chrobek

Kobieta, 34 lata, Toruń

Ostatnie posty użytkownika
chrobek

Re: interpretacja winikow

Synek nie przybiera na wadze, wazy teraz 7550 a ma 11 i pol miesiaca, ostatnio nie chce jesc za duzo, poza piersia. poza tym czesto lapie drobne infekcje ( odkad jego starsza siostra poszla do przedszkola)

chrobek

interpretacja winikow

Witam, czy moge prosic o zinterpretowanie winikow morfologii synka, synek ma 11 miesiecy

Morfologia (C55)
· Hematokryt HCT ¯ 32,9 % 34,0 — 40,0
· Krwinki czerw. RBC 4,47 10^12/l 4,2 — 5,5
· Hemoglobina HGB ¯ 10,6 g/dl 11,0 — 14,0
MCV 74,0 fl 70,0 — 82,0
MCHC 32,2 g/dl 32,0 — 36,0
MCH ¯ 23,72 pg 27,0 — 34,0
RDW 17 %
· Krwinki białe WBC 12,6 10^9/l 4,0 — 20,0
NEU 5,45 10^9/l 1,0 — 10,0
NEU% 43,3 % 30,0 — 50,0
LYM 5,77 10^9/l 1,2 — 13,0
LYM% 45,8 % 45,0 — 65,0
MONO 1,11 10^9/l 0,2 — 2,5
MONO% 8,8 % 1,0 — 10,0
EOS 0,15 10^9/l 0,10 — 2,00
EOS% 1,2 % 1,0 — 5,0
BASO ­ 0,11 10^9/l 0,000 — 0,060
BASO% 0,9 % 0,0 — 1,0
· Płytki Krwi PLT ­ 621 10^9/l 150 — 450
PDW 13,3 fl 9,0 — 17,0
MPV ¯ 7,9 fl 8,7 — 10,5
PCT 0,49 %
Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32)
Gran. obojetn. o jadrze podzielonym ¯ 40 % 45 — 75
Granulocyty kwasochłonne 1 % 0 — 5
Limfocyty ­ 48 % 20 — 45
Monocyty 9 % 3 — 9
Limfocyty atypowe 2 %
Opis rozmazu krwi
W układzie erytrocytarnym nieznaczna hipochromia, anizocytoza mikro, normocytowa; poikilocytoza: pojedyncze
eliptocyty. W układzie trombocytarnym: trombocytoza z anizocytoza płytek.
k o n i e c w y n i k ó w

z gory dziekuje

chrobek

zapchany nos i nalot na migdalkach

Witam, córka od września poszła do przedszkola i niestety zaczęła chorować. Od połowy listopada ma zapchany nos ( chrapie przez sen, oddycha buzia w nocy i dzień), nic nie pomaga, stosowalismy mucofluid, pneumolan, pronasal, inhalacje z nebudose i nic. Do tego doszły naloty na migdalkach, są też powiększone, ale nie zaczerwienione, robiliśmy test na mononukleoze - wynik ujemny. Nie jest to też angina ( tak diagnozowal pediatra) bo obecnie corka ma infekcję bakteryjna i jest na antybiotyku już 8 dzień, a nalot nadal jest. Dodam, że puki corka nie poszła do przedszkola to nie chorowala. Co to może być?

chrobek

Dobry pediatra - Toruń

Mam wielką prośbę o polecenie dobrego pediatry z Torunia. Z góry dziękuję.