-
Postów
0 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
nigdy
Personal Information
-
Płeć
Kobieta
-
Miasto
Kraków
Osiągnięcia Magiel Kuchenny
0
Reputacja
-
Koktajl borówkowo-bananowy Koktajle u nas często goszczą, ponieważ je uwielbiamy. Są pyszne i zdrowe. Świeże owoce, odrobina miodu i np. kefir miksujemy…i już mamy pyszny mix do picia. Składniki - garść borówek amerykańskich; - banan; - duży kefir lub jogurt naturalny; - miód do smaku, ewentualnie cukier. Przygotowanie Borówki umyć, banana pokroić na talarki. Owoce połączyć z kefirem i zmiksować na gładki koktajl. Pod koniec dodać do smaku miód lub cukier. Przelać do szklanek i udekorować wg uznania. Przed podaniem koktajl można schłodzić, zwłaszcza w upalne dni.
-
Sałatka owocowa z naleśnikami Kolorowa owocowa sałatka, którą można podać np. z kawałeczkami pysznego naleśnika. Znakomita na śniadanie jak również na deser. Dzieciaki to uwielbiają. Na jej widok ich buzie i oczy się radują. Składniki - naleśniki; - kiwi; - banan; - jabłko; - mandarynka lub pomarańcza. Oczywiście owoce każdy dobiera takie jak najbardziej lubi. Przygotowanie Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Gotowe naleśniki dowolnie pokroić. Wszystkie owoce można wymieszać i wrzucić np. do pucharka, lub w pucharku ułożyć warstwami, pamiętając o dodaniu kawałeczków naleśników.
-
Ryż z truskawkami Brzmi banalnie, ale czasami przychodzi ochota na potrawy, przysmaki z dzieciństwa. „Oj, co to był za smak… :) ?” Składniki - ok. ½ kg truskawek; - 1 szklanka ryżu; - 2 szklani mleka; - 2 łyżki cukru; - szczypta soli. Przygotowanie Do garnka wlać mleko, wsypać ryż i szczyptę soli. Można również dodać cukru, ale ja słodzę tylko truskawki. Wymieszać, przykryć pokrywką. Gotować na wolny ogniu, mieszając od czasu do czasu. Należy pilnować, aby ryż się nie przypalił. Ryż będzie gotowy, gdy osiągnie konsystencję kremową, a ziarna staną się miękkie. W czasie gdy ryż się gotuje, należy zmiksować truskawki z cukrem. Ugotowany ryż przekładamy np. do pucharków lub salaterek i polewamy truskawkami.
-
Makaron z brokułami i kurczakiem Bardzo lubimy :) Składniki - około 200 g makaronu tasiemka walcowana z mąki z pełnego przemiału; - 3 ząbki czosnku; - oliwa z oliwek; - pierś z kurczaka; - 1 brokuł; - 1 mała cebulka; - sól i pieprz do smaku; - około 1 łyżki listków bazylii; - ewentualnie ser żółty. Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente. W międzyczasie ugotować również różyczki brokuła. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do zarumienionej cebuli, przyprawić i smażyć do czasu, aż się lekko zarumieni. Ciepły makaron połączyć z kurczakiem i różyczkami brokuła. Ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę oliwy i doprawić. Posypać bazylią i wymieszać. Można również posypać startym serem.
-
Sałatka z makaronem, pomidorami i mozzarellą Takie połączenie nie może się znudzić. Składniki - około 200 g makaronu świderek; - woreczek małych kuleczek mozzarelli; - pomidorki koktajlowe; - listki bazylii; - oliwa z oliwek; - sól i pieprz do smaku. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki, mozzarellę osączyć, listki bazylii wypukać. Ugotowany makaron można ostudzić, następnie dodać oliwę z oliwek i doprawić solą i pierzem. Do makaronu można dodać przygotowaną mozzarellę, pomidorki i wymieszać lub na talerzu rozłożyć makaron, poukładać pomidorki, mozzarellę, posypać całymi listkami bazylii i skropić oliwą.
-
Jabłka nadziewane owocami i ciasteczkami Kolorowo, owocowo, ciasteczkowo... Połączenie idealne na śniadanie. Składniki - ulubione ciasteczka; - kiwi; - banan; - jabłka; - mandarynka lub pomarańcza; - truskawki; - winogrona białe i różowe; - sok z cytryny. Oczywiście owoce każdy dobiera takie jak najbardziej lubi. Przygotowanie Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Jabłka wydrążyć tak, aby powstało miejsce na wypełnienie i skropić sokiem z cytryny. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki. Przygotowane owoce i ciastka można ułożyć na talerzu, aby każdy wypełniał jabłka tak jak lubi najbardziej, lub od razu przygotować wypełnione jabłka dla każdego.
-
Młoda kapusta z koperkiem Smak z dzieciństwa... Wiosna, koperek, zapach koperku… czyli musiała być na obiad młoda kapusta z koperkiem. Od wielu dni miałam na nią smak. Niestety, po ugotowaniu stwierdziłam, że jest jej stanowczo za mało. Więc wkrótce, będzie jej kolejna porcja. Jest to danie niewyszukane, ale za to jak smakuje. Składniki - 1 młoda kapusta; - 1 duża cebula; - 1 pęczek koperku; - łyżka masła; - sól; - pieprz; - cukier (na czubku małej łyżeczki); - sok z cytryny. Przygotowanie Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować. Następnie sparzyć. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na masełku. Kapustę i cebulę przełożyć do garnka. Zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Koperek umyć, posiekać drobno i dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze przez chwilę.
-
Lekka, wiosenna sałatka z rukolą Składniki - rukola; - 1 opakowanie sera typu feta; - 1 czerwona papryka; - 1 czerwona cebula; - kukurydza; - 1 ogórek; - 1 pomidor; - oliwa z oliwek; - sól morska; - pieprz czarny; - ulubione zioła. Przygotowanie Rukolę dokładnie wypłukać, zostawić do odcieknięcia, następnie ułożyć na talerzu. Pomidora umyć, pokroić np. na ćwiartki; ogórka, paprykę i fetę w kosteczkę. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w piórka. Wszystkie przygotowane składniki poukładać na rukoli, posypać kukurydzą. Polać oliwą z oliwek i doprawić wg uznania.
-
Spaghetti z cukinią i pieczarkami Spaghetti w takim wykonaniu jest przepyszne. Bardzo polecam. Myślę, że smak może zaskoczyć nie jedną osobę. Składniki - 300 g suchego spaghetti; - 1 mała cukinia o wadze ok 200 g, starta na tarce o grubych oczkach; - 1 cebula, pokrojona w kostkę; - 8 średniej wielkości pieczarek, startych na tarce o grubych oczkach; - pół małej papryczki chilli, drobno posiekanej lub pół łyżeczki płatków chilli (można pominąć); - sól; - świeżo zmielony kolorowy pieprz; - 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia; - ser parmezan lub grana padano w płatkach (lub starty). Przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę i chilli, smażyć około 2 minut, po czym dodać pieczarki oraz cukinię i całość smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Przecedzić, włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodać przygotowany sos warzywny i bardzo dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać startym serem. Doprawić kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem. Przepis pochodzi z bloga raspberries and cream.
-
Makaronowe serce z mięsem i kolorowymi warzywami Tak kolorowe i pyszne danie szybko zniknie z talerzy. Na dodatek jest bardzo zdrowe, gdyż zawiera warzywa, chude mięso oraz makaron razowy. Składniki - 300 g razowego makaronu spaghetti; - 200 g chudego mięsa mielonego; - 1 mała żółta i 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki; - 1 mała cukinia, pokrojona na paseczki; - 1 duży, dojrzały pomidor, pokrojony w kostkę; - 1 cebula, pokrojona w kosteczkę; - 1 ząbek czosnku, drobno posiekany; - 5 średniej wielkości pieczarek, pokrojonych w słupki; - pół małej papryczki chilli, drobno posiekanej lub pół łyżeczki płatków chilli (można pominąć); - sól; - pieprz; - 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia; - kilka listków bazylii lub oregano; - ser parmezan w płatkach (lub starty). Przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę, czosnek oraz chilli, smażyć około 3 minut. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor. Następnie dodać paprykę, pieczarki oraz cukinię i całość dusić jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do sosu dodać kosteczki pomidora i jeszcze chwileczkę dusić. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron po przecedzeniu można wyłożyć porcjami na talerze i na nim ułożyć sos lub włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z sosem i dopiero wyłożyć na talerze. Posypać serem i świeżymi ziołami.
-
Makaron penne z truskawkami Dzieciaki to lubią :) Składniki - pół opakowania makaronu penne z pełnego ziarna; - kilkanaście truskawek; - duży jogurt naturalny; - miód do smaku, ewentualnie cukier; - garść migdałów w płatkach. Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kilka truskawek zostawić do dekoracji, pozostałe połączyć z kefirem i zmiksować na gładki koktajl. Pod koniec dodać do smaku miód lub cukier. Na patelni uprażyć migały. Należy uważać, aby się nie przypaliły. Po ugotowaniu i przecedzeniu, makaron wyłożyć porcjami na talerze, polać przygotowanym koktajlem i udekorować truskawkami. Podawać posypany prażonymi płatkami migdałów.
-
Placki ziemniaczano-cukiniowe Bardzo lubię placki ziemniaczane, jednak dość rzadko je robię, no bo wiadomo trzeba utrzeć ziemniaki i cebulę najlepiej na małych oczkach tarełka… co trochę zajmuje czasu. Zrobiłam dość szybką wersję, ponieważ ziemniaki i dodatkowo cukinię utarłam na tarce o dużych oczkach. Cebuli nie tarłam, a pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Do placków ziemniaczanych dodałam cukinię, ponieważ miałam ją od kilku dni w lodówce, więc postanowiłam ją wykorzystać, a ostatnio bardzo polubiłam to warzywo. Do smażenia wykorzystałam olej rzepakowy. Składniki - 7 ziemniaków; - 1 cukinia; - 5-6 łyżek mąki; - 2 jajka; - cebula; - sól; - pieprz; - olej rzepakowy. Przygotowanie Cukinię umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Obrać i umyć ziemniaki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można wylać nadmiar płynu. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i dodać do ziemniaków i cukinii. Następnie dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką przygotowaną masę, formując placuszki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone placuszki wyłożyć na papierowe ręczniczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
-
Pełnoziarniste placuszki z nowalijkami i serkiem Tak przygotowane śniadanie będzie nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Składniki Ciasto: - 1/2 szklanki mleka; - 1 jajko; - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej; - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; - szczypta soli; - olej rzepakowy. Dodatkowo: - serek ziarnisty; - rzodkiewki; - liście ulubionej sałaty; - kilka nasion dyni; - sól; - pieprz; - koperek; - szczypior. Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto połączyć w misce i miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. Do ciasta można dodać łyżkę oleju. Odstawić na kilka minut. Rozgrzać patelnię, a w razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Na usmażone placuszki nałożyć serek wg uznania oraz przygotowane nowalijki, nasiona. Doprawić do smaku.
-
Warstwowa sałatka owocowa Taką kolorową i zdrową sałatkę każdy zje z przyjemnością. Składniki - morele; - arbuz; - mandarynka lub pomarańcza; - truskawki; - kiwi; - banan; - płatki migdałów; - listki mięty do dekoracji. Oczywiście owoce każdy dobiera takie jak najbardziej lubi. Przygotowanie Owoce należy bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pokroić np. w kosteczkę i układać warstwami w pucharkach lub szklankach. Posypać płatkami migdałów i ozdobić listkami mięty. Sałatkę można również podawać z jogurtem naturalnym, konfiturami lub polaną syropem owocowym.
-
Sałatka z kurczakiem Kiedy pojawiły się nowalijki, aż się chce przygotowywać i jeść pyszne i zdrowe sałatki. Do tego odrobina dobrej oliwy, kawałki kurczaka i już możemy zajadać. Składniki - pierś z kurczaka; - liście ulubionej sałaty; - kilka rzodkiewek; - ogórek; - papryka; - czerwona cebula; - szczypior; - kilka łyżek oliwy; - sól; - pieprz. Przygotowanie Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić na paseczki, posolić i popieprzyć. Na patelni podgrzać oliwę, dodać przygotowanego kurczaka i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Warzywa dokładnie umyć, osuszyć i obrać. Na talerzykach ułożyć, porwane liście sałaty, paski kurczaka, paski papryki, plasterki ogórka, plasterki rzodkiewki, cebulę. Posypać szczypiorem, posolić i popieprzyć. Można skropić oliwą.