SERNIK Z MALINAMI
SKŁADNIKI:
• 25 dag mąki
• 10 dag masła
• 5 dag cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 żółtko
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
Na masę:
• 50 dag mielonego twarogu
• 10 dag cukru
• 3 jajka
• ½ szklanki konfitury malinowej
• 1 cytryna
• 1 opakowanie budyniu malinowego
• 30 dag malin
• Listki mięty lub melisy do dekoracji, cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę. Obłożyć ją pokrojonym w kostkę dobrze schłodzonym masłem. Siekać, rozdrabiając nożem, aż powstaną grudki. Następnie zrobić w cieście zagłębienie i dodać żółtko i śmietanę. Znów zarabiać, energicznie siekając nożem. Dodać cukier i cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Kiedy będzie jednolite i gładkie uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy na tartę. Schłodzić w lodówce 20 minut.
W tym czasie żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dodać konfiturę malinową, skórkę otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem i mielony ser. Masę serową dobrze wymieszać z proszkiem budyniowym. Na koniec dodać ubite na sztywno białka (można do nich dodać białko, które zostało z przygotowania kruchego ciasta)i delikatnie wymieszać. Wyłożoną ciastem formę napełnij ½ masy serowej, rozłóż maliny i zalej pozostałą masą serową.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do180oC na około 50 minut. Po wystudzeniu wyjąc z formy, posypać cukrem pudrem i udekorować malinami i listkami mięty lub melisy.