Skocz do zawartości
Forum

Lusieńka

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Tu i tam.

Osiągnięcia Lusieńka

0

Reputacja

  1. Królewskie śniadanie. Gdy wczesnym rankiem pierwsze promyki słońca nieśmiało zaglądają przez okno, to jest to znak, że nadeszła pora na dzień pełen radości, dziecięcej beztroski i szaleństw. Jak sprawić, by naszym Milusińskim nie zabrakło energii? Przepis jest prosty! Trzeba zacząć od śniadania w królewskim wydaniu! Jak na prawdziwego króla przystało, na stole pojawi się coś z zamierzchłych czasów. Ale nie bójcie się, doprawimy to nutką nowoczesności! Co zagości w królewskim menu? Kasza pęczak – staropolska królowa stołów, niesłusznie zapomniana, bo jest pyszna, zdrowa i sycąca! Kasza na śniadanie? Oho, będą protesty… Ale tylko do pierwszej łyżeczki, gwarantuję! Co będzie nam potrzebne? - 4-5 łyżek kaszy pęczak (ok. 70g), - 1 łyżka jogurtu bałkańskiego, naturalnego (ok. 25g), - 5 sztuk migdałów nieblanszowanych (ok. 7g), - 5 sztuk orzechów laskowych (ok. 7g), - pół łyżeczki słonecznika łuskanego (ok. 3g), - szczypta siemienia lnianego (ok. 1g), - szczypta zarodków pszennych (ok. 1g), - 0,5 – 1 łyżeczki miodu (ok. 10g) – zależy od słodkości owoców, - 50g malin, - 50g jeżyn, - 50g truskawek. Kaszę pęczak ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, a potem przełożyć do szczelnego naczynia i zawinąć w ciepły koc (ten etap można pominąć i podać kaszę tuż po ugotowaniu). Orzechy laskowe i migdały przepłukać wodą, a następnie drobno posiekać. Przełożyć na patelnię, dodać słonecznik i uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzić. Sos owocowy: drobno pokrojonemaliny, jeżyny i truskawki włożyć do garnka, dodać łyżkę wody. Gotować na wolnym ogniu, aż do rozpadnięcia się owoców (około 15 minut). Trzeba uważać, by owoce nie przywarły do dnia i nie przypaliły się. Następnie przetrzeć przez sitko (lub użyć blendera). Do przestudzonego sosu dodać miód. Tuż przed podaniem: Gorącą kaszę pęczak przekładamy do miseczki i mieszamy z łyżką jogurtu bałkańskiego. Następnie polewamy lekko podgrzanym sosem owocowym. Na wierzch dodajemy uprażone migdały, orzechy i słonecznik, po czym oprószamy danie szczyptą siemienia lnianego i zarodków pszennych. Pyszne, zdrowe i sycące śniadanie w iście królewskim wydaniu. Jedzcie, póki ciepłe! ;) Smacznego!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...