Ja robię risotto z tego przepisu:
Składniki
1 szklanka
ryżu,
1 kostka rosołowa,
1/2 cebuli,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki masła. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nie pokrojoną drobno cebulę i smażymy aż się ładnie zeszkli.
Teraz dosypujemy surowy ryż i dalej smażymy. Powienno to potrwać ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dolewamy przygotowany wcześniej bulion (ok. 1,5 szklanki). Przykrywamy szczelnie i dusimy przez jakieś 13 minut - ryż musi się zrobić miękki, puszysty i aksamitny.
Jak już taki będzie zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy dwie łyżki śmietany, mieszamy i chwilkę trzymamy w cieple. Na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Przepyszne! Robiłam już parę razy, tylko dodaję do tego smażoną pierś kurzą, kukurydzę i pieczarki. Pyszota, mówię Wam, a jakie szybkie! Moim domownikom bardzo smakuje.