ZUPA MARSJAŃSKA
Moje dziecko nie lubi ,,zieleniny,, więc u mnie sprawdził się marsjański pomysł na witaminy;). Nawet najbardziej zatwardziały przeciwnik warzyw polubi tę zupę!
Składniki:
7 średnich młodych ziemniaków
woda
80 dag świeżego szpinaku lub 3 paczki (283 gramy każda) mrożonego, porcjowanego szpinaku, rozmroź (nie odlewaj wody)
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wywaru z ziemniaków i szpinaku
śmietana lub keczup do dekoracji
Wykonanie:
1. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Przełóż ziemniaki do garnka i zalej wodą.
2. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą prawie gotowe. 5-10 minut przed końcem gotowania dodaj szpinak (i wodę ze szpinaku, jeśli używasz mrożonego). Odcedź, zachowując wywar.
3. Miksuj partiami (w każdej partii trochę szpinaku, ziemniaków oraz wystarczająco dożo mleka i wody). Przelej kolejne porcje do dużego garnka lub miski.
4. Dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku. Żeby zupa była rzadsza, dolej więcej wywaru.
5. Przelej do miseczek. Możesz dodać do każdej porcji śmietanę lub keczup i zamieszać delikatnie łyżką.
6. Podawaj z gwiazdkowymi grzankami.
Gwiazdkowe grzanki
1. Opiecz chleb w tosterze
2. za pomocą foremki do pieczenia ciasteczek wytnij w toście gwiazdki
3. Posyp zupę grzankowymi gwiazdkami