Skocz do zawartości
Forum

krzysiek27

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miasto
    Żyrardów

Osiągnięcia krzysiek27

0

Reputacja

  1. TRÓJKĄTY Z TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: • 1 kg serka śmietankowego naturalnego • 20 dag miękkiego masła • 20 dag cukru pudru • 1 opakowanie cukru waniliowego • 2 galaretki cytrynowe • 30 dag truskawek • 24 herbatniki • Listki mięty lub melisy do dekoracji POLEWA: • 1/3 kostki margaryny • 1 łyżka mleka • 1 łyżka kakao • 4 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE: Truskawki umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i usunąć szypułki. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło przełożyć do miski, wsypać cukier puder i cukier waniliowy i wszystkie składniki utrzeć na puch. Następnie, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce serka śmietankowego i ostudzoną galaretkę. Mieszać do połączenia składników. Masę schować do lodówki i pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Na blacie rozłożyć arkusz folii aluminiowej lub zwykłej folii i ułożyć na nim prostokąt z herbatników (wymiary: 3/8 herbatników). Na ciastkach rozsmarować 2/3 masy serowej. Na środku ułożyć w rządku oczyszczone truskawki. Na owoce równomiernie wyłożyć pozostałą masę serową. Za pomocą folii podnieść boki trójkąta ( 1 rząd z każdej strony) i docisnąć. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Składniki polewy rozpuść w rondelku i chwilę gotuj na małym ogniu. Po upływie 3 godzin ciasto wyjąć i polać przygotowana polewą i pokroić. Udekorować listkami mięty lub melisy.
  2. KREM Z PORZECZKAMI, CZEKOLADĄ I CIASTKAMI SKŁADNIKI: • 1 cytryna • 10 dag migdałowych ciasteczek • ½ tabliczki czekolady • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) • Po 2-3 łyżki likieru migdałowego i cukru • 1 opakowanie cukru waniliowego • 1 szklanka jogurtu naturalnego • 1 szklanka porzeczek • Listki mięty lub melisy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj, przekrój na połówki, wyciśnij sok. Połam na małe kawałki lub posiekaj ostrym nożem ciasteczka migdałowe i czekoladę. Serek mascarpone przełóż do miski. Dodaj likier migdałowy (albo kilka kropli olejku migdałowego rozpuszczonego w 2 łyżkach wody). Wsyp do miski cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodaj jogurt i sok z cytryny. Przygotowane składniki zmiksuj na gładki krem. Wstaw do lodówki, aby masa lekko się schłodziła i stężała. W tym czasie przebierz i opłucz porzeczki. Osusz je delikatnie, na koniec poobrywaj z szypułek. Kilka gałązek odłóż do dekoracji. Do pucharków włóż kawałki ciastek i czekolady, wsyp porzeczki, rozłóż krem i przemieszaj. Ozdób owocami i listkami mięty lub melisy.
  3. SERNIK Z MALINAMI SKŁADNIKI: • 25 dag mąki • 10 dag masła • 5 dag cukru • 1 opakowanie cukru waniliowego • 1 żółtko • 2 łyżki kwaśnej śmietany Na masę: • 50 dag mielonego twarogu • 10 dag cukru • 3 jajka • ½ szklanki konfitury malinowej • 1 cytryna • 1 opakowanie budyniu malinowego • 30 dag malin • Listki mięty lub melisy do dekoracji, cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać na stolnicę. Obłożyć ją pokrojonym w kostkę dobrze schłodzonym masłem. Siekać, rozdrabiając nożem, aż powstaną grudki. Następnie zrobić w cieście zagłębienie i dodać żółtko i śmietanę. Znów zarabiać, energicznie siekając nożem. Dodać cukier i cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Kiedy będzie jednolite i gładkie uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy na tartę. Schłodzić w lodówce 20 minut. W tym czasie żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dodać konfiturę malinową, skórkę otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem i mielony ser. Masę serową dobrze wymieszać z proszkiem budyniowym. Na koniec dodać ubite na sztywno białka (można do nich dodać białko, które zostało z przygotowania kruchego ciasta)i delikatnie wymieszać. Wyłożoną ciastem formę napełnij ½ masy serowej, rozłóż maliny i zalej pozostałą masą serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do180oC na około 50 minut. Po wystudzeniu wyjąc z formy, posypać cukrem pudrem i udekorować malinami i listkami mięty lub melisy.
  4. LEKKI DESER Z MALINAMI I MASCARPONE SKŁADNIKI: • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów • 6 łyżek soku z cytryny • 2 łyżeczki żelatyny • 2 szklanki zmiksowanych malin • 1 szklanka cukru • 50 dag serka mascarpone • maliny do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach soku z cytryny i zostawiamy na 3 minuty. W garnku doprowadzamy do wrzenia zmiksowane maliny z cukrem, jak tylko pojawią się bąbelki dodajemy żelatynę i gotujemy 1 minutę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce łączymy serek z ostudzonymi malinami. Małą foremkę do ciasta wykładamy folią spożywczą. Na spód układamy biszkopty a następnie wlewamy masę serowo-malinową. Na wierzchu układamy maliny otworami do dołu. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
  5. KREMOWA FANTAZJA Z JAGODAMI SKŁADNIKI: • 30 dag świeżych jagód • 25 dag serka mascarpone • 1,5 szklanki gęstej śmietany 36% • ½ szklanki cukru pudru • 8 okrągłych biszkoptów • garść porzeczek lub innych owoców PRZYGOTOWANIE: Jagody przebierz, umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a potem starannie osusz. Przełóż do miseczki i zmiksuj na gładką masę. Serek mascarpone zmiksuj w osobnym naczyniu ze szklanką śmietany i połową porcji cukru pudru. Dodaj mus jagodowy, miksuj razem jeszcze 2-3 minuty. Powstały krem rozłóż do czterech pucharków. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa dobrze się schłodziła. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno. Wsyp resztę cukru pudru i jeszcze chwilę ubijaj. Schłodzone pucharki wyjmij z lodówki, do każdego włóż po dwa biszkopty. Dekoruj ubita śmietaną oraz umytymi i osuszonymi owocami.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...