"Olimpiada w Jarzynowie - w parowarze:) "
składniki:
- 4 duże pomidory
- paczka szpinaku - 400 g (może być mrożony lub świeży)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- biały ser - twarożek - 250 g
- przyprawy wg uznania i preferencji dzieci ( czosnek, pieprz, bazylia, oregano)
wykonanie:
W umytych pomidorach ściąć "czapeczki" i wydrążyć środki (tak aby wyjąć gniazda nasienne a miąższ zostawić). Poszatkowany szpinak zblanszować na patelni na odrobinie oleju i przyprawić go czosnkiem, ziołami. W tym czasie serek rozdrobnić w misce. Zblanszowany szpinak dodać do sera i wszystko wymieszać. Masę serowo-szpinakową można ponownie doprawić do smaku. Nafaszerować pomidory i przykryć je "czapeczkami". Wtawić je do parowaru (alternatywnie do dużego sitka nad garnkiem z gotującą się wodą). Czas gotowania na parze 20 min. Danie przepyszne, mięciutkie,pachnące, moje dzieci... i nie tylko dzieci... je uwielbiają. Pomidory można ciekawie udekorować (oczka, buzie, czuprynki) super zabawa i zdrowe jedzonko.