Skocz do zawartości
Forum

Kwietniowe Mamulce 2009

bloomoo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AgulaMamula

Witam sie i ja:in_love: Nocka minęła spokojnie, po tym stymulowaniu cycków jak karmiłam małą w nocy z jednego to z drugiego potok leciał:taniec1: wczoraj tez jej juz nie dokarmiałam bo po cyckach była spokjna, ale ,,doję się dalej.Sylwia a ile razy dziennie stymulujesz? Ja sie staram po kazdym karmieniu, albo chociaz 4 razy dziennie.( no w nocy nie) Co do kupek, to Karola tez przestała je robić. Mam cichą nadzieje, ze wszystko jedzonko przeznacza na przyrost wagi:in_love: ale ni pręży sie, no daję jej częściej bobotik i pruka sobie zdrowo:smieszne:

Gaba, no to moze jakis etap rozwojowy w takim razie ;))
ja to jeszcze myslalam, ze sie wsciekla od ciaglych zmian butelek i prob nowych smoczkow i zastrajkowala ;)
teraz cwiczymy butelka Habermana, ale kurna ciagle nie jest lepiej...
jutro dzwonie do neurologopoedy, babka od laktacji poradzila, ze moze on cos poradzi..
A na brzuszku ile przesypia?
Nam tez kazali ja klasc na brzuszku ale ja nie wiem zupelnie kiedy - po jedzeniu to sie boje na brzuszku, a potem to ona alb spi (spiaca klasc?) albo sie wscieka bo juz glodna i wtedy to brzuszek to masakra.

http://tickers.baby-gaga.com/t/catcatard20090406_-8_My+child+is.png

Malinka77a
Gaba, no to moze jakis etap rozwojowy w takim razie ;))
ja to jeszcze myslalam, ze sie wsciekla od ciaglych zmian butelek i prob nowych smoczkow i zastrajkowala ;)
teraz cwiczymy butelka Habermana, ale kurna ciagle nie jest lepiej...
jutro dzwonie do neurologopoedy, babka od laktacji poradzila, ze moze on cos poradzi..
A na brzuszku ile przesypia?
Nam tez kazali ja klasc na brzuszku ale ja nie wiem zupelnie kiedy - po jedzeniu to sie boje na brzuszku, a potem to ona alb spi (spiaca klasc?) albo sie wscieka bo juz glodna i wtedy to brzuszek to masakra.

Wtrące sie. Mnie lekarz kazal małą kłaść na brzuszku tak z pięć minut bo wtedy dziecko się lepiej wygazuje tylko dopiero jak jej kikut odleci bo jeszcze nie odleciał.
Dobra ja mykam. Jedziemy do teściowej na obiad
Miłej niedzieli:36_3_15:

http://maja2009.aguagu.pl/suwaczek/suwak4/a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/29414a2d3e.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ckai3e3kyvu8eal1.png

Gość Agnieszka31

witam sie

Jola- moje gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1super ze tak dobrze Ci poszlo

ech, a ja dzisiaj pomoglam Pierozkowi zrobic kupsko, 4 dni nie robil istrasznie sie meczyl, wyszko z niego chyba pol kilo, nie bylo konca tej kupy, nie wiem jak te dzieci moga wytrzymywac do tygodnia bez kupy wg lekarzy,
ale teraz jest inny problem, przy piersi placze mi a wiem ze mam pokarm, przy scisnieciu mleko leci, chyba ze to nie jest wyznacznikiem ilosci pokarmu?????
jak nie urok to ...... wiecie co (a moze raczej brak tego, hihihi)

HEJ DZIEWCZYNKI!!!

Widzę, że pustki na forum:) Piękna pogoda była u nas.W tym parku dinozaurów jest super także polecam Wam :)
Dziewczyny zjadlam dzisiaj kawałek pizzy i mam straszne wyrzuty jak myślicie może coś być małej? Jutro idę z nią do pediatry bo jest strasznie wysypana na buźce i na głowie :( Nie wygląda to za najlepiej :(
Co do kolek to może są mniejsze ale są. Podaje małej kropelki i daje plantex. Ale tak się zastanawiam, ze chyba jutro kupię jakieś mleko w aptece i dam małej na noc tzn. najpierw niech zje z dwóch piersi a potem zobacze ile zje z butelki bo może ona ma mało na noc? Jak myślicie? Jak zjadła z tych piersi to bardzo sie denerwowała a patrzyłam leciało mleczko, zjadła z dwóch i płakała :( możliwe, ze nie dojada?
Boję się, ze zaniknie mi mleko ze zmęczenia hmm ktoś mi powiedział, ze to możliwe...?

Mam pytanie jakich rozmiarów Wasze maluszki mają ubranek? Bo na moją już 62 są dobre...a ja tyle pokupowałam na 56 i nie których nawet nie zdążyła założyć :(

oki zmykam bo pewnie zaraz sie obudzi.

jak mozecie to odpowiedźcie na moje pytanka :)

Jola gratuluję zdania egzaminu!!!!

Agnieszka31
witam sie

Jola- moje gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1super ze tak dobrze Ci poszlo

ech, a ja dzisiaj pomoglam Pierozkowi zrobic kupsko, 4 dni nie robil istrasznie sie meczyl, wyszko z niego chyba pol kilo, nie bylo konca tej kupy, nie wiem jak te dzieci moga wytrzymywac do tygodnia bez kupy wg lekarzy,
ale teraz jest inny problem, przy piersi placze mi a wiem ze mam pokarm, przy scisnieciu mleko leci, chyba ze to nie jest wyznacznikiem ilosci pokarmu?????
jak nie urok to ...... wiecie co (a moze raczej brak tego, hihihi)

No widzisz Aguś mamy to samo :( Ale też właśnie nie wiem czemu tak jest?

Gość Agnieszka31

Justys- pierozek nosi ubranka na 0-3 miesiace, wiec trudno mi powiedziec jaki to rozmiar na Pl, ubranka mama mi przywiozla w GB a tam numeracja "miesieczna",

a my wreszcie kupilismy wozek dla dwojeczki, Ala nie chce z niego schodzic, wreszcie moge smigac po polach i lakach z nimi i nie martwic sie ze Ala zastarjkuje i bedzie chciala na raczki,

Gość Agnieszka31

Justys- tez jestem glupia w tym wszystkim, to moje drugie dziecko a zawsze czyms innym mnie zaskakuje, jakies inne problemy z ktorymi przy Ali nie mialam,
co do wysypki ala miala tez, i lekarka przepisala jakas zolta masc robiona na zamowienie, do dzis nie wiem co bylo powodem tej wysypki i pewnie lekarka tez nie wiedziala

Gość Agnieszka31

Justys- dziecko ma takie etapy gdzie potrzebuje wiecej jedzenia, trwa to kilka dni, ale na poczatku piersi nie sa przygotowane do wiekszego zapotrzebowania na pokarm i trwa jakis czas jak to sie wszystko wyreguluje, ale cos mi cmi w glowie ze to max 2 dni,

Wlasnie jakies dzis pustki tutaj....
Agnieszka, ja sie wlasnie tez mecze z zaparciem - powiedz prosze jak pomoglas Pierozkowi z kupa?

Co do jedzenia, to ja co prawda daje Malej tylko 1/3 mojego pokarmu ale w niczym se nie odmawiam (po diecie cukrzycowej w ciazy mam dosyc). (efekt - po porodzie utylam 4 kilo!!! ;)) - zaliczylam juz mcdonaldsa, a wczoraj najadłam sie placków ziemniaczanych z cebulka i czosnkiem. Mysle ze kawalek pizzy Wam nie zaszkodzi.

A z ubrankami to różnie u nas bywa - wlasnie odlozylam juz jako za male piekne ulubione spiochy (ulubione mojego meza z napisem "kocham mojego tate" ;)) rozmiar 62...56 juz zadne nie dobre...a niektórych nie miala nawet razu!!! z 62 roznie bywa.

Milej, przespanej (w miarę ;)) nocy!
Ja juz sie trzesa ze Lenn bedzie sie meczyc z ta kupa....uch

http://tickers.baby-gaga.com/t/catcatard20090406_-8_My+child+is.png

Wlasnie mialam i ja to samo co Wy Dziewczynki.
Maks histeria przy cycku, ja sciskam sutek a mleko az sika.
Nie rozumiem.
Fakt, ze tak sie robilko pod koniec oprozniania piersi. Moze nasze maluchy sa juz cwaniaki i sie buntuja jak mniej leci?

Agula - tak rzetelnie pracuje z laktatorem dzis, co 3 godziny, pokarmieniu. Udalo mi sie nakarmic w pelni (spokojny, be zryku zasypia, bez piastek w buzi) rano i dwa razy popoludniu, kiedy jeszcze chcial dokarmialam mieszanka tak jak wczoraj. Ale jakos spektakularnych roznic nie widze...
Zobaczymy, moze to za wczesnie, moze dopiero jutro beda efekty laktatora...

A u Ciebie (po laktatorze) kiedy bylo widoczne ze jest wiecej mleka?

Bajustyna - super ten park! Gdzie sie znajduje?
No a fotki swietne!

Sluchajcie, ja pierwszy raz karmie piersia i w zyciu nie sadzilam, ze to taka ciezka praca. Myslalam ze jak dziecko ssie dobrze i w cycach jest mleko to nie bedzie problemu. "Samo" jakos sie ureguluje. A tu zonk.
Czytam o czestym przystawianiu do piersi dziecka przy skoku rozwoijowym (ewidentnym teraz u Maksa) i robilam, robie tak tylko co z tego. Albo nei chcce w pewnym momencie ssac piersi bo jest zly, ze malo leci albo zasypia i sobie ciumka cycka. A ciumkanie raczej nie stymuluje mleka, bo gdyby stymulowalo to patrzac na to ile Maks mlekopijca wisi przy cycu od urodzenia bylabym plynaca ogromem mleeeeka... ;-)

Milej nocki, spokojnej przede wszystkim :)

http://www.suwaczek.pl/cache/e8709fd38b.png

http://www.suwaczek.pl/cache/12571a6fee.png

Witam Was wszystkie

wlasnie nadrobilam zaleglosci w czytani oj duze tego sie nazbieralo przez te kilka dni. Dzieki za wsparcie, a musze przyznac ze nie bylo latwo w sumie sam porod byl ktrotki ale za to dosc bolesny nawet po podanie znieczulenia, ale to juz za mna. Najwazniejsze ze cali i zdrowi jestesmy juz w domu, ale troche mi ciezko sie odnalesc.

my jestesmy cycowi, jak na razie poza tym ze mnie troche bole to Maly mlekopijca oproznie je na bierzaco. Sylwia, Agula podziwiam wasza wytrwalosc.

Jola, moje wielkie gratulacje !!!!
milej nocki ja tez zaraz uciekam spac !

http://www.suwaczek.pl/cache/a85d64150a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/6161153f77.png

Gość AgulaMamula

sylwia77
Wlasnie mialam i ja to samo co Wy Dziewczynki.
Maks histeria przy cycku, ja sciskam sutek a mleko az sika.
Nie rozumiem.
Fakt, ze tak sie robilko pod koniec oprozniania piersi. Moze nasze maluchy sa juz cwaniaki i sie buntuja jak mniej leci?

Agula - tak rzetelnie pracuje z laktatorem dzis, co 3 godziny, pokarmieniu. Udalo mi sie nakarmic w pelni (spokojny, be zryku zasypia, bez piastek w buzi) rano i dwa razy popoludniu, kiedy jeszcze chcial dokarmialam mieszanka tak jak wczoraj. Ale jakos spektakularnych roznic nie widze...
Zobaczymy, moze to za wczesnie, moze dopiero jutro beda efekty laktatora...

A u Ciebie (po laktatorze) kiedy bylo widoczne ze jest wiecej mleka?

Bajustyna - super ten park! Gdzie sie znajduje?
No a fotki swietne!

Sluchajcie, ja pierwszy raz karmie piersia i w zyciu nie sadzilam, ze to taka ciezka praca. Myslalam ze jak dziecko ssie dobrze i w cycach jest mleko to nie bedzie problemu. "Samo" jakos sie ureguluje. A tu zonk.
Czytam o czestym przystawianiu do piersi dziecka przy skoku rozwoijowym (ewidentnym teraz u Maksa) i robilam, robie tak tylko co z tego. Albo nei chcce w pewnym momencie ssac piersi bo jest zly, ze malo leci albo zasypia i sobie ciumka cycka. A ciumkanie raczej nie stymuluje mleka, bo gdyby stymulowalo to patrzac na to ile Maks mlekopijca wisi przy cycu od urodzenia bylabym plynaca ogromem mleeeeka... ;-)

Milej nocki, spokojnej przede wszystkim :)

wiesz Sylwia, u mnie wiecej mleka pojawiło sie po dwóch dniach, ale widze, ze jeszcze jest go za mało popołudniu, bo karolcia od 16-20 wisi na cycu i sobie własnie ciumka.rano jej juz wystarcza, a przekonałam sie dzisiaj, bo dałam jej cyca, ta krótko jadła, i przysneła przy nim, wiec pomyslałm ze dam jej butle, no wypiła bo jej leciało i po chwili wszystko zwróciła:what: miałam jej wprawdzie więcej nie dawac mieszanki, ale jakis lęk mnie dopadł, ze ona niedozywina, bo spokojna i nie płacze:what:
jak płacze to źle jak spokojna to jeszcze gorzej:what:a wszystko przez tych lekarzy, nakrecaja człowieka niepotrzebnie.a jaki masz laktator? bo ja elektryczny
mógłby juz byc wtorek, to przynajmniej mi ją zważą:what:
Bajustyna, jak jest ciepło to Karoci ubieran np kaftanik na gołe ciałko i spioszki, albo samego pajaca, a czpke to jej cieniutką kupiłam. A jednego dnia to mała juz zgoła pupa brykała na kocyku na działce

Agula - ja mam dwa laktatory, jeden lepszy, drugi niby zwykly i gorszy mial byc, a mi wlasnie ten drugi bardziej zassysa piers i wiecej odciagam w rezultacie. Sa to reczne laktatory. Elektrycznego nie kupowalam, bo w szpitalu bylam zachwycona tym jak Malutki ssie.
Jak mialam super twarde piersi to sie tak zassysal, ze laktatora nie potrzebowalam czy cieplego prysznica, wsystko zjadal. Polozna mi mowila, ze ma duuuzy instynkt ssania.
Dzis w nocy wiecej mialam jakby pokarmu, zasycil sie nim szybko. Ale za to o 3 obudzil sie i do 6 tej byl przy cycku.

I widzisz Twoja corcia zwroci nadmiar, moj moglby jesc i jesc i najwyzej troche uleje. Taki glodomor jest.

Powiedz mi ile sciagasz tym elektrycznym po karmieniu mleka?
Bo ja wcxiaz z obu niby pustych tylko 30, a powinno sie to zwiekszac.

Co do ubierania Bajustynko, to ja chyba wciaz Malego przegrzewam... W ogole na starosc sie taka matka kwoka zrobilam ;) ubieram go cieplo, kaze w domu sciszac glos gdy spi, sprawdzam cxzy oddycha. Taka przewrazliwiona z Mikolajkiem nie bylam...

Gość AgulaMamula

po karmieniu to ja nawet 20 nie ściągam, a nieraz to wogule nic nie poleci, ale gdzieś czytałam, żeby nie mierzyć ilości mleka tym ile się go ściągnie, bo w piersiach jest go więcej i maluchy inaczej ssą niż laktator i tym się pocieszam.Chociaż dzisiaj ściągłam te 30:in_love: ale mała krótko jadła, więc nie mam więcej mleka, a ona zadowolona...dziwne.ale może taki jej urok. Najważniejsze jest żeby dzieciaczki ssały intensywnie, bo ciumkanie to im na dobre nie wyjdzie...:what: Jak ty to robisz, że ściągasz po karmieniu które trwa naokrągło:what: Ja mam patent że mała wisi na jednym cycu, a ja ściągam z drugiego, po danej ilości minut zmiana.I zauważyłam, że jak mi leci do laktatora, to jej wtedy z drugiego do buzi hehe ( no ale ja mam elekryczny laktator to mi łatwiej ściągać jedną ręką

Czesc Pyska :-)

Ja sie naczytalam duzo o mleku matki, poza tym Miko byl na butli i do 3 roku zycia mial tak wyjalowiony (pierwsze zapalenie oskrzeli w 2. tygodniu zycia) organizm, ze po zrobieniu kiedys antybiogramu okazalo sie, ze tylko na 1 antybiotyk jest srednio wrazliwy, pozostale juz nie dzialaly. Wkrecilam sobie, ze na piersi moze Maks bedzie mniej chorowal.