Wściekłe winniczki
Składniki na ciasto:
*3 jajka
*3/4 szklanki mąki pszennej
*1 szklanka mleka
*szczypta soli
*2 łyżki oliwy z oliwek ew olej rzepakowy
*300g szponaku świeżego lub mrożonego
*natka pietruszki, suszony koperek
*olej do smażenia
oraz
*twarożek naturalny
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy ze sobą, gdy mamy mrożony szpinak zalewamy gorącą wodą, chwilke czekamy i odcedzamy. Dodajemy do ciasta i miksujemy ( najlepiej i najszybciej blenderem) Całość musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni wylewamy ciasto smażymy z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarożkiem, Robimy rulon, Formujemy w kształt ślimaczków.
Ja udekorowałam ślimaczki rzodkiewką, oczy zrobiłam z czarnego pieprzu a czułki z wykałaczek.
Szybko, efektownie i smacznie