AZS może predysponować do infekcji, ponieważ dolegliwości tej towarzyszy obniżona odporność. Zdecydowanie warto zadbać o dietę, z jak najmniejszą ilością cukrów prostych obecnych w słodyczach, dodawanych do wysokoprzetworzonych produktów, smakowych serków, jogurtów, płatków śniadaniowych. To podstawa, bo cukier zabija zdrowe bakterie żyjące w naszych jelitach, a żywi te chorobotwórcze. W celu wzmocnienia odporności należy podawać dzieciom witaminę D (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a nawet wiosną), można wspomagać się również probiotykami dla dzieci (niekoniecznie przez cały czas, ale w okresie wzmożonej choroby - kiedy AZS się nasila, lub dziecko jest przeziębione, czy np, po długim okresie nieobecności wraca do przedszkola) i koniecznie zadbać o odpowiednią dawkę błonnika pokarmowego, który odżywia zdrowe bakterie w jelitach (to one m.in. warunkują prawidłową odporność organizmu). Błonnik jest obecny w warzywach, owocach, nasionach, orzechach i pełnoziarnistych produktach zbożowych.