Skocz do zawartości
Forum

Sierpnióweczko-Wrześnióweczki 2007

martusia

Rekomendowane odpowiedzi

Aluniu z okazji pierwszych urodzinek MOC SERDECZNOSCI I UŚCISKÓW!!!!

Aniołek - cudne fotki-widać ze Kacperek sie dobrze bawi-a ile pomocnych rąk w koło-tez by mi sie nie chcialo wyjeżdzac:):)
Justyna-czyzybys w biedronce kupila małego muzykanta??:)ostanio to widzialam i tez sie zastanawialam:)
Starletka-piękny avatarek!!!!

Diewczyny mam pytanie-Maja ma od jakis 3 dni podwyższona temperature-poza tym nic jej nie dolega-co myslicie-to mogą być wreszcie ząbki??
A mój skarb juz chrapie-w ciagu dnia spała moze 30 minut wiec była padnięta...zreszta tak jak mama ktora sie z Nią wytańcowała za wszystkie czasy
Jakby ktoraś chciala z Was fajną muzyczke dla dzieci to polecam
empik.com - The Best Kids...Ever - Various Artists- 50.99zł
(wszystkie piosenki "naszej młodosci" zebrane do kupy)

Justyna,Maja i Milenka

http://ticker.7910.org/an1cA7_0alX0010ODAwNjhqfDQwODcwMzQybGF8TWFqZWN6a2EgaXM.gif
http://ticker.7910.org/an1cEQb-Wnm0010MDQyODI0ZHwwOTg3NzhwYXxNaWxlbmthIGlzIA.gif

Gość Agnieszka31

witam kochane

w imieniu Ali dziekuje za zyczonka, goscie poszli, Ala wyszalala sie za wszeczasy i teraz spi,

Inka- u Ali od poczayku tygodnia temperatura czasami siegala 39.1, i nic innego nie dolegalo, dzis zauwazylismy dwie gorne trojki!!!!, moze teraz bedzie lepiej, dawalam Ali nurofen syrop i pomagalo ale tylko na 5-6 godzin

Moniq- ciesze sie ze juz wrocilas!!!!

Nefretete- tule mocno!!!!!oby miedzy Wami wszysztko sie poulkadalo!!!!!

Zobaczcie co mój M znalazł:
"(...) Począwszy od 1996 r. obowiązuje w Polsce nowa norma, która dzieli wody mineralne na:
niskozmineralizowane, o mineralizacji poniżej 500 mg/l,
średniozmineralizowane, o mineralizacji od 500 mg/l do 1500 mg/l,
wysokozmineralizowane, o mineralizacji powyżej 1500 mg/l.
Zatem już niewelka ilość związków mineralnych w wodzie pozwala jej nazywać się mineralną, a takich wód nie brakuje nam w okolicznych stawach lub studniach gruntowych. W świetle obowiązującego prawa właściciel takiego stawu lub studni gruntowej, w której woda spełnia pozostałe warunki wody pitnej, czyli:

nie jest mętna (łatwo ją usunąć),
nie przekracza dopuszczalnych ilości ołowiu, azotanów, pestycydów i innych związków określonych w normie wody pitnej,
nie zawiera bakterii (proste do usunięcia filtrami UV),
może sprzedawać ją jako mineralną. Informujemy więc, że z tej możliwości korzysta w Polsce tysiące producentów, przy czym, co jest zrozumiałe i oczywiste, nie przyznają się nigdy do pochodzenia takiej wody. W marcu 2000 r. było zarejestrowanych w Polsce 1260 wód mineralnych, a do roku 1996 mieliśmy ich tylko 28 (gdy obowiązywała bardziej rygorystyczna norma wód mineralnych).

Najdziwniejsze jest to, że również wody, które pochodzą z wyżej wspomnianych 28 źródeł i zawierają dużo minerałów, oferowane są w handlu z dużo uboższym składem (przecież ustawodawca nie żąda już 1000 mg w litrze) - dzisiaj większość producentów wód mineralnych z tych starych źródeł miesza je z innymi wodami, najczęściej kranowymi, i wcale nie popełnia w ten sposób przestępstwa - rozcieńczona w ten sposób woda mineralna spełnia oczywiście warunki nowej normy. Nie liczmy na to, że producenci ci będą umieszczać informacje na butelkach: ,,Uwaga, mieszane z kranówką".

Drogi Czytelniku, jeśli weźmiesz do ręki jakąkolwiek wodę mineralną, proponujemy, abyś przyjrzał się jej zawartości. Dokonasz wtedy ciekawego odkrycia, które pozwoli Ci oszczędzić ogromne ilości pieniędzy, które mógłbyś niepotrzebnie wydać na te wody przez resztę swojego życia. Producenci wód mineralnych mają ustawowy obowiązek wymienić na etykietce zawartość i ilość pierwiastków życia. Będą one zawsze podane w postaci jonowej (aniony oraz kationy), gdyż pochodzą z dysocjacji soli w wodzie (opisano w rozdziale 11). Studiując etykietki wód mineralnych, zwróć Czytelniku szczególną uwagę na dwie informacje:

Na butelkach prawie wszystkich wód mineralnych wymieniane są 4, a bardzo rzadko 5 pierwiastków życia i są to najczęściej wapń, sód, potas i magnez, czasami żelazo, mangan lub fluor. A gdzie pozostałe, przecież potrzebujemy do życia 22 pierwiastki.
Przyjrzyjmy się dokładnie pierwiastkom oferowanym nam w tych rozreklamowanych wodach oraz ich ilościom:
Wapń - występuje w wodach mineralnych w ilości średnio 100 mg/litr. Owszem niemało, skoro potrzebujemy jego dziennie średnio 800 mg. Ale warto zastanowić się, czy znamy kogoś, komu brakuje wapnia? Wapń jest przecież podstawowym budulcem każdego pożywienia, nie tylko mleka czy sera i spożywamy go kilka - lub kilkanaście razy więcej niż potrzeba.
Sód - jego zawartość w wodach mineralnych rzadko przekracza ilość 10 mg/litr. Dużo to, czy mało? Raczej mało, skoro jego dzienne zapotrzebowanie wynosi około 2000 mg. Przypominamy również, że lekarze przestrzegają nas dzisiaj przed nadmiernym spożywaniem soli, której składnikiem jest sód (sól kuchenna to chlorek sodu -NaCl). Z licznych badań wynika, że spożycie sodu w społeczeństwie polskim jest dwa do trzech razy większe, niż jego zapotrzebowanie, a nadmierne spożycie tego pierwiastka powoduje niekorzystne dla zdrowia skutki uboczne, jak:
- podwyższone ciśnienie tętnicze krwi,
- podwyższone stężenie cholesterolu,
- dolegliwości nerek i wątroby,
- zmęczenie,
- cukrzyca,
- nadmierne wysuszenie skóry, szczególnie widoczne na twarzy i szyi.

Potas - z tym pierwiastkiem jest podobnie jak z sodem - rzadko jest jego w wodzie więcej niż 10 mg/litr, a potrzebujemy jego dziennie około 4000 mg (!!!) i nigdy nie brakowało go w pożywieniu.
Czy wierzyć teraz, że woda mineralna jest poważnym źródłem sodu, potasu, ale także wapnia?
Magnez - ten pierwiastek jest ostatnio modny. Ale nie brakuje produktów spożywczych, w których jest jego pod dostatkiem. A ile mamy go w wodach mineralnych? Otóż nie jest on składnikiem każdej z tych wód, a jeśli już jest, to w ilościach od 10 do 30 mg na litr. Jego dzienne zapotrzebowanie wynosi ponad 300 mg.
Czy zgodzisz się teraz z twierdzeniem, że dobrodziejstwa wód mineralnych, to tylko mity. Mity, których rozpowszechnianie producentom tych wód bardzo się opłaca, skoro za 3 litry wody mineralnej płaci się dzisiaj tyle, ile za 1 litr benzyny. A przecież wiesz, jakie są koszty wydobycia i transportu ropy naftowej oraz produkcji benzyny w porównaniu z kosztami ,,wydobycia" i "produkcji" wody "mineralnej".(...)
"

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/24565.png

przebrnelam przez polowe i od razu odpisze bo potem zabraknie mi czasu

BARDZO ALE TO BARDZO SIE ZA WAMI STEKSNILAM
TO NIE PRZYZWYCZAJENIE ALE NALOG BO DZIEN W DZIEN O WAS MYSLALAM

K sie nie przyznalam bo by mnie wysmial albo ochrzanil :lol:

widzialam super zdjecia,
starletka i kronkis, sliczne z Was babeczki a dzieciaki sa boskie!!!
widzialam tez fajne zmiany w podpisie i awatakach, starletka, czy Ty obcielas wlosy?? bo w awataku tak wyglada???

martusia, z Ciebie tez laska, Ty to jedna z tych co sie nie martwi zbednymi kr, szczesciaro!!! a Kubus sliczny chlopczyk!! jeszcze nie doczytalam czy juz po chorobie ale mam nadzieje ze juz wyszliscie na prosta!!!

z tego wszystkiego ominely mnie nie tylko roczki ale i urodziny!!

ineczko kochana, moc serdecznosci urodziowych!!!!!!!!!!! spelnienia marzen i spokojnych rodzinnych momentow!!!

mkarasowska, moc serdecznosci urodzinowych dla meza!!!

ann, zerknelam na Wasze fotki, Ulisia znowu sie popisala talentem arystki, a zdjecia na plazy boskie!!! no i zdjecia ze spotkania boskie!!!!!!!!! ale Ty teraz to chyba calkiem offline przez pare dni :)

mada, sliczne fotki Kajtusia, kolezanka Lenka ladna panienka, szukasz juz synowej?? :lol:

kaska27, Twoje, Wasze fotki tez piekne, jaka poza do spania!!! :)

pare dni temu pisalyscie o jedzeniu, mada, moj szkodnik je dokladnie tyle ile Twoj :) i niczego nie zmieniam, on z tych co maja dobry apetyt, buzia mu sie nie zamyka, teraz przez ten tydzien nad morzem to jadl non stop, wszystko doslownie pozeral :duren: ale Natanka tez "wychowalam" tym trybem zywieniowym i na zle mu to nie wyszlo wiec tego sie trzymam u Noasia, takie moje zdanie :), jeszcze nie doczytalam ale jak tam, zmienilas mu racje zywieniowe??

to tyle wroce jak doczytam reszte, drugie pranie sie pierze, torby rozpakowane, jedno dziecko spi a drugie oglada CARS :) a ja nadrabiam jednym ciagiem, pojde pewnie spac po polnowy :)

cdn

Oooooo widzę że się ząbki sypią u maluchów:Uśmiech::Śmiech:

MONIQ Witaj:Całus: Jak się udał wyjazd? Czekamy na nadmorskie fotki:Uśmiech:
JUSTYNA Olisia też ma bębenek i cymbałki ale u dziadków bo u nas na dłuższą metę nie dało się tego słuchać:Histeria::Śmiech:
MARTUSIA Dobrze że czujesz się lepiej:Całus:
A z tabletkami na początku uważaj, z resztą cały czas lepiej uważać bo wiesz że 100% antykoncepcji to brak seksu:Psoty::Śmiech:
A w deszczowe dni tańce przy dziecięcej muzyce, szuflada z różnościami do przejrzenia i odwiedziny u kogo się da:Uśmiech:
AGNIESZKA Ciesze się że imprezka udana, buziaki dla Aluni:Całus:
A ty jak się czujesz? Byłaś u lekarza?
NEFRETETE Mam nadzieję że kryzys minie po kłótni przyjdzie cudowny czas godzenia:Całus:

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200708194565.png

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070310060114.png

http://pierwszezabki.pl/s/suwaczek_8898396.png

monika - tak obcięłam i to sporo :Śmiech: ale już troszkę temu - aktualna długość na tych fotkach co kronkiś wrzuciła i ewentualnie na nk z gór ;) (wg mnie nadal długie :D)
justyna spokojnej nocy mimo wszystko (u nas też pobudki ale przyczyna jasna - ząbki)

nefretete czasem trzeba oczyścić atmosferę - mam nadzieję że szybko się pogodzicie

martusia
- Bartusiowi gratuluję ząbka :)

Gość Agnieszka31

Paula- witaj!!!!, bylam u gin ale nie mial USG wiec wiem tyle ile przed wizyta, ale za jakies 2 tygodnie pojde do mojego gin, on ma caly sprzet wiec bedzie wiadomo, powiem szczerze ze jakos czlowiek tak mniej podekstytowany jest teraz, czasami to zapominam ze jestem w ciazy, nie ma czasu na cieszenie sie tym stanem z maly dzieckiem, zreszta sama wiesz jak jest, caly czas w biegu;

Agnieszka31
Paula- witaj!!!!, bylam u gin ale nie mial USG wiec wiem tyle ile przed wizyta, ale za jakies 2 tygodnie pojde do mojego gin, on ma caly sprzet wiec bedzie wiadomo, powiem szczerze ze jakos czlowiek tak mniej podekstytowany jest teraz, czasami to zapominam ze jestem w ciazy, nie ma czasu na cieszenie sie tym stanem z maly dzieckiem, zreszta sama wiesz jak jest, caly czas w biegu;

przy drugim dzieciątku wszystko jest inne :) (przy pierwszym wszystko jest nowością przy drugim wiesz czego się spodziewać) jesteś zajęta pierwszym i ciąża bardzo szybko mija...
(przynajmniej w moim odczuciu pomijając I trymestr kiedy nie wiedziałam co ze sobą zrobić)