Spaghetti z "makaronem" z cukinii
Składniki (dla 2-3 osób):
- młoda cukinia
- krojone pomidory z puszki (lub kilka świeżych)
- pół papryki pokrojonej w cienkie paski
- kilka ugotowanych różyczek kalafiora
- garść gotowanej fasoli (biała, czerwona, ciecierzyca)
- uprażone na patelni pestki dyni, słonecznika i sezamu
- czosnek
- przyprawy do smaku (sol, piperz, świeża bazylia)
Przygotowanie: Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek z nasionami i przyborem do obierania warzyw zetrzeć ją na cieńkie paski. Następnie wrzucić na patelnię i podlać odrobiną wody lub bulionu, poddusić, aby zmiękła. Następnie dodać krojone pomidory, pozostałe składniki (odpowiednio przygotowane - pokrojone, ugotowane lub uprażone), przyprawy. Chwilkę poddusić i podawać :)