
bogunia1503
Użytkownik-
Postów
0 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
nigdy
Personal Information
-
Płeć
Kobieta
-
Miasto
WISKITKI
Osiągnięcia bogunia1503
0
Reputacja
-
-
ZUPA DYNIOWA Z DYNIOWYMI KLUSECZKAMI SKŁADNIKI: • 1 kg dyni bez miąższu i skóry • 3 szklanki mleka • Sok z 1 pomarańczy • 3-4 łyżki cukru • Pestki dyni i płatki migdałowe do dekoracji KLUSKI: • Szklanka surowej dyni, startej na tarce o drobnych oczkach • Szklanka mąki WYKONANIE: 1. Dynię przekroić na dwie połowy, oczyścić z nasion, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie włożyć do garnka, zalać mlekiem, gotować, aż dynia będzie miękka. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać sok z pomarańczy, doprawić do smaku cukrem. 2. Do startej na tarce dyni dodać mąkę i dokładnie wymieszać . Do wrzącej wody zsuwać łyżką małe porcje ciasta, tworząc kluseczki, gotować 2-3 minuty. 3. Gotowe kluski włożyć na talerze zalać zupą, posypać pestkami dyni i płatkami migdałowymi.
-
DWUKOLOROWA ZUPA KREM Z CUKINII Z ORZESZKAMI PISTACJOWYMI SKŁADNIKI: • 1 średnia cukinia • 1 cebula • 1 marchewka • 2 ząbki czosnku • 700 ml bulionu • 15 dag masła • 3 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych • Pół serka topionego kremowego • Sól, pieprz • Chili WYKONENIE: 1. Zupy przygotuj w dwóch patelniach. Na każdej z nich zeszklij na maśle połowę cebuli i czosnku. Do jednej patelni dodaj połowę obranej i pokrojonej w kostkę cukinii oraz pokrojoną marchewkę. Do drugiej dodaj pokrojoną w kostkę cukinię ze skórką. Duś warzywa przez 5 minut, następnie wlej do każdej patelni po 350 ml bulionu i duś przez kolejne 15 minut. 2. Zblenduj obie zupy, dodaj pokrojony w drobną kostkę ser. Nalewaj zupy jednocześnie z dwóch przeciwnych stron talerza, posyp orzeszkami i sproszkowaną chili.
-
Nasze ulubione zupy to : POMIDOROWA Z KLOPSAMI I CUKINIĄ SKŁADNIKI: • 2 kg pomidorów • Cebula • Marchewka • 2 łyżki masła • 40 dag mielonego mięsa drobiowego • Jajko • Łyżka bułki tartej • Łyżka mąki • Puszka kukurydzy • Mała cukinia • Litr rosołu • Śmietana 18 proc. • Łyżka mąki pszennej • Sól, pieprz • Łyżka posiekanej natki WYKONANIE: 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a następnie przetrzeć przez sito 2. Mięso doprawić solą oraz pieprzem, dodać jajko i bułkę tartą, wyrobić. Następnie uformować małe klopsy, obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle. 3. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle razem z plasterkami cukinii i marchewki. Wrzucić warzywa do rosołu, a po chwili dodać przetarte pomidory. 4. Gdy zupa zacznie wrzeć, włożyć obsmażone klopsiki oraz odsączoną kukurydzę i gotować około 15 minut. 5. Na koniec zabielić pomidorówkę śmietaną i zagęścić mąką. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
-
Najpierw robimy miodowy masaż antycellulitowy. Trzeba wymieszać 5 łyżeczek płynnego miodu, 3 krople olejku grejpfrutowego, 2 krople olejku cytrynowego i 2 krople olejku rozmarynowego. Odrobinę mieszanki nałożyć na dłoń i masować miejsca zagrożone cellulitem. Masaż powinien trwać około 5 minut. Po nim umyć masowane miejsca ciepłą wodą i nałożyć aloesowy okład zmniejszający cellulit. Kilka liści aloesu zmiksować z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Miejsca z cellulitem posmarować i zawiń folią spożywczą. Po godzinie zmyć okład. Na koniec polecam kąpiel z olejkiem pomarańczowym , który poprawia nastrój i relaksuje. Wystarczy dodać 4 łyżki olejku do wanny wypełnionej ciepłą wodą. Można także dodać otartą skórkę pomarańczy (wcześniej trzeba ją sparzyć). Pomarańcza ma dobroczynny wpływ na skórę dojrzałą. Zawiera dużo witaminy C, która walczy ze zmarszczkami. Owoc ten poprawia również krążenie krwi, dlatego jest niezastąpiony w walce z cellulitem.
-
-
SAKIEWKI Z SUSZONYMI GRZYBAMI ORAZ SOSEM PIECZARKOWYM SKŁADNIKI: CIASTO: • 3 szklanki mąki • 1 szklanka gorącej wody • szczypta soli FARSZ: • 2 szklanki kapusty kwaszonej • ½ szklanki grzybów suszonych • 1 liść laurowy • 1 ziele angielskie • ½ łyżeczki majeranku • 1 pomidor • pieprz do smaku • sól do smaku • 2 łyżki oliwy z oliwek SOS: • 30 dag pieczarek • 200 mililitrów śmietany 18% • ½ pęczka natki pietruszki • 1 i ½ łyżeczki mąki • 2 łyżki oliwy z oliwek • sól do smaku • pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę wymieszać z solą dodać wodę i ugnieść ciasto na pierogi. Gotowe ciasto należy przykryć ponieważ będzie schnąć. 2. Grzyby zalać wrzątkiem, kiedy ostygną pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną kapustę, chwilę smażyć. Do kapusty nalać wodę z grzybów, dodać liść laurowy, ziele, grzyby. Pod koniec gotowania kapusty dodać pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę pogotować. Miękką kapustę doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, solą jeśli jest taka potrzeba. Farsz ostudzić. 3. Kawałek ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyciąć kółka, na środek nałożyć farsz i zagniatać do góry w formie sakiewek. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładziemy surowe pierogi, smażymy tak długo aby spody się zarumieniły. Zarumienione pierogi zalać wodą na 1/3 wysokość pierogów, przykryć pokrywką i gotować do miękkości pierogów. 4. Pieczarki pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą położyć pieczarki, natkę pietruszki, smażyć do miękkości pieczarek i do odparowania ich. Odparowane pieczarki posypać mąką, cały czas smażąc do chwili połączenia składników. Do pieczarek dodać śmietanę chwilę gotować, doprawić do smaku pieprzem i solą. 5. Gotowe sakiewki wyłożyć na talerz i polać sosem.
-
PASZTET GRZYBOWY W CIEŚCIE SKŁADNIKI: FARSZ: • 80 dag grzybów mieszanych leśnych (świeżych lub mrożonych) • ½ dużego pora • Kajzerka • 15 dag mielonego sera białego • 6 łyżek masła • Szklanka mleka • 2 jajka • 5 łyżek bułki tartej • ½ posiekanego pęczka natki pietruszki • Mielona gałka muszkatołowa • Sól, pieprz CIASTO: • 1 i ½ szklanki mąki • 15 dag masła • Jajko • Szczypta soli • 4 łyżki zimnej wody WYKONANIE: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć nim średnią formę keksową. Odciąć wystające kawałki, nakłuć widelcem i schłodzić. 2. Por przekroić na pół, opłukać i drobno pokroić. Poddusić na 2 łyżkach masła. Grzyby świeże oczyścić, umyć , pokroić w paseczki i obgotować, (mrożone lekko rozmrozić), poddusić na reszcie masła. Połączyć z porem, przestudzić. Dodać ser, jajka, natkę, bułkę tartą, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką. Nałożyć do foremki, wyrównać powierzchnię. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować, pociąć na paski. Ułożyć na masie, posmarować jajkiem. Piec 20 minut w temp. 185 stopni, a następnie 35 minut w temp. 170 stopni.
-
-
-
-
-
-
-
Po za tym na śniadanko polecamy : Małe śpiochy, czyli zabawne tosty. Chlebowy torcik serowy. Płatki na mleku z owocami i bakaliami.