Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami 500g pieczarek
500g mięsa mielonego
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 mała bułka (może być z dnia wczorajszego)
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
trochę mleka do namoczenia bułki
olej
folia aluminiowa
Bułkę namoczyć w mleku. (Jeśli ktoś woli, może we wodzie)
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki.
Jedną cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Przyprawić solą i pieprzem.
Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem i musztardą.
Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Łyżką (lub rękami) rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm.
Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.
Mięso zwinąć w roladę. (Zwijać od dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć.) Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C.