Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

a dzis weszłam na wage i wciąż 71.5 kg:taniec::taniec: siostra jak zobaczyla moja torbe z jedzeniem do pracy i co w niej mam to sie za głowe chycila.............aaaaaaaaa.....Maksiowi chyba pączek posmakował bo mnie bombarduje:36_7_3:
wczoraj bylam na krótki spacerze bo przy -5 to myslałam ze mi skóra z twarzy zejdzie a dzis rano drogi sliskie jak cholera i to odsniezanie auta brrrrrrrrrrrr:16_5_44:

jola.grodecka
Ewciaa
katja79
Ewciaa a co do wysokosci odczuwanych ruchów to ja mam identycznie jak Ty od pepka w dól i ani ani wyzej:36_2_13: jak siedze czuje ja na dole w pachwinach lub z boku a jak sie poloze to w okolicach pepka

ale dzisiaj postanowilam ze jak mi sie mala nie rozbryka to chyba czeka nas powazna rozmowa ja naprawde przez nia osiwieje dzisiaj pierwsze ruchy poczulam dopiero o 13 i to oczywiscie takie delikatne pukniecia z przesunieciem moze z 3 minuty sie pokrecila i znów cisza jejku nie cierpie jak tak jest:36_2_42:

katja ja właśnie tego nie rozumiem, przeciesz dno macicy jest juz dużo nad pępkiem a moja mała i Twoja nadal nisko kopie, ale pytałam lekarza a te nisko odczuwalne ruchy i powiedział że to normalne, więc się nie martwie a co do częstości odczuwani ruchów to moja ZUzia się poprawiła czuje ja prawie cały czas nawet jak stoje, może to nie sa mocne kopniaki ale są, TY jednak porozmawiaj z Mają poważnie, mysle że martwić się nie powinnać bo ją czujesz, ale może zapytaj lekarza przy nastepnej wizycie
witam ja tez ruchy czuje bardzo rzadko i na dole male smyrniecia ale jakos specialnie mnie to nie martwi ale teraz mnie to zastanawia popytajcie i dajcie znac bo tu to ja zwaryjuje

Jola G nie ma co wariować. Jeśli czujesz ruchy na dole, to pewnie dzieciaczek jest ułożony główką do góry, a to co czujesz, to kopniaki.
Na pewno jest w porządku.

Daffodil
elwira
Musiałam zniknąć bo brzuch tak mnie bolał , a to wina Adasia bo tak kopal ze nie mogłam wyrobić, narzekałam na dziewczyny ale ten to normalnie przechodzi samego siebie czasami.

Tak czytam ze chcecie lewatywę i powiem wam ze to jest siła tego jak człowiek może mieć wybór:) ja przy Kindze musiałam mieć lewatywę i nie byłam z tego wcale zadowolona, przy Gabrysi dostałam czopek i byłam szczęśliwa i teraz tez ciesze się ze tu jej nie robią:)

Pomimo obawy i myśli o wypchnięciu czegoś poza dzieckiem kiedy leży się na tym łóżku , kiedy tylko wody odejdą to nie myśli się o niczym innym tylko o tym ze to już, a poza tym to lekarze są do tego przyzwyczajeni i przecież za to im płaca.
Ja myślę ze niema się czego wstydzić czy krępować bo to naturalna część porodu i mimo lewatywy to i tak wiem ze coś mi tam wyleciało

Wiem, że wtedy nie myśli się o takich rzeczach, ale dopóki będę na tyle świadoma, żeby podjąć decyzję, to na pewno się zdecyduję. Po prostu dla własnego komfortu. Lekarze i położne na pewno są do tego przyzwyczajeni, ale ja nie jestem przyzwyczajona do załatwiania takich spraw publicznie :) A poza tym lewatywa nie jest aż taka straszna sama w sobie.

zgadzam sie ja nie raz juz miałam lewatywe i czuje sie po niej duza ulge
wole to niz zapchane jelita a wiadomo ze w ciazy same zaparcia....niby sie mowi ze organizm sam sie czysci do porodu , ja tam jakos sama sie nie czysciłam przed porodem i byłam wdzieczna za lewatywe.

jola.grodecka
A u mnie okazalo sie ze musze kupic komode bo niestety ciuszki malego sie nie zmieszcza a co do prania i prasowania to czekam na ladniejsza pogode bo niechce zeby suszyly mi sie w domu bo przesiakna zapachem.Jesli chodzi o pranie to reczne czy automat jak doradzacie??

Ja większość piorę w pralce. Do ręcznego zostawiam tylko sweterki itp.

mama2
a dzis weszłam na wage i wciąż 71.5 kg:taniec::taniec: siostra jak zobaczyla moja torbe z jedzeniem do pracy i co w niej mam to sie za głowe chycila.............aaaaaaaaa.....Maksiowi chyba pączek posmakował bo mnie bombarduje:36_7_3:
wczoraj bylam na krótki spacerze bo przy -5 to myslałam ze mi skóra z twarzy zejdzie a dzis rano drogi sliskie jak cholera i to odsniezanie auta brrrrrrrrrrrr:16_5_44:

Mama tylko pozazdrościć. Ja się ograniczam, kolacji nie jem, słodycze sporadycznie, a co wchodzę na wagę to więcej :36_19_2: Ale co tu się dziwić, przemianę materii mam taką, że po 6 godzinach od obiadu ciągle go w żołądku czuję... Czeka mnie ciężka praca po porodzie :)

mama2

Mnie też dzisiaj odśnieżanie i skrobanie szyb czeka, bo umówiłam się z koleżanką na ploty. Właśnie M. do mnie dzwonił, żeby mi o tym przypomnieć i żebym 15 minut wcześniej wyszła... Biedak zna już moje upodobanie do wychodzenia w ostatniej chwili, a później panika, bo spóźniać się nie lubię :8_2_96:

Daffodil
mama2

Mama tylko pozazdrościć. Ja się ograniczam, kolacji nie jem, słodycze sporadycznie, a co wchodzę na wagę to więcej :36_19_2: Ale co tu się dziwić, przemianę materii mam taką, że po 6 godzinach od obiadu ciągle go w żołądku czuję... Czeka mnie ciężka praca po porodzie :)

ja tak miałam do niedawna ze obiad zjedzony 5 godzin temu podjeżał mi do gardła....a teraz non stop głodna chodze ...

witajcie poranne ptaszki :)
Ja dzisiaj spalam jak niedzwiedz. Maz wczoraj kupil oczyszczacz i jonizator powietrza i faktycznie zasnelam jak po spacerze. tylko teraz sie martwie, czy taki jonizator na pewno jest w pelni bezpieczny? ma ktoras z was takie urzadzonko?

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv73nk2x05j3.png

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

Daffodil
mama2

Mnie też dzisiaj odśnieżanie i skrobanie szyb czeka, bo umówiłam się z koleżanką na ploty. Właśnie M. do mnie dzwonił, żeby mi o tym przypomnieć i żebym 15 minut wcześniej wyszła... Biedak zna już moje upodobanie do wychodzenia w ostatniej chwili, a później panika, bo spóźniać się nie lubię :8_2_96:

aa mam to samo, ciagle mi sie wydaje, ze mam jeszcze sporo czasu :taniec:
tylko moj maz juz mi nie przypomina i nie popedza, bo uwaza, ze tylko w taki sposob mnie wychowa inaczej napotyka bunt

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

pat-k
Ja dzisiaj spalam jak niedzwiedz. Maz wczoraj kupil oczyszczacz i jonizator powietrza i faktycznie zasnelam jak po spacerze. tylko teraz sie martwie, czy taki jonizator na pewno jest w pelni bezpieczny? ma ktoras z was takie urzadzonko?

nie mam takiego urzadzenia wiec ci nie doradze:krowa:

mama2
pat-k

no wlasnie, ja tez niewiele slyszalam o tych jonizatorach... od poczatku ciazy mam dziwny katar i ktorys z lekarzy zasugerowal, ze to katar sienny, bo w ciazy czasami pojawia sie alergia. I wyczytalismy tylko, ze taki jonizator i oczyszczacz polecany alergikom. Z reszta nasze okna wychodza na 6 pasmowa ulice :( wiec tez dodatkowy argument

gunia43
amelcia8
lutka
to ile z Was ma już ciemną linię na brzuchu?

ja zdecydowanie taką mam - nie bardzo ciemna ale wyraźnie odznacza się od reszty. Śmieszna :D

a ja nie mam żadnej linii:hmm::hmm::hmm::hmm:
A ja lini nie mam pod pepkiem. Ale moj maz wypatrzyl u mnie - i faktycznie jest - ciemniejsza linie nad pepkiem!!!! Smial sie , ze ja to mam wszystko na odwrot niz inni.

ja mam i nad i pod ;)

pat-k
mama2
pat-k

no wlasnie, ja tez niewiele slyszalam o tych jonizatorach... od poczatku ciazy mam dziwny katar i ktorys z lekarzy zasugerowal, ze to katar sienny, bo w ciazy czasami pojawia sie alergia. I wyczytalismy tylko, ze taki jonizator i oczyszczacz polecany alergikom. Z reszta nasze okna wychodza na 6 pasmowa ulice :( wiec tez dodatkowy argument

Skoro pomaga, to już spełnia swoją funkcję :) A co do bezpieczeństwa, to nie mam pojęcia, bo nigdy się tym nie interesowałam.

mama2
Moja corka miala dzis bal to nie jest jej cały stroj tylko skrzydła i opaska jak beda cale w suknie to tez wstawie[ATTACH][ATTACH]3308[/ATTACH][/ATTACH]

a tu moja dusza artystyczna sie odezwała[ATTACH]3309[/ATTACH]:36_2_27::36_2_27::36_2_27:

strój sama robiłaś czy kupny?

hihi tez sobie różne buźki rysuję ;D

elwira
Ja myślę ze niema się czego wstydzić czy krępować bo to naturalna część porodu i mimo lewatywy to i tak wiem ze coś mi tam wyleciało

dokłądnie tak słyszałam, podobno nie ma bata cos przewaznie musi wylecieć bo w końcu wyciska się dziecko to i inne sprawy też.

lutka
elwira

dokłądnie tak słyszałam, podobno nie ma bata cos przewaznie musi wylecieć bo w końcu wyciska się dziecko to i inne sprawy też.

Niekoniecznie, jak zrobi się tuż przed porodem i posiedzi spokojnie na kibelku, to czasem się udaje :) Zresztą zawsze lepsze małe "coś" niż wieeeelkie "coś" :8_2_96:

pat-k

witam was kochane o niebo w lepszym stanie:D
Patka moja siostra miala jonizator i baardzo chwalila ale sie zepsul niewiem co to bylo dawno bo 13lat temu i to ten z pierwszych chyba,ale co masz na mysli z tym bezpieczenstwem bo niebardzo rozumie??
ja wczora pol dnia przespalam i pol nocy bo tradycyjnie o4 pobudka hmm niewiem cos czuje ze o4 Ola bedzie sie do karmienia budzic i moj organizm sie przyzwyczaja no i 12 tez bedzie sie budzic bo tez nieraz sie obudze o12.i z Oliwia tez takk mialam pod koniec ciazy,a to juz tylko 2 miesiace zostaly :D

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png

A tak wogóle to witam porannie. Wstałam zła, wszytstko mnie dziś irytuje, mam dość pracy. POdjęłam decyzję, że od początku marca idę na kilka h dziennie od pracy, od 9 do 14 lub góra 15. A od kwietnia albo cąłkiem na zwolnienie albo na 2-3 dni w tyg, zeby nie zgnuśnieć w domu. Teraz tylko czeka mnie rozmowa z ojcem. Trza być twardym!

Daffodil
lutka
elwira

Niekoniecznie, jak zrobi się tuż przed porodem i posiedzi spokojnie na kibelku, to czasem się udaje :) Zresztą zawsze lepsze małe "coś" niż wieeeelkie "coś" :8_2_96:

zgadzam sie ale niewiem jak jest tu z lewatywa...hmm moze sobie w razie czego kupie w PL taki zestaw zeby w domu zrobic zawsze jakis maly stopien komfortu zyskam

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png