Dobrze jest przygotować do oczyszczania organizm, ograniczając mu powoli dopływ toksyn w formie cukru, kawy, tytoniu, przetworzonych pokarmów, itd. Wtedy odtruwanie jest skuteczniejsze. Dodatkowo, aby się oczyścić, warto do swojej diety wprowadzić:
-Algi, gdyż zawarty w nich jod pomaga wyregulować metabolizm.
-Cytryna. Alkalizuje, pobudza ruchy perystaltyczne jelit, dostarcza witaminy C i bioflawonoidów.
-Jabłka. Pełne błonnika, który chłonie toksyny jak gąbka i wymiata je poprzez układ trawienny.
-Siemię lniane. Pełne kwasów Omega-3, błonnika i lignanów, usuwających z organizmu wszystko to, czego chcemy się jak najszybciej pozbyć.
-Kapusta biała. Posiada cenne antyoksydanty – glukozynolany, mające silne działanie antynowotworowe. Ma dużo witaminy C i K. Należy jadać ją na surowo
-Owoc granatu. Bogaty w antocyjany, cenne antyoksydanty. Antocyjany chronią nasze DNA przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi, przywracają wigor i działają odmładzająco.
-Rukola. Zawiera sulforafan, molekułę o niezwykłym potencjale antynowotworowym. Luteina i zeaksantyna natomiast działają odmładzająco na skórę i chronią wzrok.
-Czosnek. Bogaty w związki siarki, pomaga też wymiatać szkodliwe bakterie i drożdże.
-Zielona pietruszka. Źródło chlorofilu, witaminy K i C, kwasu foliowego i beta-karotenu. Pietruszka również podnosi poziom glutationu.
-Arbuz. Ma w sobie dużo wody, działa moczopędnie dzięki czemu wspomaga odtruwanie, zawiera witaminę A, C oraz sole mineralne.
-Buraki czerwone. Pełen potasu, błonnika i antyoksydantów. Mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i oczyszczające.
-Zielona herbata. Zawiera antyoksydant EECG, który ochroni przeciążoną podczas detoksu wątrobę. Posiada też działanie antycholesterolowe i antynowotworowe.
-Migdały. Bogate w wit. E, białko, błonnik i kwasy tłuszczowe, a także magnez, wapń, żelazo i fosfor.
-Awokado. Zdrowe tłuszcze, mnóstwo błonnika, minerałów i witamin.
-Borówki. Duża zawartość silnych antyoksydantów i wit C. Chronią przed wolnymi rodnikami, pomagają w produkcji glutationu, chronią przed chorobami serca, kataraktą, chorobą Alzheimera, alergiami, cukrzycą i różnymi rodzajami nowotworów.
-Imbir. Silnie przeciwzapalny i oczyszczający.
-Kalafior. Bogaty w glukozynolany, błonnik i witaminę C.