ZIELONE KOPYTKA z BOBU
Składniki na 4 porcje:
300 g bobu (zważonego po ugotowaniu i obraniu)
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 jajko
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby), ostudzić i obrać, odmierzyć 300 g. Rozgnieść praską do ziemniaków, dodać sól, pieprz i jajko. Stopniowo dodawać mąkę mieszając łyżką. Uformować miękką kulę z ciasta i pokroić ją na kawałki podsypując dodatkową mąką w razie potrzeby. Zrobić wałeczki i pokroić je na kawałki. Kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię lub maksymalnie przez pół minuty. Wyłowić łyżką cedzakową.
Podawać można z roztopionym masłem, solą, świeżo zmielony pieprzem, ricottą oraz miętą lub bazylią.