Skocz do zawartości
Forum

frontnow

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Pcim

Osiągnięcia frontnow

0

Reputacja

  1. frontnow

    rozmowa

    Witaj! A czemu ten 'smutek'? Fajnie, że jesteś nowa - zawsze to nowe znajomości :)
  2. Rano było miło i słonecznie, popołudniu już pochmurno. A szkoda, ale może jutro będzie lepiej :)
  3. Raffaello uwielbiam, a bananowca wypróbuję :) Ja lubię robić Neapolitański sernik na zimno. A przepis jest taki: Spód: 150g ciasteczek maślanych 1 łyżka kakao 60g roztopionego masła Masa: 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 400g 4 łyżeczki cukru waniliowego 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku 100g czekolady gorzkiej 100g truskawek 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Rozkruszone ciasteczka wymieszać z kakao. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek. Spód tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki. Twaróg, mleko skondensowane słodzone i cukier waniliowy przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Podzielić na 3 części. Przygotować warstwę czekoladową. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę wymieszać z 1 częścią masy serowej. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki czekoladowej masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy. 100g śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy czekoladowej. Gotową masę czekoladową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje. Przygotować masę waniliową. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy. 100g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do masy serowej. Gotową masę waniliową wyłożyć na stężałą masę czekoladową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Przygotować masę truskawkową. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować z łyżką cukru pudru na puree. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Dodać 3 część masy serowej i wymieszać. 100g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do truskawkowej masy serowej. Gotową masę truskawkową wyłożyć na stężałą masę waniliową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Gotowy sernik można udekorować truskawkami.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...