"Bajeczny przysmak"
Nawet zwykłe danie można zamienić w bajeczny przysmak pełen witamin- ogranicza nas tylko kreatywność! :) Oto przepis na pyszne i zdrowe kotlety warzywne podane z purée z młodej marchewki i ziemniaczków!
Składniki na kotlety warzywne:
-100g pęczaku
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki
- 200g cukini
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pęczak ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i wystudzić. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno poszatkować i podsmażyć na oliwie. Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Formować kotlety, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor.
Składniki na purée:
- 250g młodej marchewki
- 250g młodych ziemniaków
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło
- 3 łyżki gęstej śmietany 12%
Wykonanie:
Marchewkę pokroić w drobną kostkę i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Warzywa odcedzić i utłuc razem z masłem, śmietaną i przyprawami na jednolitą masę.
Bajeczne podanie:
Kotlet i purée ułożyć na talerzu i udekorować na wzór bajkowych postaci za pomocą sera żółtego, rzodkiewki, czarnych oliwek i czerwonej papryki.
Zachwyt dziecka murowany! :)