Bułeczki z jagodami 
Składniki: 
paczka drożdży 
350g mąki  
50g masła  
100 ml ciepłego mleka  
1/2 szklanki cukru  
1 jajko  
½ kg jagód  
1 jajko do posmarowania bułeczek 
kawałek margaryny do posmarowania blachy 
Wykonanie: 
Drożdże rozpuść w mleku, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż zaczyn podrośnie. 
Następnie należy umyć jagody i dobrze je odsączyć. 
Pozostałą mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem dodając pokrojone masło,wbić jajko i wlać rozczyn. 
Następnie należy ręką wyrobić ciasto i przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 
Ciasto podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka robię placuszek, na środek nakładam 2 łyżeczki jagód i robię kulkę. 
Blachę do pieczenia smaruję margaryną Nakładam kulki obok siebie i pozostawiam ponownie do wyrośnięcia na 30minut.  
Wierzch bułeczek smaruję za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypuję kruszonką. 
Bułeczki piekę 30 minut w 180 stopni.