Witam serdecznie,
Jeśli chodzi o maltodekstrynę to jest mieszaniana poli i oligosacharydów. Jest dodawana do wielu produktów spożywczych, również przeznaczonych dla niemowląt np. kaszek. Maltodekstryna sprawia, że produkt jest jednorodny, czyli całkowicie rozpuszcza się w wodzie, nie pozostawiając osadu. Jest to o tyle ważne, że mając konkretną, zalecaną dawkę mio-inozytolu i kwasu foliowego, dzięki maltodekstrynie mamy pewność, że substancje te zostaną w 100% rozpuszczone w wodzie, a tym samym w 100% trafią do naszego organizmu. Ile razy mieliśmy w życiu taką sytuację, że rozpuszczaliśmy wapno, czy witaminę C, a na dnie pozostawał osad, czyli właśnie to wapno, czy witamina? Maltodekstryna pełni funkcję nośnika, a przy tym jest w tak małej ilości, że jest bezpieczna nawet dla osób z cukrzycą typu II.