Skocz do zawartości
Forum

mysza75

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    poznań

Osiągnięcia mysza75

0

Reputacja

  1. Śniadanie dla niejadka na wesoło 2 jajka 1 pomidor duży 1 ogórek Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone 7 oliwek czarnych 4 rzodkiewki Kawałek mozzarelli albo innego sera białego 1 pomidor suszony 1 plaster sera topionego 1 kromka chleba pszennego Masło 3 liście Sałaty Sos vinegrette Jajka gotujemy na twardo. I robimy z nich np.postacie. Nakrycie Głowy robimy z pomidorka żółtego i kawałka ogórka. Oczy robimy z oliwek. Bierzemy słomkę do picia , przekrawamy oliwek na pół i słomką wycinamy Małe kołka które posłużą nam na oczy dla naszych myszek z rzodkiewki, jajek, i kropki biedronki także zrobimy z oliwek. Nosy wycinamy z ogórka zielonego, usta z pomidora. Ręce robimy z oliwek. Biedronkę tworzymy z pomidora dużego, kropki tak jak pisałam, nogi nacinamy paski oliwki, głowa z połówki oliwki. Myszki wycinamy z rzodkiewek dużych. Nacinamy 2 miejsca na czubku rzodkiewki wkładamy w nacięcia 2 plastry które posłużą nam za uszy. Oczy robimy z kropkę z oliwki, usta i nos nacinamy nożykiem. Sałatkę przygotowujemy z Sałaty strzępiastej, pomidorków koktajlowych, oliwek, sera mozzarela, może być inny ser to zależy jakie dziecko co lubi. Polewamy sosem vinegrette. Z rzodkiewki wycinam kwiatka i układamy na sałatce. Chlebek smarujmy masłem i obkładamy go plastrem sera. Talerz dekorujemy oliwkami i liści sałaty. Nawet największy niejadek nie oprze się takiemu śniadaniu
  2. Deser lodowo-owocowe orzeźwienie lata Dzieci uwielbiają lody, żeby zachęcić je do jedzenia owoców można je przemycić w takim oto deserze z chęcią zjedzą . 2 gruszki 2 gałki lodów śmietankowo-truskawkowych Kilka kulek czarnej porzeczki Kilka kulek borówki 7 malin 1 morela 20 truskawek 15 gron winogrona białego 5gron winogrona Czernego 4 śliwki węgierki duże Mięta świeża 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru 1 cytryna 2 kostki czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka Gruszki wydrążamy i skrapiamy cytryną, żeby nie ściemniały. Następnie grillujemy je na grillu elektrycznym około 5minut z obu stron. Śmietanę kremówkę ubijamy. Do żelatyny zki dodajemy 2 łyżki zimnej wody a następnie jak napęcznieje dodajemy gorącą wodę i rozpuszczamy. Jak ostygnie dodajmy do śmietany razem z cukrem. Na talerzu szprycą wyciskamy śmietanę i układamy na niej różne kwiatki z owoców. Truskawki kroimy na plastry i robimy kwiatka .To samo ze śliwkami ścinamy boki i układamy w rozetę. Maliny dekorujmy borówkami. Z winogrona nacinanym listki i układamy w kwiatka. Na grillowane gruszki układamy 2 gałki lodów, dekorujemy czarną porzeczką. 10 truskawek blenderujemy i wylewamy sos truskawkowy na talerz. Czekoladę rozpuszczamy dodajemy mleko i pokrojone truskawki 2 sztuki szypułkami moczymy w czekoladzie i układamy na gruszce. Smacznego
  3. Mintaj z puree i sałatką 2 płaty mintaja 1 cytryna 1 mandarynka 1 truskawka 3 oliwki zielone ¼ sera pleśniowego z papryką 1/3 papryczki chili 1 liść sałaty Bazylia świeża Sól Pieprz 4 ziemniaki 1 cebula ¼ szklanki mleka 1 rzodkiewka 3 pomidorki koktajlowe 1 łyżka Sos vinegrette Mintaja odmrażam i dokładnie odsączam z wody. Solę, pieprzę. Cytrynę sparzam i ścieram skórkę na tarce drobne oczka. Z połowy cytryny wyciskam sok i polewam mintaja. Posypuję go startą skórką. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Ziemniaki gotuję, odcedzam i duszę. Cebulkę obieram, kroję i przesmażam na patelni. Dolewam mleko i całość wlewam do ziemniaków. Doprawiam solą. Na talerz wykładam ziemniaki na to mintaja. Plasterek cytryny. Sałatę myję strzępie, dodaję, cząstki mandarynki bez błonek, truskawkę pokrojoną, oliwki, i ser pleśniowy. Polewam sosem. Dodaję pokrojoną papryczkę chili
  4. Łosoś w towarzystwie krówki i biedrony 1 filet z łososia 10 dkg mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 pomidory 5 oliwek czarnych 5 rzodkiewek 1 cytryna 1 liść z Salaty 1 papryczka chili Sól Pieprz 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżeczka majeranku oliwa Pomysł na obiad zdrowy dla dzieci które nie lubią ryby. Tak podana na pewno będzie smakować :-) Łososia marynuję w oliwie , dodaję sprasowany ząbek czosnku, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny. Smażę na oleju. Szpinak duszę na patelni , dodaję sprasowany ząbek czosnku, sól, pieprz, płatki owsiane. Z rzodkiewki robię myszki, z pomidora krówkę. Talerz dekoruje pomidorkami koktajlowymi. Z Sałaty robię żagiel, z papryczki ster. Z pomidora drugiego robię biedronkę.
  5. Kanapka dla niejadka samo zdrowie 1 jajko 1 pomidor duży 4 pomidorki koktajlowe 1/2 ogórka zielonego 7 oliwek czarnych 3 oliwki zielone 4 rzodkiewki 1 cebula czerwona ½ papryczki chili czerwonej 1 gałązka szczypiorku Bazylia świeża 1 kawałek sera feta 1 plaster sera żółtego 2 plasterki szynki suszonej ½ kawiorka 1 łyżka masła 2 liście sałaty masłowej Kwiaty bratka Kawiorek kroję na pół, i smaruję masłem. Układam na nim liście Sałaty i plaster sera. Jajko gotuję na twardo, powstanie myszka. Uszy robię z rzodkiewki, oczy z oliwki czarnej, słomką wycinam kółka. Wąsy robię ze szczypiorku. Z pomidora dużego tworzę biedronkę. Kropki robię z oliwek czarnych, i nogi z oliwek paski wycinam. Na sałacie układam pomidorki koktajlowe, oliwki, listki bazylii, kawałki sera feta, oraz szynkę suszoną. Z ogórka zielonego wycinam koła, z reszty ogórka robię drabinkę. Z rzodkiewek wycinam kwiatki, to samo robię z cebuli czerwonej. Dekoruję bratkami
  6. Czereśniowo truskawkowo kokosowe kostki lodowe 10 dkg czereśni 20 dkg truskawek ½ szklanki mleczka kokosowego 4 kostki czekolady gorzkiej Listki mięty Bez barwników, bez konserwantów, domowy deser lodowy bez cukru dla dzieci tych na diecie bezcukrowej i nie tylko Czereśnie myję, i dryluje. Miksuje blenderem. Truskawki myję, obieram z szypułek, i też blenderuje. Zostawiam 5 sztuk. Do foremki do kostek lodowych, wkładam po łyżeczce mleczka kokosowego, zmiksowanych czereśni, znowu mleczko i na końcu truskawki. Wkładam do zamrażalnika na kilka godzin albo na noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dolewam trochę wody żeby zrobiła się lekko płynna. Talerzyki polewam czekoladą, wykładam na nie mus truskawkowy, dodaję kostki lodowe, i połówki truskawek, na które wylewam odrobiną czekolady. Dekoruję miętą.
  7. Owocowa przekąska 1 gruszka 6 truskawek 3 grona winogrono zielone 5 gron winogrono ciemne Listki mięty 1 jabłko Cukier puder Żeby owoce nie były nudne można podanie ich urozmaicać w sposób przeze mnie podany. Każde dziecko z chęcią zje. Gruszkę obieram ze skórki, kroję na pół, wydrążam środek. Robię 9 nacięć, zostawiając dwa centymetry przed końcem. W jedną połówkę w nacięcia wkładam listki mięty. W drugą plastry truskawek. Z trzech truskawek robię kwiatki. Nacinam je tak samo jak gruszki, i tworzę wachlarz. Posypuję cukrem pudrem. Z winogrona robię kwiatka. Z jabłka wycinam listki. Talerz dekoruję polówkami winogrona i listkami mięty.
  8. Manna czekoladowa w deserze z musem truskawkowym 10 łyżek kaszki manny 300 ml mleka 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczka kakao ciemne 3 biszkopty podłużne 10 truskawek 6 gron winogrono ciemne 8 gron winogrono jasne Manna nie musi być nudna. Tak podana zostanie zjedzona przez każde dziecko. Zagotowuję 150 ml mleka. Do połowy kaszki dodaję kakao, łyżeczkę cukru pudru i mieszam. Po zagotowaniu się mleka, wsypuję kaszkę. Następnie gęstniejąca wylewam do foremek serduszka. Kolejne 150 ml mleka zagotowuję.Wsypuję resztę kaszki, dodaję cukier puder i gotuję. Kaszkę wylewam na kakaową warstwę. Zostawiam do przestygnięcia. Na talerz wysypuję pokruszone biszkopty. Układam serca z kaszki. Połowę truskawek miksuje blenderem. Powstały mus wylewam na talerz. Dekoruję truskawkami, winogronem. Z 3 truskawek robię kwiatki i posypuję cukrem pudrem.
  9. Truskawkowo bananowy zawrót głowy 4 banany 20 dkg truskawek Listki mięty 1 cytryna 2 łyżeczki cukru pudru królewskiego Kwiaty bratka Dzieci lubią truskawki i banany. Można im zrobić bardzo pożywny koktajl i do tego zdrowy. Do miski od blendera włożyłam cztery obrane i pokrojone banany. Miksowałam je tak długo aż zrobiła się gładka masa. Dodałam sok z jednej cytryny, cukier puder. Banany tak szybko nie ciemnieją wtedy. Truskawki obrałam i włożyłam je do drugiej miski i również je zmiksowałam blenderem. Do szklaneczek wlałam mus bananowy, truskawkowy i tak na przemian. Udekorowałam listkami mięty i kwiatkami bratka .
  10. Pora na pomidora owocowa sałatka kolorowa ½ melona 20 dkg arbuza 2 nektarynki 15 gron winogrono jasne 6 truskawek Listki mięty Kwiaty bratka Owoce myję dokładnie. Melona kroję na pół, usuwam pestki. Specjalną łyżką do kulek wycinam w środku melona wgłębienia. W wydrążony melon wkładam kulki melona, arbuza, winogrono, truskawki pokrojone. Z nektarynki jednej robię kwiatka. Obieram ją jak jabłko i zawijam. Z drugiej nektarynki specjalnymi nożykami wycinam serca i gwiazdki. Układam na około melona. Na wykałaczki nabijam owoce kawałki i nabijam w melona. Talerz dekoruję winogronem, kulkami arbuza, nektarynki, oraz bratkami jadalnymi i miętą świeżą. Sałatka jest bardzo zdrowa. Każdy niejadek chętnie do niej usiądzie. smacznego :-)
  11. malzonkowie22 Banany z musem z truskawek z grilla - SKŁADNIKI: 3 banany 20 dkg truskawek Listki mięty 1 łyżeczka oliwy ½ cytryny Banany obieram ze skórki następnie skrapiam cytryną i smaruje oliwą. Nie przykleją się wtedy do grilla. Truskawki myję, obieram z szypułek i razem z bananami grilluje na grillu elektrycznym. Truskawki tak mniej więcej 3 minuty. Przekładam je do miski i miksuje blenderem. Banany polewam jeszcze ciepłym musem truskawkowym. Dekoruję listkami mięty. Naprawdę pyszne i mało czasochłonne:) Zgłaszam plagiat przepisu. Pochodzi on z mojego bloga http://wesolakuchnia.blogspot.com/2013/06/banany-z-musem-z-truskawek-z-grilla.html
×
×
  • Dodaj nową pozycję...