Pizza - cudowny "przemycacz" warzyw :)
Ciasto: 30 dag mąki, 2 łyżki oliwy, 2 dag drożdży, 200 ml wody, łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli.
Sos pomidorowy: kilka pomidorów, bazylia, łyżka oliwy z oliwek, sól, cukier.
Farsz: ser oraz warzywa wg uznania: pieczarki, papryka, cebula.
Przygotowanie: Rozpuść pokruszone drożdże w 100 ml wody, dodaj cukier i wymieszaj. Usyp kopczyk z mąki, zrób wgłębienie i wlej drożdże. Dodaj resztę wody, oliwę, sól i zagniataj aż ciasto będzie gładkie. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj sos: pomidory sparz i obierz ze skórki. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone pomidory, szczyptę soli i 2 szczypty cukru, dodaj bazylię. Przykryj i duś na małym ogniu aż powstanie dość gęsty sos.
Przygotuj farsz: pieczarki pokrój w plasterki, paprykę w paseczki a cebulę w półplasterki.
Kulę ciasta połóż na środku wysmarowanej oliwą blaszki do pizzy i ręką uformuj okrągły kształt. Nie używaj wałka do ciasta!
Ciasto posmaruj sosem pomidorowym i ułoż farsz. Posyp startym serem. Piecz w temp. 220 st. przez ok.10 min.
Pizza jest naprawdę pyszna i moje dzieci za nią przepadają, a przy okazji zjadają całkiem sporą porcje warzyw :-)