Witam, 
Polecam: 
Cytrynowy placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 
Składniki na ciasto drożdżowe: 
- 400 g mąki pszennej 
- 10 g suchych drożdży  
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 
- 125 ml mleka 
- 60 g miodu  
- szczypta soli 
- 3 jajka 
- świeżo otarta skórka z 1 cytryny 
Ponadto: 
- 400 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę 
- 4 łyżki cukru  
Składniki na kruszonkę: 
- 125 g masła, roztopionego 
- 180 g mąki pszennej 
- 100 g cukru 
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać miód, sól, następnie resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, ale dość rzadkie i klejące. Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 h). 
Po tym czasie ciasto wyrobić krótko jeszcze raz. 
Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar, oprószyć cukrem. Posypać kruszonką (mąkę wymieszać z cukrem, zalać gorącym masłem i wymieszać widelcem, wyrobić między palcami na kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut). 
Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, w lekko uchylonym przestudzić ciasto. 
SMACZNEGO:)