MAZURKI KLASYCZNENa Wielkanoc, w mej rodzinie
MAZURKI są ulubione!
Z czekoladą lub karmelem…
Wszystkie pięknie ustrojone;) Ciasto proste – mąka, cukier,
Masło oraz żółtko jajka.
I zakrawasz nożem wszystko….
Takie ciasto – to jest BAJKA! Lecz do rzeczy – ile czego?
Mąki weź pół kilograma,
Masła użyj gramów trzysta
Ile cukru – wymyśl sama;) Oj, żartuję, chętnie powiem,
Weź 15 deko cukru.
Nie kryształu tylko PUDRU,
Ale nie zrób z niego lukru;) Żółtka jajek są niezbędne,
bo nadają kruchość ciastu,
ile żółtek mnie zapytasz?
Wbij trzy (nie wbijaj dwunastu!!!) Szybko zagnieć gładkie ciasto,
I włóż w folii do lodówki.
I poczekaj pół godziny –
Czas na kawkę i krzyżówki;) Po wyjęciu ciasto podziel
Na kilka mniejszych kawałków.
I rozwałkuj każdy dobrze
I zrób boki z ciasta wałków. Albo jeśli Ci wygodniej
Zrób mazurek jeden duży.
Blaszka wtedy z piekarnika
Ta największa Ci posłuży. Rozgrzej serce i piekarnik,
Piecz na złoto – pół godziny.
Zapach piękny się rozniesie….
Czekaj na zachwyt rodziny! Teraz pora na polewę…
I dodatków mnóstwo całe…
Z czekoladą, migdałami
Są mazurki DOSKONAŁE! Oczywiście od niej zacznę
Polewa to podstawowa.
Jak mogło by być inaczej?
POLEWA CZEKOLADOWA:) Dwie tabliczki czekolady,
(ja w polewie gorzką wolę),
Rozpuść z masłem w łaźni wodnej
I śmietanki trochę dolej. Śmietanka ma być kremówka,
Tak „na oko” - kilka łyków,
Cukier puder też się nada
Do tych naszych smakołyków… Cukru pudru daj do smaku,
Każdy słodzi ciut inaczej.
U nas wolą gdy polewa
Jest lekko „wytrawna” raczej;) No i ulubiona chwila
To mazurków ustrajanie!
Cała rodzina się zbiega
By różności włożyć na nie. Kwiatki z płatków migdałowych
Lub zajączki rodzynkowe…
W każdym roku wymyślamy
Na mazurki wzorki nowe. ZAJĄCE PACHNĄCE Na Wielkanoc uwielbiamy
Ciasteczka – ZAJĄCZKI małe.
Kruche, pyszne, delikatne…
Są po prostu doskonałe! Ciasto kruche jest to samo,
Ale smak jest wyjątkowy!
Może przez ten kształt zajączków?
Lub przez lukier cytrynowy? Zakrawamy masło, żółtka,
Cukier puder oraz mąkę.
I za chwilę wypuszczamy
Nasze zajączki na łąkę;) Wyrabiamy gładkie ciasto
Do lodówki je chowamy
I godzinę – by odpocząć,
Albo obiad zrobić mamy! Po godzinie nasze ciasto
Wałkujemy na stolnicy.
W wykrawaniu naszych ciastek
Pomóc mogą domownicy! Naszych ciastek ilość dużą
Pieczemy na kolor złoty.
I studzimy je na kratce…
Lecz to nie koniec roboty! Teraz pora na polewę
Cukier wrzątkiem zalewamy,
Dodajemy sok z cytryny,
Razem dokładnie mieszamy. Przyda się nam pędzel gruby
Aby lukier rozsmarować
I nasze zajączki pięknie
Świątecznie udekorować. Kształt zajączków jest Świąteczny,
Na Wielkanoc idealny.
Zajączków talerze całe
To jest widok niebanalny;) Mazurek na zdjęciu jest z imieniem naszej córki;)