Skocz do zawartości
Forum

plomien

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    WOLA MIEDNIEWSKA

Osiągnięcia plomien

0

Reputacja

  1. NASZA RODZINKA. RYSUNKI ŁUKASZKA 6 LAT I KASI 5 LAT :-)
  2. Kasia 5 lat uwielbia przygody Dzwoneczka. Zaprojektowała stroje w zależności od tego o jakiej porze roku będzie Dzwoneczek podróżował. Strój wiosenny ma sukienkę i buciki w kwiaty. Strój letni ma sukienkę, kapelusz przeciwsłoneczny i buty w motylki. Strój jesienny ma sukienkę, kaloszki i parasolkę w kolorowe listki. Strój zimowy ma długą sukienkę, kozaczki i czapkę w gwiazdki. :-)
  3. Kasia 5 lat uwielbia fasolkę, pomidorki i marchewkę :-)
  4. Wymarzony ogród Kasi 5 lat z tęczą, kolorowymi kwiatuszkami i motylkami. Zrobiony z bibuły i papieru kolorowego. Ogród Łukaszka 6 lat, to ogród wiosenny, z bocianem, baźkami, kwiatkami i motylkami. Zrobiony z bibuły, kolorowego papieru, plasteliny :-)
  5. Rysunki Łukaszka 6 lat i Kasi 4,5 roku :-)
  6. Kolorowanki Łukaszka 6 lat (super stwór i zamek) i Kasi 5 lat (domek, rysunki wróżek, elfów i innych bajkowych stworków Kasi) :-)
  7. Kasia 5 lat uwielbia jeździć na rowerze :-)
  8. Kasia 5 lat i Łukaszek 6 lat uwielbiają Myszkę Miki :-)
  9. Zupa z marchwi i porzeczek. Składniki: • 1 duża cebula • 2 ziemniaki • 40 dag marchwi • Curry • 1 pietruszka • 3 łyżki masła • 1 l bulionu warzywnego • 20 dag czerwonych porzeczek • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 22% • Pieprz, sól • Cukier Przygotowanie: • Cebulę obierz, posiekaj. Obrane ziemniaki opłucz, pokrój na kawałki. Oczyść i opłucz marchewki oraz pietruszkę. Warzywa rozdrobnij lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. • W dużym rondlu rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę. Zeszklij na złoty kolor. Wsyp szczyptę curry, chwile smaż razem. Zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). • Porzeczki przebierz, opłucz, poodrywaj z gałązek. Do wrzącego bulionu wrzuć ziemniaki, marchew i pietruszkę oraz 2/3 porcji porzeczek. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw (około 20 minut). • Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj na gładki krem razem z gęstą kwaśną śmietaną. Ponownie ustaw na kuchence, podgrzej, ale nie dopuść do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Przed podaniem posyp odłożonymi porzeczkami.
  10. Zupa jabłkowo- rodzynkowa. Składniki: • 5 dużych winnych jabłek • 1 łyżeczka masła • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku • 2 goździki • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki rodzynek • 2 kromki pieczywa tostowego • Cytryna • Cynamon • Limonka • Kilka listków mięty Przygotowanie: • Jabłka dokładnie umyj , przekrój na połówki, wykrój gniazda nasienne. 4 jabłka pokrój w kosteczkę, przełóż do rondla, podlej niewielką ilością wody, duś do miękkości (5-8 minut). Rozgotowane jabłka zmiksuj na gładkie puree. Ostatnie jabłko pokrój w półplasterki, wrzuć na patelnię, obsmaż na rozgrzanym maśle. • Zmiksowana masę jabłkową połącz z litrem wody, dodaj proszek budyniowy, goździki, 1 łyżkę cukru pudru i szczyptę mielonego cynamonu. Wywar doprowadź do wrzenia. Do gotującej się zupy wrzuć opłukane rodzynki i obsmażone kawałki jabłek. Dopraw sokiem i skórką ze sparzonej cytryny. • Z pieczywa tostowego wykrój foremką do ciastek kwiatuszki. Zrumień na suchej patelni. Oprósz cynamonem oraz resztą cukru pudru. Zupę udekoruj listkami mięty i plasterkami limonki. Podawaj z grzankami.
  11. Zupa malinowa z migdałami. Składniki: • 40 dag malin • 500 ml mleka • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej • 20 dag twarogu • 1 żółtko • 1 opakowanie cukru waniliowego • Skórka z cytryny • 3 łyżki masła • 5 dag migdałów Przygotowanie: • Maliny przebierz, opłucz delikatnie, osacz na sicie. W niepełnej szklance mleka rozmieszaj 2 łyżki cukru oraz mąkę kukurydzianą. Wlej do garnka, zagotuj. • Resztę mleka wlej do wysokiego naczynia, wsyp maliny. Zmiksuj na gładki krem. Dolej 500 ml wody oraz przestudzone mleko z mąką kukurydzianą. Starannie wymieszaj, odstaw do lodówki do schłodzenia. • W tym czasie przygotuj kuleczki. Utrzyj twaróg z żółtkiem oraz cukrem waniliowym. Dodaj łyżeczkę skórki otartej ze sparzonej cytryny. Rękoma moczonymi w letniej wodzie formuj kulki. • Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć migdały, krótko smaż na małym ogniu, aby się przyrumieniły. Schłodzoną zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż po kilka kulek serowych. Zupę posyp zrumienionymi migdałami.
  12. W naszej rodzinie wszyscy przepadają za zupami owocowymi :-) Zupa jeżynowo – porzeczkowa. Jest przepyszna. Można ją podawać na zimno, na ciepło, a także jako deser. Składniki: • 25 dag czerwonych porzeczek • Kilka truskawek • Garść jeżyn (jagód lub borówek amerykańskich) • 10 dag cukru • 3 szklanki mleka • 150 ml kremówki • 1 opakowanie cukru waniliowego • Listki mięty Przygotowanie: • Porzeczki przebierz, opłucz, osacz na sicie, oderwij od łodyżek i wrzuć do garnka (część odłóż do dekoracji). Umyj, osusz i odszypułkuj kilka truskawek, pokrój je na kawałki. Dodaj do porzeczek. • Przebierz i opłucz pod bieżącą wodą garść jeżyn . • Owoce w garnku zalej cukrem, poczekaj aż puszczą sok, podlej szklanką wody i gotuj na małym ogniu 5-10 minut, a potem przetrzyj przez sito. Dolej mleko. Doprowadź do wrzenia gotuj jeszcze 5minut. • Wsyp jeżyny oraz odłożone porzeczki. Gotuj 1-2 minuty, zdejmij z ognia. • Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Przełóż do rękawa cukierniczego. Zupę rozlej do miseczek, udekoruj listkami mięty i kleksami z ubitej śmietany.
  13. Łukaszek 6 lat i Kasia 5 lat narysowali mapę skarbów. Aby dotrzeć do skrzyni ze skarbem trzeba przejść przez las, przepłynąć jezioro, ominąć wulkan, przejść przez łąkę , sad, przepłynąć morze,przejść przez farmę, pustynię, przepaść i miasto.
  14. Łukaszek prawie 6 latek i Kasia 4,5 roku uwielbiają świąteczne odcinki bajki Henio Tulistworek :-)
  15. Łukaszkowi 5,5 roku z zimą kojarzy się bałwanek i reniferek. Kasi 4,5 z zimą kojarzy się bałwanek i pani zima. Wspólnie zrobiliśmy też reniferkowe ciasteczka i bałwanki z mleka w proszku :-)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...