Droga Joanno, przyznam że gotowanie mleka ryżowego na płytce przez trzy godziny to dla mnie udręka w harmidrze codziennych zajęć. Znalazłam taki przepis na szybkie mleko: "Mleko" ryżowe
Czas przygotowywania: 5 min.
Składniki:
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
4 szklanki wody
Przyprawy:
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie)
Wsypać ryż do miksera z wodą, zmiksować.
Mleko ryżowe może zastąpić mleko krowie można je dodawać do płatków śniadaniowych
lub używać podczas gotowania. Można go przechowywać do pięciu dni w lodówce." W ten sposób zamiast 4 godzin trwa to 45 minut (gotowanie ryżu plus miksowanie). Załóżmy że użyję tej samej wody, w której gotowałam ryż i nie dodam ekstraktu waniliowego, jak to się będzie miało do mleka ryżowego pieczołowicie gotowanego na płytce, miksowanego i odciskanego przez gazę? Czy mleko sporządzone wg przepisu wyżej też będzie wartościowe? Czy mogłabym je podawać mojemu 9-miesięcznemu synowi?
Bardzo dziękuję za odpowiedź.