plomien
Użytkownik-
Postów
0 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
nigdy
Personal Information
-
Płeć
Kobieta
-
Miasto
WOLA MIEDNIEWSKA
Osiągnięcia plomien
0
Reputacja
-
-
Kasia 5 lat uwielbia przygody Dzwoneczka. Zaprojektowała stroje w zależności od tego o jakiej porze roku będzie Dzwoneczek podróżował. Strój wiosenny ma sukienkę i buciki w kwiaty. Strój letni ma sukienkę, kapelusz przeciwsłoneczny i buty w motylki. Strój jesienny ma sukienkę, kaloszki i parasolkę w kolorowe listki. Strój zimowy ma długą sukienkę, kozaczki i czapkę w gwiazdki. :-)
-
-
Wymarzony ogród Kasi 5 lat z tęczą, kolorowymi kwiatuszkami i motylkami. Zrobiony z bibuły i papieru kolorowego. Ogród Łukaszka 6 lat, to ogród wiosenny, z bocianem, baźkami, kwiatkami i motylkami. Zrobiony z bibuły, kolorowego papieru, plasteliny :-)
-
-
Kolorowanki Łukaszka 6 lat (super stwór i zamek) i Kasi 5 lat (domek, rysunki wróżek, elfów i innych bajkowych stworków Kasi) :-)
-
-
-
Zupa z marchwi i porzeczek. Składniki: • 1 duża cebula • 2 ziemniaki • 40 dag marchwi • Curry • 1 pietruszka • 3 łyżki masła • 1 l bulionu warzywnego • 20 dag czerwonych porzeczek • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 22% • Pieprz, sól • Cukier Przygotowanie: • Cebulę obierz, posiekaj. Obrane ziemniaki opłucz, pokrój na kawałki. Oczyść i opłucz marchewki oraz pietruszkę. Warzywa rozdrobnij lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. • W dużym rondlu rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę. Zeszklij na złoty kolor. Wsyp szczyptę curry, chwile smaż razem. Zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). • Porzeczki przebierz, opłucz, poodrywaj z gałązek. Do wrzącego bulionu wrzuć ziemniaki, marchew i pietruszkę oraz 2/3 porcji porzeczek. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw (około 20 minut). • Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj na gładki krem razem z gęstą kwaśną śmietaną. Ponownie ustaw na kuchence, podgrzej, ale nie dopuść do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Przed podaniem posyp odłożonymi porzeczkami.
-
Zupa jabłkowo- rodzynkowa. Składniki: • 5 dużych winnych jabłek • 1 łyżeczka masła • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku • 2 goździki • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki rodzynek • 2 kromki pieczywa tostowego • Cytryna • Cynamon • Limonka • Kilka listków mięty Przygotowanie: • Jabłka dokładnie umyj , przekrój na połówki, wykrój gniazda nasienne. 4 jabłka pokrój w kosteczkę, przełóż do rondla, podlej niewielką ilością wody, duś do miękkości (5-8 minut). Rozgotowane jabłka zmiksuj na gładkie puree. Ostatnie jabłko pokrój w półplasterki, wrzuć na patelnię, obsmaż na rozgrzanym maśle. • Zmiksowana masę jabłkową połącz z litrem wody, dodaj proszek budyniowy, goździki, 1 łyżkę cukru pudru i szczyptę mielonego cynamonu. Wywar doprowadź do wrzenia. Do gotującej się zupy wrzuć opłukane rodzynki i obsmażone kawałki jabłek. Dopraw sokiem i skórką ze sparzonej cytryny. • Z pieczywa tostowego wykrój foremką do ciastek kwiatuszki. Zrumień na suchej patelni. Oprósz cynamonem oraz resztą cukru pudru. Zupę udekoruj listkami mięty i plasterkami limonki. Podawaj z grzankami.
-
Zupa malinowa z migdałami. Składniki: • 40 dag malin • 500 ml mleka • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej • 20 dag twarogu • 1 żółtko • 1 opakowanie cukru waniliowego • Skórka z cytryny • 3 łyżki masła • 5 dag migdałów Przygotowanie: • Maliny przebierz, opłucz delikatnie, osacz na sicie. W niepełnej szklance mleka rozmieszaj 2 łyżki cukru oraz mąkę kukurydzianą. Wlej do garnka, zagotuj. • Resztę mleka wlej do wysokiego naczynia, wsyp maliny. Zmiksuj na gładki krem. Dolej 500 ml wody oraz przestudzone mleko z mąką kukurydzianą. Starannie wymieszaj, odstaw do lodówki do schłodzenia. • W tym czasie przygotuj kuleczki. Utrzyj twaróg z żółtkiem oraz cukrem waniliowym. Dodaj łyżeczkę skórki otartej ze sparzonej cytryny. Rękoma moczonymi w letniej wodzie formuj kulki. • Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć migdały, krótko smaż na małym ogniu, aby się przyrumieniły. Schłodzoną zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż po kilka kulek serowych. Zupę posyp zrumienionymi migdałami.
-
W naszej rodzinie wszyscy przepadają za zupami owocowymi :-) Zupa jeżynowo – porzeczkowa. Jest przepyszna. Można ją podawać na zimno, na ciepło, a także jako deser. Składniki: • 25 dag czerwonych porzeczek • Kilka truskawek • Garść jeżyn (jagód lub borówek amerykańskich) • 10 dag cukru • 3 szklanki mleka • 150 ml kremówki • 1 opakowanie cukru waniliowego • Listki mięty Przygotowanie: • Porzeczki przebierz, opłucz, osacz na sicie, oderwij od łodyżek i wrzuć do garnka (część odłóż do dekoracji). Umyj, osusz i odszypułkuj kilka truskawek, pokrój je na kawałki. Dodaj do porzeczek. • Przebierz i opłucz pod bieżącą wodą garść jeżyn . • Owoce w garnku zalej cukrem, poczekaj aż puszczą sok, podlej szklanką wody i gotuj na małym ogniu 5-10 minut, a potem przetrzyj przez sito. Dolej mleko. Doprowadź do wrzenia gotuj jeszcze 5minut. • Wsyp jeżyny oraz odłożone porzeczki. Gotuj 1-2 minuty, zdejmij z ognia. • Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Przełóż do rękawa cukierniczego. Zupę rozlej do miseczek, udekoruj listkami mięty i kleksami z ubitej śmietany.
-
Łukaszek 6 lat i Kasia 5 lat narysowali mapę skarbów. Aby dotrzeć do skrzyni ze skarbem trzeba przejść przez las, przepłynąć jezioro, ominąć wulkan, przejść przez łąkę , sad, przepłynąć morze,przejść przez farmę, pustynię, przepaść i miasto.
-
-
Łukaszkowi 5,5 roku z zimą kojarzy się bałwanek i reniferek. Kasi 4,5 z zimą kojarzy się bałwanek i pani zima. Wspólnie zrobiliśmy też reniferkowe ciasteczka i bałwanki z mleka w proszku :-)