Bułeczki z jagodami
Składniki:
paczka drożdży
350g mąki
50g masła
100 ml ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
1 jajko
½ kg jagód
1 jajko do posmarowania bułeczek
kawałek margaryny do posmarowania blachy
Wykonanie:
Drożdże rozpuść w mleku, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż zaczyn podrośnie.
Następnie należy umyć jagody i dobrze je odsączyć.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem dodając pokrojone masło,wbić jajko i wlać rozczyn.
Następnie należy ręką wyrobić ciasto i przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka robię placuszek, na środek nakładam 2 łyżeczki jagód i robię kulkę.
Blachę do pieczenia smaruję margaryną Nakładam kulki obok siebie i pozostawiam ponownie do wyrośnięcia na 30minut.
Wierzch bułeczek smaruję za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypuję kruszonką.
Bułeczki piekę 30 minut w 180 stopni.