli, odoskrzelowe zapalenie płuc lub naciek płuca typu L�fflera. Obecność glist w jelitach powoduje nudności, wymioty, biegunki, bóle w jamie brzusznej oraz osłabienie, brak apetytu, bóle głowy, rozdrażnienie, bezsenność.

U części osób zarażonych glistą ludzką występują objawy alergiczne - świąd skóry, pokrzywki, wypryski, a nawet napady duszności naśladujące ataki astmy.

Zapobieganie glistnicy polega na piciu przegotowanej wody i przestrzeganiu ogólnych zasad higieny osobistej i żywienia. Glistnicę leczy się Pyrantelem.

Anulka
Kasia pisała ostatnio, że mała jest rozdrażniona, ma kaszel, kości skrzypią bo glista wyjada to co mała zje i zabiera odżywcze składniki...

Kał na badanie serologiczne, chociaż dobry lekarz i bez tego się obejdzie.

Kasiu trzymam kciuki za zdrowie Viki.

Dziewczyny, ja jestem prawie pewna, ze Viki to wlasnie ma...dokladnie rok temu w Polsce z badan kalu wyszlo, ze ma jaja glisty ( wtedy mielismy jeszcze koty - podobno, jesli kot to ma, to czlowiek tez moze sie zarazic, a wlasnie kotka mozliwe, ze to miala ) i po lekach niby nic juz nie bylo, ale wlasnie w przedszkolu wiem dobrze, ze dzieci jedza brudnymi rekoma, wiec sprawa dla mnie jest jasna:Smutny: Szlag by trafil!!! Viki skarzy sie tez czesto na bol brzucha, ale jak o tym mowilismy duzo wczesniej lekarzowi, to ten stwierdzil, ze Viki pewnie wymysla:Zły: Moj maz ma jutro z nia jechac do pediatry, ale ja sie raczej tez zabiore, co by wszystko bylo powiedziane - wiadomo, jaka faceci maja pamiec...Myslicie, ze Phillipek moze tez sie zarazic albo my? Czasem zjadamy, to co Viki zostawi...

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2/st/20040706/n/Nasza+Victoria+Maria+/dt/-6/k/bb49/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2/st/20070923/n/Nasz+Phillip+Leon/dt/-7/k/5903/age.png

Za zdrowko Viki, uspokojenie sie Mikolajka i wyspanie Izy!!! ( wybaczcie prywate )

Anulka
Kasia pisała ostatnio, że mała jest rozdrażniona, ma kaszel, kości skrzypią bo glista wyjada to co mała zje i zabiera odżywcze składniki...

Wlasnie te jej rozdraznienie...choc musze powiedziec, ze jak juz praktycznie tydzien siedzi w domu, to lepiej nam idzie dogadywanie sie...I od dwoch dni corcia spi do 9:30:Niespodzianka: Wiecie, zastanowilabym sie nad zabraniem jej z przedszkola, ale to calkiem odpada ze wzgledu na jezyk i kontakt z dziecmi...Trudno, najwyzej bede ja co chwilke leczyc:Smutny:

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2/st/20040706/n/Nasza+Victoria+Maria+/dt/-6/k/bb49/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2/st/20070923/n/Nasz+Phillip+Leon/dt/-7/k/5903/age.png

Kathrin
Za zdrowko Viki, uspokojenie sie Mikolajka i wyspanie Izy!!! ( wybaczcie prywate )

Anulka

Wlasnie te jej rozdraznienie...choc musze powiedziec, ze jak juz praktycznie tydzien siedzi w domu, to lepiej nam idzie dogadywanie sie...I od dwoch dni corcia spi do 9:30:Niespodzianka: Wiecie, zastanowilabym sie nad zabraniem jej z przedszkola, ale to calkiem odpada ze wzgledu na jezyk i kontakt z dziecmi...Trudno, najwyzej bede ja co chwilke leczyc:Smutny:

to sa niestety uroki takich miejsc...wspólczuję :Rozgniewany::Rozgniewany: