Risotto z warzywami
Risotto z warzywami
Składniki:
4 małe cukinie
3 marchewki
kawałek selera
2 małe cebule
mały kawałek pora
4 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
pomidory w puszce BIO
5 łyżek oliwy z oliwek
200 ml wody
sól
pieprz
suszony czosnek
Cukinię obrałam (polecam ze skórką) i pokroiłam na kawałki ok 2-3 cm. Marchewkę i seler obrałam i pokroiłam w plasterki. Cebulkę i czosnek pokroiłam w paski i podsmażyłam na oliwie, ok 5 min. Do cebulki i czosnku dodałam marchewkę, seler, por, cukinie, przyprawy. Wszystko zalałam wodą i dusiłam na wolnym ogniu ok 20 min. W międzyczasie ugotowałam ryż. Do uduszonych warzyw dodałam pomidory z puszki i całość dusiłam jeszcze ok 5 min.
Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC. Wymieszałam warzywa z ryżem i przełożyłam całość do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika na ok 30 min.