1.Preparat Floractin zawiera 6 miliardów żywych bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103
2.Najmłodsze niemowlęta reagują głównie skórą (wyprysk niemowlęcy, AZS) i objawami z przewodu pokarmowego (kolka, luźne stolce ze śluzem, czasem krwią, wymioty, zaparcia i inne). Niektóre z niemowląt i małych dzieci reagują na czynniki uczulające świszczącym oddechem, odczynem krtaniowym, czy nieżytem błony śluzowej nosa. Działania służące zapobieganiu rozwojowi alergii pokarmowej i innych chorób alergicznych obejmują dwa rodzaje postępowania medycznego określane zamiennymi terminami:
– profilaktyka (prewencja) pierwotna (I rzędu),
– profilaktyka (prewencja) wtórna (II rzędu).
Profilaktyka pierwotna ma na celu:
- ochronę dziecka, także w okresie życia wewnątrzmacicznego, przed zetknięciem się z potencjalnymi alergenami a przez to niedopuszczenie do jego uczulenia.
- edukacyjny (indywidualny lub grupowy) i polegają na promocji zasad prawidłowego żywienia i pielęgnacji dzieci zdrowych oraz zawierają zalecenia dotyczące właściwego postępowania dietetycznego w rodzinach obciążonych atopią.
-wczesnej ochrony dziecka przed potencjalnymi alergenami innymi niż pokarmowe (wziewnymi, kontaktowymi, infekcyjnymi) i szkodliwymi substancjami (np. zanieczyszczenia przemysłowe i komunikacyjne) oraz promocję zasad zdrowego stylu życia całej rodziny.
Profilaktyka wtórna:
-skuteczność działań prewencyjnych w chorobach alergicznych, utrudnia także fakt, że w 70% za ich rozwój odpowiadają czynniki genetyczne, a tylko w 30% są one uwarunkowane środowiskowo.
-możliwość produkcji żywności transgenicznej m.in. soi, ryżu, kukurydzy, pomidorów, ziemniaków, pozbawionej białek o silnych właściwościach alergenowych.
-eliminacja szkodliwych alergenów z diety i z otoczenia dziecka, co często jest bardzo trudne i nie zawsze w pełni możliwe.
-Światowe i polskie rekomendacje zalecają wyłączne karmienie piersią niemowląt przez pierwsze 4-6 miesięcy życia
-wprowadzane od 5-7 miesiąca życia do diety niemowlęcia, powinny być potencjalnie najmniej alergizujące
-W żywieniu uzupełniającym niemowlęcia i małego dziecka należy unikać pokarmów powszechnie uznawanych za silnie alergizujące tj.: owoce cytrusowe, czekolada, orzechy i inne.
-U niemowląt obciążonych atopią, żywienie uzupełniające winno być prowadzone ze szczególną ostrożnością, nowe pokarmy a wprowadzane zwykle z pewnym opóźnieniem czasowym w stosunku do zdrowych rówieśników. Zaleca się by takie produkty pokarmowe jak: wołowina, cielęcina, gluten, jaja, ryby, orzechy, czekolada, owoce cytrusowe i inne były wykluczone z diety niemowlęcia i bardzo ostrożnie i stopniowo wprowadzane po 12-24 a nawet 36-tym miesiącu życia dziecka (indywidualnie).
-stosowanie probiotyków (Kalliomaki i wsp.wykazali znamiennie niższą częstość występowania atopowego zapalenia skóry u dzieci z rodzinnym obciążeniem chorobą atopową, których matki w ostatnich 2-4 tygodniach ciąży i niemowlęta przez 6 miesięcy po urodzeniu otrzymywały Lactobacillus GG, w porównaniu z grupą kontrolną (23% vs 46%). Ponieważ w badanych grupach dzieci nie stwierdzono różnic w stężeniu IgE we krwi, można wnioskować, że ten korzystny efekt prewencyjny stosowanego probiotyku dotyczy tylko chorób alergicznych IgE – niezależnych.
-unikanie narażenia dziecka na dym tytoniowy oraz ograniczanie jego ekspozycji na różne alergeny wziewne (roztocza kurzu domowego, zwierzęce, roślinne) oraz zanieczyszczenia przemysłowe i komunikacyjne.
-unikanie alergenów kontaktowych znajdujących się w środowisku dziecka takich jak np. lateks obecny w gumowych zabawkach, smoczkach i innych przedmiotach.
-Unikanie dużych skupisk dziecięcych pozwala zmniejszyć ich narażenie na wiele patogennych czynników (wirusowych, bakteryjnych, pasożytniczych), a przez to zapobiegać infekcjom, które sprzyjają rozwojowi alergii pokarmowej i innym schorzeniom alergicznym.
3.
- stosowany razem z antybiotykiem pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia biegunki poantybiotykowej aż o 65%!
- zmniejsza ryzyko skutków ubocznych antybiotykoterapii, takich jak: ból brzucha o 69%; mdłości o 73% czy zaburzenia smaku o 54%.
- pomaga zmniejszyć ryzyko problemów w przypadku: górnych dróg oddechowych o 38%; dróg oddechowych trwających dłużej niż 3 dni o 43%.
- stosowany wraz z płynem nawadniającym np. Salhydron skraca czas trwania biegunki rotawirusowej o 48h. Natomiast czas trwania biegunki bez względu na etiologię skraca o 37,5h.
-Zmniejsza częstość i nasilenie czynnościowego bólu brzucha u dzieci
-poprawia odporność a tym samym w dużym stopniu zapobiega infekcjom
Dlaczego warto stosować probiotyki:
Z mojego doświadczenia zawodowego oraz autopsji, wiem że probiotyki i prebiotyki są bardzo istotnie w żywieniu niemowląt, dzieci ale też dorosłych. Przede wszystkim zapobiegają infekcjom. Potrafią też „uszczelnić” ścianki jelita tak skutecznie, że stają się one barierą dla alergenów.Probiotyki pobudzają pracę jelit, a dzięki temu potrafią także rozprawić się z zaparciem, ułatwiają trawienie i oczyszczanie organizmu z toksyn. Dla dorosłych są również pomocne w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.Wspomagają leczenie infekcji intymnych u kobiet, a stosowanie ich nawet w ostatnim miesiącu ciąży wpływa na znaczne uniknięcie ryzyka alergii u noworodka.